Göğüs Ağrısı

Son güncelleme: 11.06.2011 13:06
  • Memede Ağrı Nedenleri - Gögüste Şişlik - Göğüste Ağrı Sebebi



    MEMEDE AĞRI
    Kadınların % 65 i memede ağrıdan şikayetçi durumdadır. Ağrıdan ziyade kadınlar, memede ağrı problemi yaşayınca, meme kanseri olabileceğinden korkuyor. Uzmanların önerisi ise, meme ağrısı yaşayan bayanların kontrole gitmeleri ve ihmal etmemeleridir.

    Meme ağrısı, bir çok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Genellikle adet döneminden önce, adet belirtileri arasında meme ağrısı yaşanır. Her ay ortalama olarak 4-5 gün yaşanılan memede ağrı, gerginlik batma ve uyuşma gibi tepkiler verir. Adet döneminin başlamasıyla kendiliğinden kaybolur.

    Ancak tüm meme ağrıları değerlendirilmeli ve analiz edilmelidir. Bir çok olumsuz durum, bu şekilde ihmallerden kaynaklanmaktadır.

    BAŞLICA MEME AĞRISI ÇEŞİTLERİ
    Adet döneminde başlayan meme ağrıları :
    En çok rastlanılan meme ağrıları adet döneminde başlayan ağrılardır. Genellikle adetin başlamasına 1 hafta kala, adet belirtilerinden biri olan meme ağrısı başlar. Adet başlamasına 1 gün kala iyice şiddetlenir. Bayanlar bu konuda oldukça hassastır. Adet dönemindeki meme ağrısında memeler şişer ve gerginleşir. Ağrının yanı sıra yanma, batma gibi belirtiler de hareket edildiği zaman hissedilir. Adet kanaması başlar başlamaz, memede ağrı kendiliğinden kaybolur. Menapoz dönemine yaklaşan bayanlarda da, meme ağrısına rastlanılmaktadır. Memenin genelinde ağrı yoktur, üst ve alt kısımlarında el ile dokunulduğu zaman hissedilen acı ve ağrı vardır. Bazı durumlarda koltuk altına kadar ağrı yayılabilir. Böylece memelerde hassasiyet de artar.

    Adet dönemi ile alakası olmayan meme ağrıları:
    Bu ağrıların adet dönemi ile alakası yoktur. Genellikle 40 lı yaşlarda görülen meme ağrıları, adetten dolayı ortaya çıkan meme ağrılarından daha kısa sürer ve kendiliğinden kaybolur. Adet dönemi ile alakası olmayan meme ağrıları, çoğunlukla tek taraflıdır. Memenin tek bir noktasında ağrı hissedebilirken, memenin tamamına da ağrı yayılabilir. Bu tip meme ağrılarının sebepleri arasında, memede kist, kanal genişlemesi, lipom, fibrokistik vardır.

    Meme ile alakasız bir şeyden kaynaklanan meme ağrıları:
    Bu tip meme ağrısına asıl olarak meme ağrısı denilmesi yanlıştır çünkü meme ağrısından kaynaklı değildir. Göğüs duvarındaki kasların yaptığı etkiler ile memede ağrı oluşabilir. Ayrıca kaburgaların eklemleri ve boynun sinir kökleri de memede ağrı yapabilir. Esasen memede ağrı yapmaz fakat ortaya çıkardığı sorunun sonucu memelere vurur ve ağrı yapar.

    Meme ağrılarına neler yapılabilir?
    Meme ağrılarını önlemek için çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durulması gereklidir. Kola ve diğer sayılan içeceklerin içinde kimyasal bir madde vardır ve vücuda yüksek adrenalin salgılar. Bu da, memede hassasiyete ve ağrıya neden olabilir. Bu içeceklerin dışında bir de şarap zararlıdır. Şarapta bulunan tiramin isimli madde, memede ağrılara neden olabilmektedir. Memede ağrıya sebebiyet veren bir diğer konu da sigaradır. Sigara ve stres memede hassasiyete neden olduğu için bunlardan uzak durulmalıdır. Stresi önlemenin en güzel yolu spor yapmaktır. Her gün düzenli spor yapan kişilerde strese rastlamak mümkün değil. Ayrıca sevdiğiniz insanlar ile sevdiğiniz aktivitelerde bulunmanız da, stresinizi azaltacaktır. Stresin sadece memeye ağrı yapması değil, tüm vücudu olumsuz etkilemesi gibi kötü bir etkisi vardır. Bu yüzden uzak durulmalıdır.

    Meme ağrıları yaşıyorsanız ve uzun süre boyunca devam ediyorsa doktora gidip muayene olmanızda fayda var. Erken teşhis ile her hastalık kontrol altına alınabilir.
#11.06.2011 13:06 0 0 0