Avustralia Gaziler

Son güncelleme: 07.08.2004 06:55
  • Bu haberi ekledim niyet ve amacim insanlar bilsinki Australia'da Gaziler vardir. Bile Australia'da insanlar nerde oldu mezarlarini bilmiyor yada Turk olduklarini.

    Yazici: Ismail Yagci

    Avustralia Gazileri

    Ekmek parasi icin, gurbet yollarina dusen iki Turk genci Avustralyada calismaya baslanmislardi. Bunlardan Abdullah oradaki muslumanlar icin kasaplik yapiyor, digeri Kul Mehmet ise, dovme dondurma yapip satiyordu. Hayat boyle sakince devam ederken duydular ki, Turkiye Balkan Harbine girmisti. Her Turk gecni gibi, derhal vatan mudafaasi icin yola cikmak istediler. Hukumet buna musade etmedi. Icleri kan agliyordu. 1914 senesinde butun gazeteler, Turkiyenin Ingiliz, Fransiz ve Italyanlarla harbe tutustugunu yaziyorlardi. Avustralyada Ingilizlerin yaninda, Turklere karsi savasacakti. Bu maksatla asker toplanmaya baslanmisti. Ulkenin bircok bolgesinden trenlerle asker sevki yati baslamisti.


    Kasap Abdullah ile Dondurmaci Kul Mehmet, bir koseye cekilip bir plan yaptilar. Soyle ki madem ki, Avustralya askerleri Turklere savasmaya gidiyorladi, kendileri de burada bir savas baslatacaklardi. Bu maksatla birkac tane tufek ve bol cephane temin ettiler. Memlekete gitmek icin kendilerinie, izin vermeyen hukumet yetkililerine Madem izin vermiyorsunuz, biz de size burada harp ilan ediyoruz DEDILER.


    Avustralyali yetkililer bu soze gulup gectiler. Saka zannetiler. Beri taraftan Abdullah ile Kul Mehmet, tufek ve mermilerini alarak, Silver City nin yakinindaki Brosen Hills dagira ciktilar. 1915 senesi Ocak ayi idi. Yani Canakkale ye Anzak cikarmasi yapilmadan uc ay evvel. Yilbasi tatili olmasina ragmen trenler her taraftan hinca hinc insane dolu olarak, Turk genclerinin ciktigi dagdaki dar bogazdan geciyorladi.


    Broken Hills bogazina 1200 kisilik dolu bir tren yaklasiyordu. Trene Millard isminde bir suvari ve adamlari muhafiz olarak refakat ediyorlardi. Tam bogaza girerken, trenin uzerine birden bire bir yaylim atesi basladi. Herkes saskina donmustu. Bu tecavuzu durdurmaya calisan muhafiz Millard, vurulup yere serildi. Trende bircok asker vurulup olmustu. Biraz sonra tren, icinde bircok olu ve yaralilarla geri geri gitmeye basladi. Cunku, onlara gore bogazi cok sayida insane tutmustu. Ve gecilemeyecekti


    Buyuk bir askeri birlik, bogazdaki pusu kuran dusmanlarin uzerine gonderildi. Saatlerce catisma oldu. Sonunda tepelerden ates kesilmisti. Muzaffer Avustralya komutani, dikkatlice tepeyi aratti. Herkes tetikte idi. Birden bire yerde yatan Abdulahin cesedini buldular. Tufeginin mekanizmesi, acik kalmisti. Anlasildi ki, mermisi bitmisti. Biraz ilerde Dondurmaci Kul Mehmet, sag eli gogsunun uzerinde hucuma kalkacak gibi yerde cansiz duruyordu. O gun aksama kadar, Avustralya askerleri bu bogazda ve tepede bos yere askerleri aradilar.


    Bunlar en az bir boluk olmali diyorlardi. Ama nafile baska bir ceset bulamadilar. Bu sanli iki TURK, vatan topraklarindan binlerce kilometer otede tek baslarina bir harp baslatmislar ve sahadet serbetini icmek serefine kavusmuslardi. NE MUTLU VATAN MILLET YOLUNDA SEHID OLANLARA.


    Aldaki sayfa bakarak resim var mezari oldu yerleri

    eminpasha

    http://yilmaz.5u.com/photo4.html
#07.08.2004 06:55 0 0 0