Şişmanlığın nedeni virüs mü

Son güncelleme: 23.02.2009 14:22
  • Şişmanlık batı dünyasının kabusu haline gelirken bir yandan da az gelişmiş ülkelere doğru yayılıyor. Obezitenin altında yatan nedenler ise tıp dünyasını yeni araştırmalara yöneltiyor. Sorun sadece aşırı yemekten ve hareketsizlikten ibaret olmayabilir
    Çünkü az yiyen şişmanlar, çok yiyen zayıflar olduğunu biliyoruz. Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve aşırı yemek genellikle psikolojik sorunlarla birlikte gider. Şişmanlık pek çok nedene bağlı olabilir. Obezite, son 30 yılda ABDde büyük artış gösterdi. Bir dönem insanlığı kırıp geçiren veba, verem gibi bulaşıcı hastalıkları bir yana koyarsak; dünyada bu denli hızlı ilerleyen bir başka hastalık görülmedi. Salgını sadece tüketim alışkanlıklarıyla açıklamak ise yetersiz. Bu nedenle araştırmacılar, şişmanlıkta rol oynayan çevresel faktörlerle ilgileniyor.

    GİDEREK YAYILIYOR
    Bir süredir, şişmanlamaya yol açan bir virüsten ve bunun bulaşıcı olabileceğinden söz ediliyor. Bu iddia aslında çok yeni değil. Her şey, yıllar önce bir bilim adamının Hindistanda SMAM-1 adlı bir virüsü taşıyan tavukların şişmanladığını gözlemesi ile başlamıştı. A-36 virüsünün de aynı şekilde yağlanmayı artırabildiği belirlendi. Bu virüs tavukları şişmanlatmakla kalmayıp, insanlara geçtiğinde bazı kişilerin vücut yağ kütlesini artırıyordu. Sonra obez insanlarda virus taramaları yapıldı ve yüzde 100 olmasa da, A-36 virüsünün şişmanlığa yol açabildiği görüldü. Bu yıl Wiskonsin Üniversitesinen Dr. Whigham, aynı aileden olan ve insanlarda soğuk algınlığı belirtilerine neden olan Ad-37 virüsüne ilişkin bir araştırma yayınladı. Bu, virüsün bulaştığı insanların bir kısmında vücut yağ kütlesinin artış gösterdiği yönündeydi. Ama veriler, bu olasılığın zayıf olduğunu, virüsün, zaten şişman olan kişilerin vücudunda daha fazla yağ oluşmasına yardımcı olduğunu düşündürüyor.

    ARAŞTIRMALAR YETERSİZ
    Obezite salgının virüslerle ilişkisi konusunda henüz işin çok başındayız. Wisconsin Üniversitesinden Dr. Whighama göre, şimdilik yeterli araştırma yapılabilmiş değil. Bilindiği kadarıyla, şüpheli virüs onu taşıyan tüm insanlarda obeziteye yol açmadı. Belki vücutta yeteri kadar uzun süre kalmamış olabilir. Şişmanlatıcı etkisiyle mercek altına alınan Ad-36, Ad-37 ve Ad-5 virüsleri, bilindiği kadarıyla 50 çeşit virüsten oluşan bir ailenin üyesi. Bunlara insan adenovirüsleri adı veriliyor. Öncelikle tüm bu virüslerin daha yakından incelenmesi ve bu virüsleri taşıyan insanlarda kilo alımının izlenmesi gerek. Bu ihtimal kendini doğrularsa, bir aşı geliştirilmesi mümkün olabilir. Belki bir gün, genetik yatkınlığın, yaşam tarzının ve her türlü hormonal sorgulamanın yanı sıra, yakın bir tarihte virüs etkileşimleri de bir şekilde obezite tedavisinde yerini alabilir. Ama sağlıklı beslenmeye ve harekete gereken önem verilmedikçe, şişmanlık aşısının bile bizi kurtarabileceğini sanmıyorum. Şişmanlığa tek bir neden bulmak genelde mümkün değil. Bu nedenler içinde genetik yatkınlık ilk sıraya konulabilir. Kilo sorunu, başta spor olmak üzere ancak çok yönlü bir tedavi ile önlenebilir veya tedavi edilebilir.
#12.07.2006 23:41 0 0 0
  • şişmanlık gün geçtikçe yayılıyor bir bana ugramıyor sanırım

    bilgiler için çok sapol SU PERİSİ
#13.07.2006 10:47 0 0 0
  • paylaşım için teekkürler
#21.07.2006 07:49 0 0 0
  • noimage

    ABD'li bilim adamlarından ilginç iddia: Obezite hastalığı insandan insana geçiyor

    ABD'deki Pennington Biomedical Araştırma Merkezi tarafından yürütülen araştırmalarda, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara yol açan adenovirüslerden birinin hapşırma, öksürük, kirli el gibi yollarla insandan insana geçtiği ve yağ hücrelerin çok hızlı bir şekilde bölünerek çoğalmasına neden olduğu belirlendi. AD-36 ismi verilen virüse fazla kilolu insanların üçte birinde, ideal kiloda ya da altında olanların yüzde 11'inde rastlanıyor. Virüs önce akciğerlere, oradan da tüm vücuda yayılıyor, yağ hücrelerinin hızla çoğalmasına ve soğuk algınlığına benzer etkilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Vücudun virüse karşı bir savunma geliştirmesi bazen 3 ay kadar sürebiliyor ve bu süre içinde kilo alımı devam ediyor. Bu araştırma sayesinde obezite hastalığının insandan insana geçebildiğine yönelik iddia da ilk kez bilim dünyası tarafından kabul edilmiş oluyor.
#17.02.2009 23:09 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#23.02.2009 14:22 0 0 0