Yeni bir kuş gribi salgını bekleniyor

Son güncelleme: 01.08.2006 12:45
  • Sağlık Bakanlığı sonbahar ve kış aylarında kuş gribi salgını beklendiğini açıkladı. Bakanlık, valilikleri ve il sağlık müdürlüklerini alınacak önlemler konusunda uyardı.
    2006 yılında beklenen olası salgında virüsün değişim geçireceği tahmin ediliyor. Bakanlığa göre hastalık, insandan insana geçebilir.
    Uzmanlara göre, Türkiye geçen sonbahar-kış aylarında yaşanan kuş gribi salgınında önlem almakta geç kaldı.
    Sağlık Bakanlığı, bu yıl erken davrandı ve Bakan Recep Akdağ imzasıyla genelge yayımlandı.
    Genelgede önümüzdeki sonbahar-kış aylarında beklenen yeni bir göç dalgasıyla kuş gribinin Türkiye'de çok daha tehlikeli olacağı uyarısında bulunuldu.
    Kuş gribi hastalığına yolaçan H5N1 virüsünün değişim geçireceği ve insandan insana bulaşabilen yeni bir virüs tipinin ortaya çıkabileceğı belirtildi.
    Bakanlık, "ulusal kriz sisteminin kullanılmasını gerektirecek kadar önemli bir durum" olarak nitelediği salgına karşı valiliklerden ve il sağlık müdürlüklerden önlem paketleri geliştirmelerini istedi.

    Türkiye'de dört can aldı

    Kuş gribi, Türkiye'de ilk olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde bir hindi çiftliğinde ortaya çıktı.
    Bölgede 21 gün süren karantinanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kuş gribinin tamamen bittiğini açıkladı, ancak 2006'nın ilk günlerinde gelen ölüm haberleriyle kuş gribi tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu.
    Hastalıktan bugüne kadar dört kişi yaşamını yitirdi. İlk olarak, Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden Van'a sevkedilen ve ölü tavuklarla temasta bulundukları belirlenen üç kardeş tedavi gördükleri YYÜ Tıp Fakültesi hastanesinde arka arkaya hayatını kaybetti.
    Bu ölümlerin ardından 15 ocakta Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 11 ocak tarihinden bu yana tedavi gören Fatma Özcan da yaşamını yitirdi. Bu son ölümle Türkiye'de kuş gribinden ölenlerin sayısı dörde yükseldi. Ölen kişiler ve yaşları ise şöyle:
    1 ocak: Muhammet Ali Koçyiğit (14)
    5 ocak: Fatma Koçyiğit (15)
    6 ocak: Hülya Koçyiğit (11)
    15 ocak: Fatma Özcan (12)
#31.07.2006 20:41 0 0 0
  • haydaaa yine mi kuş giribi bitmek bilmio mu o zaman her kuşgöçünde bu sorunla karşılaşıcaz

    haber için sağol abi
#01.08.2006 08:59 0 0 0
  • Haberin için teşekkürler arkadaşım
#01.08.2006 12:45 0 0 0