SSPE hastalarına ilaç müjdesi

Son güncelleme: 28.07.2006 12:04
  • Kızamık geçirildikten yıllar sonra ortaya çıkan, ağır bir beyin iltihabı hastalığı olan SSPE (Subakut sklerozan panensefalit) hastalarının tedavisinde kullanılan ''Isoprenozin'' etken maddeli ilaç Sağlık Bakanlığından ruhsat aldı.

    Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, yaptığı açıklamada, Bakanlık bünyesinde SSPE ile ilgili oluşturulan bilimsel kurulun yaptığı çalışma sonunda, ''Isoprenozin'' etken maddeli ilacın bu hastalar için kullanılabileceği görüşüne varıldığını bildirdi.

    Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün bu ilaçla ilgili hızlandırılmış ruhsatlandırma işlemi uyguladığını ifade eden Buzgan, ''Söz konusu ilaç kısa süre içinde artık piyasada rahatlıkla bulunup satılabilecek'' diye konuştu.

    Buzgan, bu ilacın hastaların yüzde 10'unda ilerlemeyi durdurduğunu, çok azında ise kısmi bir düzelme sağladığını söyledi. Turan Buzgan, SSPE hastalarının sorunlarının çözümü konusunda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla valiliklere birer genelge gönderileceğini de bildirdi.

    Genelgede, sosyal güvencesi olmayan SSPE hastalarına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yardımcı olunmasının önemine işaret edileceğini bildiren Buzgan, bu kişilerden Yeşil Kart sahibi olmayanlara bunu edinmeleri için yol gösterilmesi gereğine dikkat çekileceğini belirtti.

    Sosyal güvencesi olup da maddi durumu iyi olmayan ailelere de yardımcı olunmasının isteneceğini anlatan Buzgan, ''Bu kişilere de reçeteyle ödenmeyen mama ve bez gibi ihtiyaçlarının karşılanması için destek olunması talimatı verilecek'' diye konuştu. Bu arada Buzgan, menenjit, polio, difteri, boğmaca ve tetanos 5'li
    aşısı için de ihaleye çıkılacağını bildirdi.
#26.07.2006 13:39 0 0 0
  • önemli bir konuda verdiğin haber için teşekkürler casper.özelliklede sosyal güvencesi olmayanlarada yardımcı olunacağı haberi çok iyi inşallah en kısa zamanda uygulanır
#27.07.2006 09:16 0 0 0
  • her ne kadar çok düşük oranlanlarda (%5-10) hastaya etki edebilen, etkisi de tedavi etmekten çok hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak şeklinde olan bir ilaç dahi olsa umut verici olabiliyor.

    Allah (c.c.) tüm SSPE hastalarına ve özellikle bu hastaların yakınlarına sabır versin.

    Bilgiler için teşekkürler.
#28.07.2006 12:04 0 0 0