Vücut sıcaklığını düşürerek uyutma hayat kurtarıyor

Son güncelleme: 25.07.2006 15:48
  • noimage
    \
    Fransada ilk kez uygulanan yeni bir yöntemle, kalp krizi geçiren bir hastanın vücut sıcaklığını düşürerek uyutan doktorlar ölümü geciktirmeyi başardılar.

    Oksijen pompalarının uğultusu, neon lambaların çiğ ışığı... Hemşirelerle çevrili yatağın ortasında uzanmış olan adam derin bir uykudaymış gibi yatıyor. Yaklaşık 40 yaşlarında. Kendisi bir buçuk gün kadar önce enfarktüs teşhisiyle hastanenin acil servisine getirildi. Doktorlar kalbi yeniden çalıştırmayı başardılar.

    Solunum yardımıyla göğüs kafesi makinenin ritmiyle hafif kalkıyor. Kontrol ekranında kalp atım frekansı düzenli olarak kaydediliyor. İlk bakışta, Paristeki Lariboisiere Hastanesindeki bu yeniden canlandırma servisi diğerlerinden farklı değil gibi gözüküyor.

    Ama görünüşe aldanmamak lazım. Burada özel bir dikkat söz konusu: Hasta otuz altı saattir vücut sıcaklığı düşürülmüş halde uyutuluyor. Hasta getirildiğinde doktorlar kalbi yeniden çalıştırdıktan sonra soğutucu makineye bağlı çeşitli kateterleri, küçük sondaları damarlarına soktular.

    Amaç beyni korumak

    Böylece organizmasında dolaşan kan "soğuk noktalar"la karşılaştığında düzenli olarak soğumaya başladı.

    Sonuçta vücut sıcaklığı 32 Ğ 33 dereceye düşürüldü. Bu da normal vücut sıcaklığının yaklaşık beş derece altında. Bu ilginç müdahalenin amacı çok açık:

    Fransada ilk kez denenen bu "vücut sıcaklığını düşürerek uyutma" yönteminin uygulayıcılarından Doktor Nicolas Deye, bu şekilde hasta uyandığında beyninin daha iyi bir durumda olacağını söylüyor. Kendisi şu açıklamalarda bulunuyor:

    "Bu yöntem bazı servisler tarafından benimsense de henüz yaygınlaşmış değil. Amaç geçici bir kalp krizinin ardından hastalardaki nörolojik sıkıntıları sınırlamak."

    Halen her yıl kalp krizi geçiren 40 bin Fransız arasında yüzde 10dan daha azı doktorlar tarafından kurtarılabiliyor.

    Hücre intiharını önlemek

    Bu krizlerden sağ çıkmayı başaranlar ise bellek, konuşma, hareketlerde sıkıntı gibi sayısız nörolojik hasarla karşı karşıya kalıyorlar. Doktor Deye de zaten kalbin durmasını izleyen iki saat içinde bu vücut sıcaklığını tedavi amaçlı olarak 33 dereceye düşürme yöntemiyle bir iyileşme sağlamayı hedefliyor.
#25.07.2006 11:01 0 0 0
  • paylaşın için teşekkür ederim.
#25.07.2006 14:37 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#25.07.2006 15:48 0 0 0