Bünyeyi güçlendirmek, mevsimlere hazırlanmak, daha sağlıklı olmak için alınan vitamin hapları, kontrolsüz kullanıldığında kansere neden olabiliyor.

Uzmanlar açıkladı: Bunu 170 bin kişi üzerinde yaptığımız araştırmada kanıtladık.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, vitamin ve anti-oksidanların, sanılanın tam aksine kanser riskini artırdığına yönelik bulgular veriyor. 2000 yılında yayınlanan bir araştırmada; beta karotenin (A vitamininin öncüsü) ve E vitamininin, sigara içen erkeklerde akciğer kanser riskini yüzde 18 ve kansere bağlı ölüm riskini yüzde 8 oranında artırdığı kanıtlandı.

Ayrıca kalp hastalığı riski yüksek kişilerde multivitamin kullanımının 5 yıl sonunda ne kalp krizi, felç, kanser ne de diğer hastalık risklerini azaltmadığı belirlendi. Ekim 2004'te yayımlanan 'Lancet' isimli tıp dergisindeki araştırma sonuçlarını değerlendiren Uzman Diyetisyen Turgay Köse de kanser riskine dikkat çekti: "170 bin kişi üzerinde yapılan 14 büyük klinik çalışma sonucu; A, C, E vitamini ve beta karoten kullananlarda mide-bağırsak kanserlerinden ölümlerin daha fazla olduğu, sadece 4 çalışmada selenyum mineralinin kanser riskini azaltabileceği saptandı."

GELİŞİGÜZEL KULLANMAYIN


Vitamin, mineral ve anti-oksidanların aslında birer ilaç olduğuna dikkat çeken Köse, bunların asla gelişigüzel ve tıp eğitimi almamış kişilerin tavsiyesiyle kullanılmaması gerektiğini vurguladı: "Besinlerin içerisinde vitamin ve mineraller dengeli olarak bulunuyor. Aşırı miktarda besin ögesi tüketilse bile toksik olan dozlara ulaşmak mümkün değildir. O nedenle besinleri yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmek en doğrusudur." Vitamin ve minerallerin aşırı tüketiminin; kısa dönemde kusma, ishal, saç dökülmesi gibi sorunlara, uzun dönemde ise böbrek taşları, karaciğer ve sinir sistemi hasarına neden olduğunu belirten Köse, şunları kaydetti:

AZI KARAR ÇOĞU ZARAR


"Yağda eriyen vitaminler, vücutta depolandıkları için yüksek doz alımları durumunda, toksik etki göstererek zehirlenmelere, hatta ölüme bile neden olabilirler. Örnek olarak aşırı A vitamini alımı durumunda, karaciğer ve kemik hasarı, baş ağrısı, ishal ve doğumsal bozukluklar görülebilir. Aşırı D vitamini alımı ise kemik ve böbrek hasarına neden olabilir." Diyetisyen Köse, sağlıklı bireylerin bazı özel durumlarda ise mineral veya vitamin kullanabilmelerinde bir sakınca olmadığını da belirterek, özel durumları şöyle sıraladı:

* Ağır adet kanaması olanlar,

* Gebe ve emziren kadınlarda, özellikle demir, folat ve kalsiyum eksikliğinde,

* Menopoz dönemindeki kadınlar için kalsiyum ihtiyacında,

* Düşük kalorili diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmeyenler,

* Bazı vejetaryenler,

* Süt ve türevlerini sınırlı alanlar,

* Güneş ışığından yeterince yararlanamayanlar.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 689
favori
like
share
refik Tarih: 21.08.2006 10:29
doktorun verdiği ölçülerde kullanılmalı teşekkürler
hakan80 Tarih: 21.08.2006 01:27
bilgiler için sapol SU PERİSİ :30:
ozlems_o Tarih: 20.08.2006 15:06
:80: ben kullanıyrom ama doktorun verdiği dozajda

bilgiler için sapol SU PERİSİ