Yapılan araştırmalar Türkiye'de halkın yüzde 80'inden fazlasının düzenli ve yeterli beslenemediğini ortaya koydu.
TÜBİTAK-MAM Gıda Teknolojileri Araştırma Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 400 gram ekmek tüketiliyor ve günlük enerji ihtiyacının yüzde 44'ü ekmekten alınıyor. Dünyanın en fazla beyaz ekmek tüketen ülkelerinden biri olan Türkiye'de hammaddesi un olan beyaz ekmek vitamin ve mineral bakımından oldukça fakir durumda.


Bu nedenle vitamin ve minarel bakımından yetersiz olan beyaz ekmek enerji ihtiyacının karşılamaya yönelik temel gıda maddesi olmaktan öteye gidemiyor. TÜBİTAK'ın beslenme üzerine yaptığı araştırmalar, Türk halkının yetersiz hayvansal protein aldığını ve vitamin mineral eksikliğine bağlı olarak önemli ölçüde sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Verilere göre, Türkiye'deki bebek ölümlerinin oranı 1998 nüfus sayımına göre binde 42.7, düşük doğum ağırlığı ile doğum oranı ise yüzde 10. Bebeklerin daha dünyaya gelir gelmez karşı karşıya kaldıkları bu sorunlar onların anne karnında yeteri kadar beslenemediklerini gösteriyor. Veriler, 28-32 haftalık gebe kadınların yüzde 72.3'nün çinko, yüzde 38.8'inin B2 vitamini, yüzde 80.9'unun B12 vitamini, yüzde 764.'ünün folikasit yönünden orta ve yüksek düzeylerde risk altında olduğunu gözler önüne seriyor. Yine araştırmalarda, 0-5 yaş grubu çocukların ortalama yüzde 50'sinin, okul çağındaki çocukların yüzde 30'unun, gebe ve emzikli kadınların yüzde 50'sinin kansız olduğu anlaşıldı. Kronik beslenme yetersizliğinin bir göstergesi olan akranlarına göre kısa boylu (bodur) kabul edilen 5 yaş altı çocukların oranı ise yüzde 16 olarak tespit edildi.


Öte yandan, tüm bu veriler doğrultusunda 2002 yılında TÜBİTAK ile başlatılan girişimler sonucu ekmekle ilgili bilimsel projeler hazırlandı. 2003 yılında TÜBİTAK ile resmi olarak başlatılan proje ile ekmek yapımında kullanılan una vitamin ve minerallerin katılması kararlaştırıldı. 2004 yılında sonuçlandırılan çalışmalar ile unun zenginleştirilmesi için ilk adımlar atıldı. Piyasaya sunulan vitaminli ekmekler, Türk insanının ihtiyacı olan B1, B2, B6, B12, A, E, niasin, folikasit, demir, çinko, kalsiyum, vitamin ve minarellerle zenginleştirdi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 392
favori
like
share
MyNiceWorld Tarih: 28.12.2005 01:16
EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
:cubuk:
ByStranqe Tarih: 06.12.2004 17:51
ßencede Hİç İyi ßeslenemiyoruz.........:6: :6: :6: