Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça beyaz peynirin, şekerin çürük yapıcı etkisinin giderilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Eski yıllarda insanların sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerinde bir temizlik sağlandığını, hazır gıda endüstrisinin geliştiği günümüzde faydanın sağlanamadığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Diş sağlığı için zararlı olarak nitelendirilen gıdalar, şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan ve kolay temizlenmeyen yiyeceklerdir. Bu nedenle de diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul ediliyor.''

Yıldırım, bu tip gıdaların üç ana öğün içinde tüketilmesi gerektiğini belirtti. Öğün aralarında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyip dişetine masaj yapacak gıdalar yenmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağızın su ile çalkalanması ya da bir bardak su içilmesi gerektiğini söyledi.


Yıldırım, diş dostu olarak kabul edilen maddelerin başında proteinlerin geldiğini söyleyerek, ''Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki önemi açısından peynir, özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir. Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir yiyecektir'' dedi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 644
favori
like
share
minta Tarih: 21.07.2006 09:44
paylaşım için teşekkürler
ozturk Tarih: 07.07.2006 14:34
paylaşıma teşkür..
SU-PERISI Tarih: 07.07.2006 10:42
paylaşımların için teşekkürler özlem kardeşim