Bitki Çaylarındaki Tehlike

Son güncelleme: 08.05.2011 17:34
  • Bitki Çayları Hakkında Bilinmeyenler - Bitki Çaylarının Zararları - Bitki Çaylarına Dikkat - Bitki Çayı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Açıkta satılan bitkisel ürünlere dikkat! İyi tanınmadığı için sağlığa zararlı olabilir.

    Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıkta satılan bitkisel ürünlerin yeterince iyi tanınmadığı için yanlış bitki satın alma ihtimalinin yüksek olduğunu ve sağlık için zararlı etkilere yol açabileceğini belirtti.

    Yeşilada, yaptığı açıklamada, bitkilerin birbirleriyle benzerlikleri ve farklılıklarına dayanarak bilimsel olarak sınıflandırılıp adlandırıldıklarını ifade ederek, her bitkinin doğal yapısına göre farklı özellikler taşıdığını anlattı.
    İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler bulunan bitkilerin çay olarak kullanılması tehlikelidir diyen Yeşilada, bitki çayları yapılırken dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

    Yeşilada, Açıkta satılan bitkisel ürünler yeterince iyi tanınmadığı için yanlış bitki satın alma ihtimali yüksektir, buna bağlı olarak beklenilen yararı sağlamaz hatta sağlık için zararlı etkilere yol açabilir dedi.

    Güvenilir firmalar tarafından üretilen ambalajlı poşet çayların tercih edilmesi gerektiğini de ifade eden Yeşilada, ayrıca ambalajlı poşet çayların depolama koşullarının, gıda güvenliği sistemlerine uygun, ham maddelerin üretime geçmeden önce birçok analizden geçirilerek özel olarak formüle edildiği ve etkilerinin daha sağlıklı olduğunu, bu nedenle güvenle tüketilebileceğini belirtti.

    Açıkta satılan bitkilerin bir standardı yok
    Açıkta satılan bitkilerin bir standardının bulunmadığını da kaydeden Yeşilada, şunları söyledi:

    Bu bitkiler bu konuda yeterli bilgisi olmayan kişilerce çevreden toplanmış olabilirler. Herhangi bir analizden geçirilmeden satışa sunulurlar. Bu şekilde toplanan bitkilerden herhangi bir bilimsel değerlendirme yapılmadan gelişigüzel bir şekilde hazırlanan karışım çaylarının, sağlığa yarardan ziyade zarar verebileceğini göz ardı etmemek gerekir. Genel prensip olarak, bitkilerin içerisindeki etkili bileşiklerin bozulmaması için çay hazırlanırken bitkilerin doğrudan kaynatılmasından kaçınılır. Tükettiğimiz tüm gıdalar gibi çayların da kullanım miktarı ve doğru şekilde kullanımı yararları bakımından son derece önemlidir.

    alıntıdır
#30.03.2011 22:55 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler
#07.05.2011 19:50 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler
#08.05.2011 17:34 0 0 0