Menfaatçi ve İki Yüzlü İnsanlar

Son güncelleme: 05.05.2011 23:22
  • İki Yüzlü İnsanlar - iki yüzlü insanlar sözler - İkiyüzlülükle ilgili makale - ikiyüzlülük nedir - Menfaat ve ikiyüzlülük nedir - İki Yüzlülük üzerine Yazılar

    noimage

    iKi YÜZLÜLÜK ÜZERINE..................


    Sevgili dostlarım bu günkü konuyu iki yüzlülük üzerine ayırdım,çok önemli olduğu için bu konuyu işlemekte fayda var ,ve bu faydada da bazılarımız belki biraz daha ayaklarını yere basarak olumlu işler yapmaya çalışırlar.Mehmet Akif'in ''kötünün iyisi'' diye açıklamaya çalıştığı durum maalesef çağımızda ve bu günlerde karşımıza oldukça yoğun bir şekilde çıkan ve çıktığında da bu basitliklerle insanları çevresinden ve toplumundan soğutan olumsuz davranışlar olarak kendini göstermektedir.


    Önce biz elimizden geldiğince şu iki yüzlülük nedir incelemekte fayda var.İnsanlar sosyal bir varlıktır.Haliyle toplu yaşama ve diğerleri ile ilişkileri itibari ile bazı zorunlu kurallar ve kabullerle hareket etmek zorundadır.Bu nedenle normalde insanın dostuda olacaktır,düşmanıda.Normal olmayan anormal olan nedir öyle ise.Anormal olan da şudur.Dost gözüküpte düşman olmaktır.Ve düşmanlık yapmakır.


    Ama gerçek olanda şudurki "insanların alacası içindedir" lafıüzre" bilirizki hayvanlar aleminde ,kedi tirmalar,aslan parçalar.yılan sokar,köpekler ısırır.Ama alacası içinde olan insanın önceden ne yapacağını anlayamazsınız.Kestiremezsiniz.Alim gözükür fos çıkar.dost görünür hain çıkar.

    Burada şairin su sözünü buraya alayım;

    Memursan eğer millete aslan kesilirsin
    Âmir görücek burnunu yerlerde sürürsün
    Bir gün ona bir gün buna yaltaklık edersin
    Güçtür tanımak rengini aslın ne, ne türsün
    Bir yırtıcı kuşsun ki koyun postuna girmiş
    Kendin bile öz çehreni görsen tükürürsün.

    (M. İhsan Sonuç)

    Kısaca hepimiz beşer olduğumuzu kabul etmeli ve hatasız kul olmaz diyerek hatalarımızı en aza indirmeliyiz,Lakin melek değiliz ama İKİ YÜZLÜLÜKLERİDE hoş görmemeliyiz.insan ya göründüğu gibi olmalı,yada olduğu gibi görünmeli.Bu nedenle üçüncü halde olanlara ve üçüncü sınıfa dahil olanlara insan demek insanliğa hakaret olur.

    Kaybedecek onuru olmayan insanların iki yüzlülükten kaçınmaları zordur.Bu kişiler savundukları ve sahip çıkmaya çalıştıkları bazı değerleri kendi çıkar ve şahsi arzuları için terk eder ve böyle değerleri onurundan daha çıkarcı görerek bozuk para gibi harcarlar.Ve işte o zaman iki yüzlü olurlar.

    Oysa "onur" insana insanlar arası iletişimin yani "söz" ün akli selime uygun şekilde sarfedilmesini sağlar.

    Çünkü "onur" insanları bağlı oldukları ilke ve tutundukları doğrulardan ayrılmamlarını öğütler.

    Çünkü "onur" insana yasadığı evrende bilgi edinmeyi,diğer insanlarla ortaklaşa yaşamanın kurallarını korumayıöğretir.
    Çünkü "onur" insana kendisine saygıyı,sadık kalmayı,ve ilişkilerde dürüst olmayı aşılar ve öğretir.

    Peki ikiyüzlülük nasıl anlaşılır;

    cok basit ve çıplak gözle görülecek kadar saydam ve kendini gösterir iki yüzlülerin iki yüzlülükleri adeta bağırır ve kendini ilan eder,iki yüzlülüğü yapan bunun farkındadir bile.Lakin onursuzluğundan bu yaptığının ikiyüzlülük olduğunu zaten kabul etmez onun uyduracak cok kılıfları vardır.

    Öncelikle tutarsızlık ilk görülen işarettir.Tabii her tutarszlık ikiyüzlülük değildir lakin işin içine kişiliksizlik girerse tamamdır.Bunu tetikleyen unsurlarin başında ise sonsuz hırs ve tutku gelir.Mazisi ve hayat tarzınında üzerinde rolü olduğu bu tip insanlar,rüzgarin yön ve şiddetine göre yön değiştirdikleri gibi,hayattan beklediklerine ıska geçmeyi göze aldıkları gibi başkalarına da böyle bir ıskalatmayı reva görenlerdir.

    Çoğu kez ikiyüzlülük iki sahfada oluşur.Birisi saf ve masum olanı,diğeri ise bilinçli olanıdır.En tehlikelisi ikincisidir.

    Bu iki yüzüler hayatlarını idame ettirmek için sürekli böyle olmak zorunluluğundan işleri pek o kadar kolay da değildir.

    Iki yüzlülükler çoğunlukla insanın bir guruba ait olma içgüdüsü ve çabasında ortaya çıkar.İki yüzlülüğün olduğu toplumlarda insanlar bilgiye saygi duymanin onurunu tatmadıklarından önceleri ileri sürdükleri vaadlerini,yönetime geldiklerinde iktidar olmanın hevesi ile kraldan çok kralcı olduklarını göstererek zayıflıklarını,daha önce ne dediklerini unuturlar.Pervasiz ve saygısızlaşırlar.Nerden nereye geldiklerini unuturlar.

    Değer kabul ettiği,daha önce kitleye karşı saygı duyduğunu ilan ettiği kişi ve kişilere karşı aslan kesilmesi ve onları toplumun güç aldığı kişiler bildiğinden o güçlere karşı bir kahramanlık manevrasına girişmesi ise iki yüzlülüğün bir diğer yüzüdür.

    Sevgili dostlarım işte iki yüzlülük böyle bir şey.Önce sizden akil ister.verirsiniz ,problemli olduğu dönemlerinde çareyi sizde arar ,çare olursunuz,Halini, davranışlarından,şikayetlerinden sezersiniz,derdine derman olmaya çalışırsınız.sizden iyisi yoktur.Dostluğunuzu,bilginizi
    sunarsınız,memnundur,moral verirsiniz,hoşuna gider.Ağzi dili olursunuz kendini müdafaa edemez,siz gerekeni yaparsınız,o bir oohh çeker,bazışeylerin kendisi adına yapılmasına sevinir.Aradasırada size SIKINTILARINI arz eder.Baz şeylerden de sizi haberdar eder.Aklı sıra sizi kullandığını da sanır.Oysa siz tüm bunları inandığınız ve koruduğunuz değerlerle,prensipleriniz için yaparsınız.o bunun farkında değildir.

    Belirli engelleri,bazı zorluklari aşar,bu yolda size dayanmaktan kaçınmaz,Ne zamanki selamete erer,İşler değişir.Bu tip iki yüzlüler oysa kendilerini en kısa zamanda çabucak ele verirler.Kendilerini bulunmaz hint kumaşı zannederler.Arkadaşlıkları ,samimiyetleri,içtenlikleri sahtedir.foyalarıçabuk meydana çıkar.

    Bu iki yüzlü insanlar sürekli kendilerini ön plana çıkarırlar.kendi yaptıkları işlerden.bahseder ,kendi kendilerine payeler çıkartarak övünmenin yollarını ararlar.İşleri bitince ve durumlar yön değiştirince bakın iki yüzlüler nasıl yön değiştirirler.

    Aranızda hiç bir ilişki olmamış gibi resmii davranırlar.Daha önce yaptıklarınızı hemen unuturlar.mektuplarınıza cevap vermezler.Çünkü sizin yazmanızı artık istemezler.Tahamülsüzleşirler.Önerilerinizi angarya kabul ederler.Statukocu olurlar ilerlemeyi istemezler.Bana dokunmayan yılan bin yaşasın"cı olurlar.Yeni arkadaşlıkları ile eski dostlarnı unuturlar.Size karşı açık açık cephe almazlar,fakat başka birilerini kendi hesaplarına size karşı kullanmaya başlarlar.Ne şiş yansın ne kebap"cı olmaya özen gösterirler.

    Hele böyle kişiler bulundukları işlerde birde yönetici iseler,artık onlar için dostluklar ,akrabalıklar ve arkadaşlıklar unutulur.Kısa vadeli zevkler ve eğlenceler onların önemsediği şeylerdir.İlerisini hiç hesap etmezler.Kendi toplumlarına uzaklaşırlar,uzlaşmacı olmaktan kaçınırlar,devamlı birilerini kendilerine rakip görürler.Rakip gördükleri ve istemedikleri kişileri ise etraflarından uzaklaştırmaya çalışırlar.


    İşin acı tarafı büyüklerine karşı saygısız davranmaktan çekinmezler,Küçüklerini de ezmekten zevk alırlar.Bağa çoban tutarsın onlar bağ kendilerinin zannederler.Bu davranışlarını artık sergilemekten çekinmezler.Etraflarında manyetik alanlarında tutuklarıüç beş kişiyede slogan attırarak,kendi propagandalarını yaptırırlar.Oysa bir hiçtirler,Düşünce üretemezler ,fikirlerini açıkca yazma cesaretleri olmaz,İyiliği ve hayrı kendilerine ve kendi insanlarına değil,devamlı dışarıya,başkalarına ve yabancılara yaparlar.İşte böyle kişiler aynı zamanda inkarcı da olurlar.

    Ekseriyetle böyle kişilere literaturde HARAMZADE derler.Bu tipler aslını inkar edenler sınıfına dahil olup kısa vadeli çıkarlarının peşinde koşanlardır.Bunlara ve zihniyetlerine dikkat etmeli,yaptıkları işleri,eylemleri ,yazıları ve ileri sürdükleri tezleri dikkatli okuyup iyi değerlendirmeliyiz.

    Bugünden yarına, tez tez saf değiştiren bu tipler, toplum mühendisliğine çok meraklıdırlar.devamlı yönetimlerde olmaya heves ederler.Allem eder kallem eder böylesi pozisyonlar için her türlü taklayı atarlar.Ayrıca da diğer yöneticilerinde kendileri gibi olması için uğraşır ve onları işlerler.Kendileri gibi olmaya hazırlarlar.

    Günümüzde böyle insanlara pirim verip ekmeklerine yağ sürmemeniz dileklerimle.Onuruyla dik duranlara da ayrıca selam olsun.


    Kemal Pekin
#05.05.2011 23:22 0 0 0