Reflüye dikkat

Son güncelleme: 23.08.2006 15:13
  • Erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde görülen reflünün ilerlemesi bazı düzenlemelerle engellenebilir

    Halk arasında 'Mide Reflüsü' olarak bilinen 'Gastro Özofageal Reflü' hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır.

    Erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde reflü görülmektedir. Reflü hastalığı, asitli ve/veya safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve/veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.

    Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum sıklıkla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir.

    Şikâyetler ve tedavi
    En sık görülen şikâyetler şunladır: Mide yanması, göğüste yanma, ekşime, ağza gelen acı bir tat, ağız kokusu, özellikle yemeklerden sonra ve tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik, geğirme ve boğulma hissi, kalbe baskı ve çarpıntı, derin nefes almada güçlük. İleri aşamalarda da, kronik farenjit, kronik sinüzit, alerjik astım ve diş çürükleri görülür.

    Reflü tedavisinde 4 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler reflünün şiddetine ve ilerlemesine göre doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi tip ve evrelerine göre hastalığın iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir.

    Alabileceğiniz önlemler

    Bazı düzenlemeler hastalığın ilerlemesini engelleyebilir ve kişiyi rahat ettirebilir.

    Yüksek yastıkta yatın
    Yatarken vücudun üst kısmı ile başın yüksekte olmasını sağlayın. 25-30 derece diklikte bir açıyla yatıldığında mide içeriğinin yemek borusu ve yutağa doğru yukarı kaçışı azalır.

    Yatmadan önce besin almayın
    Yatmadan 2 saat önce besin almamaya özen gösterin. Boş bir mideyle yatmak reflü olasılığını en aza indirir. Bu nedenle yemeklerden sonra bir süre yatmayın ve uzanmayın.

    Sigara ve alkol kullanmayın
    Sigara, asit salgısını uyarıp mide kapakçık basıncını düşürerek reflünün artışına yol açar. Sigara ve alkol kullanmayın.

    Asitli içecekler içmeyin
    Kolalı içecekler, kahve, çikolata, yağlı, acılı, baharatlı yiyeceklerden kaçının. Asitli içecekler ve bu tür besinler, asit salgısını uyarıp mide kapakçık basıncını düşürerek reflünün artışına yol açarlar.

    Sağlıklı beslenin
    Sık öğünlerle az miktarda besin alın. Bir defada çok fazla yemek yerine, sık sık ve az miktarda yemeyi tercih edin. Fazla yemek, mide içi basıncı artırdığından geri kaçışı şiddetlendirir.

    Dar kıyafetler giymeyin
    Karın bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınmalısınız. Kemerinizi çok sıkmamaya hatta mümkünse kemer kullanmamaya çalışın.

    Fazla kilolarınızı verin
    Düzenli spor yaparak ve dengeli beslenerek fazla kilolarınızı vermeye çalışın.
    Kilolu insanlarda karın iç basıncı daha yüksek olduğundan reflü yakınmaları artabilir.
#22.08.2006 09:32 0 0 0
  • reflünün önlenmesi için yemekten sonra yatmayın ,sigara alkol kullanılmamalı,zayıflamalı ve yüksek yastıkta yatarak biraz olsun önleyebiliriz .saol özlem
#23.08.2006 09:49 0 0 0
  • eline sağlık...
#23.08.2006 15:13 0 0 0