Parazit hastalıkları çocukları cüce bırakıyor

Son güncelleme: 20.10.2008 20:10
  • GAP bölgesinde yapılan bir araştırmada, çocukların yüzde 40'ında parazitlerin neden olduğu cücelik hastalığı tespit edildiği bildirildi.

    Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Özcel, Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısının parazit hastalıklarından şikayetçi olduğunu söyledi. Parazitlerin yalnızca, bağırsaklarda görülmediğini anlatan Özcel, kist, karaciğer ve kan işeme gibi hastalıklara da parazitlerin sebep olabildiğini ifade etti.

    Parazit hastalıklarının öldürücü olmaması nedeniyle yeterince ciddiye alınmadığının altını çizen Özcel, hastalığın kişiyi yavaş yavaş etkilediğini kaydetti. Prof. Dr. Özcel, parazit hastalıklarının, temizlik alışkanlığı yeterince gelişmeyen çocuklarda yayıldığını ifade ederek, özellikle temizlik alışkanlığının çok fazla gelişmediği Güneydoğu ve Doğu Anadolu kırsalında hastalığın etkilerinin sıklıkla görüldüğünü kaydetti.

    ÇOCUKLAR CÜCE KALIYOR, İŞ VERİMİ DÜŞÜYOR

    GAP yöresinde yapılan araştırmanın bu konu ile ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koyduğunu vurgulayan Özcel, şunları kaydetti: ''GAP bölgesinde yaptığımız araştırmada, 2 tür parazit hastalığını inceledik. Çocukların yüzde 44'ünde parazite rastlarken, yüzde 40'ında da parazitlerin neden olduğu cücelik hastalığı tespit edildi. Temizlik kurallarına çok fazla uymayan çocuklar, paraziti çok kolay kapabiliyor. Bu parazitler bağırsakta besinlerin emilmesini zorlaştırıyor. O bölgelerde çocuklar zaten yeterli beslenemiyorlar, bir de aldıkları besinlerden yeterli oranda faydalanamayınca , gelişim bozuklukları ortaya çıkıyor.''

    Parazitlerin çocuklarda, vücut gelişiminin yanı sıra zihinsel anlamda da geriliğe neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcel, ''Çocuklarda uykusuzluk, hırçınlık, ders çalışamama, geceleri sayıklama, salya akması ya da toprak yeme gibi iştah sapıtması, iyi gelişememe ve benzeri durumlar gözleniyorsa, bu durumda mutlaka parazit hastalığından şüphe edilmelidir'' diye konuştu. Parazit hastalıklarının erişkinlerde de iş gücü kaybına neden olduğunu vurgulayan Özcel, parazit hastası bir kişinin iş konusunda verimli olamayacağını söyledi.

    ''GELİN-KAYNANA KAVGASININ SEBEBİ TENYA''

    Tenya türünden parazit taşıyan kişilerin de çok kavgacı olacağını belirten Özcel, ''Gelin-kaynana kavgasının sebeplerinden biri de tenyadır. 8-10 metre uzunluğundaki tenyanın insanda yaptığı tahribat çok fazla'' diye konuştu.

    Sağlık Bakanlığı'nın ve tıp fakültelerinin parazit hastalıklarına gereken önemi vermediğini vurgulayan Prof. Dr. Özcel, Türkiye'de sadece 9 tıp fakültesinde parazitoloji ana bilim dalı olduğunu, bunların sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

    Prof. Dr. Özcel, parazit hastalıklarından kurtulmak için, parazit uzmanlarının yetişmesinin önemli olduğunu belirterek, doktorların bu hastalıkla savaşabilmeleri için fakülteden konuyu bilerek mezun olmaları gerektiğini söyledi.

    Tuvaletten sonra yapılacak temizlik ve hijyenik tedbirlerle parazit hastalığının önlenebileceğini ifade eden Özcel, ''Okullara sağlık dersleri konulmalı. En azından çocuklara temizlik alışkanlığı küçük yaşta kazandırılırsa, bu bile bizim için büyük bir aşamadır. Öğretmenlerimizi dernek olarak biz bu konularda düzenlenecek kurslarla
    eğitmek istiyoruz'' diye konuştu.
#20.08.2006 11:13 0 0 0
  • temizlik ve hijyene önem vermeliyiz. saol özlemcigim
#20.08.2006 12:16 0 0 0
  • kabul etmiyorum
#20.10.2008 20:10 0 0 0