Yüz görünümüne verilen önem estetik yaşını dörde düşürdü

Son güncelleme: 13.08.2006 19:12
  • Burnunu yaptıran ve yağlarını aldıran hanımlardan, kaşlarını kaldıran öğrencilerden, saç ektiren erkeklerden sonra şimdi de kepçe kulaklı çocuklar estetik yaptırıyor.
    Arkadaşlarının kendileriyle dalga geçmesine tahammül edemeyen çocuklar, daha ilkokula başlamadan önce kulaklarını normale döndürüyor. Teknolojinin de gelişmesiyle estetik operasyonların arttığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, 4 yaşını dolduran çocukların kepçe kulaklarını düzelttiklerini belirtiyor ve Avrupada uğursuzluk işareti sayılan kepçe kulak ameliyatlarına ilginin arttığını vurguluyor. Kişiye ve hastanenin kalitesine göre değişen kulak estetiği ameliyatlarının ücreti 1 ila 5 bin YTL, burun, yağ aldırma gibi operasyonlar ise 1 ila 7 bin YTL civarında.

    Güzelliğin her dönem önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, Türkiyede yüz nakli yapabilecek 20nin üzerinde merkez olduğunu belirtiyor. Yüzün ölü birinden alınacağını hatırlatan profesör, nakilden sonra kişinin kendisini Ahmet mi ya da Mehmet mi olarak tanıtmada zorluk çekeceğini ve psikolojik sorunlar yaşayacağını kaydediyor. Estetik cerrahi diye bir dal olmadığını ve bu kelimenin rant sağlanmak için kullanıldığını anlatan plastik cerrah, toplumda kabul görmek isteyenlerin hiç çekinmeden bıçak altına yattığına işaret ediyor. Eskiden yerli ve yabancı sanatçıların gazete ve dergi kupürleriyle gelirlerdi şimdi internet çıktılarıyla geliyorlar. diyen Oğuz Çetinkale, hastanın güzel anlayışına uygun güzeli ortaya çıkarmaya çalıştıklarını, ayrıca yüz ifadesi değiştiği için gümrükten geçemeyenlere yardımcı olduklarını ifade ediyor.


    Organ naklinde olduğu gibi karşılıklı damarları ve sinirleri dikerek yüz naklinin çok rahat yapılacağını kaydeden uzman, dokular uyuşmadığında acı bir sonun geleceğine işaret ediyor: Nakil, kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati önemi olan organlar için denemeye değer. Aksi takdirde kişi zaten ölecek. Ömür boyu kullanılması gereken ve bağışıklık sistemine baskı yapan ilaçları yüz nakli için kullanmak tehlikeli. Yan tesiri de bulunan ilacın kesilmesiyle vücut bunu reddedecek ve nakledilen doku yavaş yavaş ölmeye başlayacak. Başkasından kol nakli yapılan bir kişinin vücudunun kolu kabul etmediğini ve çürüdüğünü hatırlatan operatör doktor Çetinkale, ilaçların bağışıklık sistemini zayıflatmasıyla mantar ve mikropların da vücuda çok kolay yerleşebileceğine dikkat çekiyor.


    Hastaların ameliyattan 2 hafta sonra normale döndüklerini, organların yerlerine oturmasının 1 seneyi bulduğunu dile getiren Çetinkale, estetik ameliyat öncesinde ve sonrasındaki hallerin internet ortamında gösterilmesinin rekabet kurallarına aykırı olduğuna dikkat çekiyor. Ameliyatların artık sanatçılara ya da zenginlere özgü olmadığını ifade eden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Baki Çokneşeli, asgari ücretle çalışan konfeksiyon işçisinin de estetik yaptırdığını kaydediyor. İşçilerin, kredi kartına taksit yapan hastanelerde ayda 200-300 YTL ödeyerek 1.500-2.000 YTLlik estetik ameliyatları yaptırdığına dikkat çekiyor. Erkeklerin daha çok burun ve göğüs büyümesini önlemek için operasyon geçirdiğini anlatan Çokneşeli, öğrencilerin basen ve karın yağlarını vakumla aldırdığını dile getiriyor. Estetiğin yaygınlaştığını ve ucuzladığını hatırlatan Çokneşeli, ünlü ve zengin kişilerin ayak parmaklarına, kulak memelerine kadar estetik yaptırdığına işaret ediyor. Her ameliyatın kanama ve enfeksiyon riski olduğunu vurgulayan Çokneşeli, ameliyatların donanımlı hastanelerde olması gerektiğini söylüyor.
#13.08.2006 11:47 0 0 0
  • teşekkürler özlemciğim
#13.08.2006 19:12 0 0 0