Havuz keyfi yapayım derken hastalanmayın

Son güncelleme: 24.07.2006 08:08
  • Havuz keyfi dikkat edilmesi gerekli bazı kuralları da beraberinde getiriyor. Bunaltıcı sıcaklara çare olan havuz keyfinin eziyete dönüşmemesi için bazı sağlık kurallarına uyulması çok önemli.

    Özellikle tatil dönemlerinde insanların ortak kullanım alanı olan havuzlar, bazı vücut enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Kulak, göz, cilt (mantar) enfeksiyonları ile ishal gibi sindirim sistemi sorunları, havuz enfeksiyonlarından bir kaçı. Cilt ve vajinal mantarlar, göz- kulak enfeksiyonu yaz aylarında büyük artış gösteriyor. Memorial Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, yaz ayları ile birlikte artık gösteren havuzdan geçen enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi.

    Islak mayo ile oturmayın
    Havuz suyunun neden olabileceği hastalıkların başında idrar yolu enfeksiyonları gelir. Havuz suyunun yarattığı enfeksiyonlar daha çok kadın ve çocukları tehdit eder. Havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile vakit geçirilmesi özellikle kadınlar için sakıncalı. Islak mayo, kapladığı bölge itibariyle idrar torbası ve idrar yolları enfeksiyonuna zemin hazırlar. Havuz dışında rüzgarın da etkisi ile bu organlarda ödem oluşur. Bunun için havuzdan çıkıldığında duş alıp kurulanarak, mayo değiştirmek gerekir.

    Kalabalık olmamalı
    Kadınlarda anatomik yapı nedeniyle, idrar torbasından sonra dışarıya idrar çıkış kanalı oldukça kısadır. Erkeklerde bu çok daha uzundur ve enfeksiyon kapma riski de bu nedenle azalır. Havuzların hijyeni çok önemlidir. Havuzun kabul edebileceği kapasitenin çok çok üzerinde kişinin kullanımı nedeniyle hijyenin bozulması kaçınılmaz olur.

    Önce duş alın
    Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı, belli antiseptik solüsyonlarla (enfeksiyon önleyici sıvılar) ayaklar yıkanarak, ayaktaki cilt ve mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına karşı önlem alınmalıdır. Ayak ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden su ile birlikte bu bölgede de mantara neden olabilir. Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımı ile ilgili kurallardan haberdar edilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka tekrar duş alınması, havuzun düzenli olarak temizlenmesi ve herhangi bir problemde anki bakteriyel özelliklerinin artırılması, havuz suyunun gereğinde değiştirilmesi son derece önemlidir


#24.07.2006 00:17 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler.
#24.07.2006 08:08 0 0 0