Türkiye'nin ilk ağrı haritası

Son güncelleme: 24.08.2006 10:02
  • Türkiye'nin 7 bölgesinde 4 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ağrı araştırması açıklandı. Araştırmaya göre insanların en çok ağrı çektiği bölgeler Doğu ve G. Doğu.


    Türkiye'de ağrı üzerine yürütülen araştırmanın sonuçları, insanların yüzde 69'unun ağrı çektiğini, en çok ağrı çeken insanların görüldüğü bölgelerin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olduğunu ortaya çıkardı.

    Klinik Farmakoloji Derneği, Türkiye Baş Ağrısıyla Savaş Derneği ve Türkiye Baş Ağrısı Derneğince, Türkiye'nin 7 bölgesinde 4 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ''Türkiye Bilimsel Ağrı Araştırması''nın sonuçları, Conrad Otelinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

    Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, bir süre önce Avrupa ülkelerini kapsayan bir ağrı araştırması yapıldığını, Türkiye'nin yer almadığı bu araştırmanın bir benzerini yaklaşık 200 kişilik bir ekiple çalışarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

    'AĞRI BİR LÜTUFTUR'

    Tulunay, ağrıların bir ''lütuf'' olduğunu, çünkü belirtisi oldukları hastalıkların teşhisini sağladıklarını dile getirerek, Türkiye'de bugüne kadar yapılan en kapsamlı ağrı araştırmasını gerçekleştirdiklerini, ülkenin bilimsel ağrı haritasını ve envanterini çıkardıklarını bildirdi.

    Araştırmanın, Aralık 2005-Nisan 2006 tarihleri arasında yapıldığını ifade eden Tulunay, şöyle konuştu:

    ''Türkiye'de insanların yüzde 69'unun ağrısı var. Her yıl 48 milyon kişi ağrı yaşıyor. Kadınların yüzde 74,4'ü, erkeklerin ise yüzde 63,8'i ağrı çekiyor. En çok ağrı çeken insanların yaşadığı bölgeler, yüzde 84,6 ile Doğu Anadolu, yüzde 78 ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri. Bunun sebebi ekonomik. En az ağrı çeken insanlar ise yüzde 56,2 oranıyla Marmara'da.. Bu oranlar Ege'de yüzde 72,9, Akdeniz'de yüzde 72,7, Karadeniz'de yüzde 66,6, İç Anadolu'da ise yüzde 74.''

    Tulunay, Türkiye'de ağrı ile yaşam süresinin, 5 yılla, ortalaması 7 yıl olan Avrupa ülkelerinden düşük olduğunu anlatarak, bu sonucun Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden daha genç bir nüfusa sahip olmasından kaynaklandığını vurguladı.

    EN ÇOK GÖRÜLEN, BAŞ AĞRISI

    Cankat Tulunay, ağrı çeken her 3 kişiden birinin ağrıyı her gün hissettiğini belirterek, ''En çok görülen ağrı, baş ağrısı. Yüzde 29, baş ağrısından şikayetçi. Bunu bel (yüzde 21) ile bacak (yüzde 11) izliyor'' dedi. İnsanların yüzde 50,9'unun çektiği ağrının nedenini bilmediğini dile getiren Tulunay, ağrıları tanımlamakta da zorluk çekildiğini söyledi. Prof. Dr. Cankat Tulunay, ''Biz ağrıları sıfatlarla tanımlamaya çalışıyoruz. Çoğu kişi 'zonklama var' diyor. Ama 'zonklama ne?' dediğinizde bunu tanımlayamıyor'' diye konuştu.

    AKUT VE KRONİK AĞRILAR

    Tulunay, araştırmada, akut ağrıların yüzde 59,5, kronik ağrıların ise yüzde 9,5 oranında görüldüğünü belirterek, kadınların yüzde 61,2, erkeklerin ise yüzde 58'inin akut, kadınların yüzde 13,2, erkeklerin ise yüzde 5,8'inin kronik ağrılar çektiğini kaydetti. Prof. Dr. Tulunay, ''En sık kulanılan ağrı kesici Aspirin... Halk, sağlıkçılardan, doktorlardan daha bilinçli'' dedi.

    Cankat Tulunay, gelir seviyesi düştükçe kronik ağrıların görülme sıklığının da arttığını ifade ederek, araştırmanın, bel ve baş ağrılarının kronikleştiğini gösterdiğini dile getirdi. Tulunay, bel ağrısının 1 ay içinde tedavi edilmemesi halinde kronik hale geldiğini, migren gibi baş ağrılarının da yanlış tedavi ve bilinçsiz ilaç kullanımı nedeniyle kronikleştiğini söyledi.

    AĞRILAR İNTİHARA BİLE NEDEN OLUYOR

    Prof. Dr. Cankat Tulunay, kronik ağrıların sosyal yaşamı da olumsuz etkilediğine işaret ederek, şöyle konuştu:

    ''Ağrılar nedeniyle insanların yüzde 61'i yürüme zorluğu çekiyor veya yürüyemiyor, yüzde 59'u uyku bozukluğu çekiyor, yüzde 47'si cinsel ilişkide bulunamıyor veya cinsel bozukluk yaşıyor, yüzde 50'sinden fazlası ise taşıt kullanamıyor veya tehlikeli bir şekilde kullanıyor. Avrupa'da 15 milyon kişi kronik ağrılar nedeniyle intiharı düşünüyor. Türkiye'de de kronik ağrı çekenlerden yüzde 25'i bazen intiharı düşünüyor. Bir hastam, baş ağrısı nedeniyle 8. kattan atlarken eşi tarafından yakalandı. 15 günlük bir tedaviyle sağlığına kavuştu. Bu şekilde ağrı nedeniyle intiharların envanteri çıkarılsa ilginç sonuçlara ulaşılır. Kronik ağrı çekenlerin yüzde 36'sı tedavi için tüm parasını harcamaya hazır. Kronik ağrı çekenlerin yüzde 15'i depresyon tanısı almış. Yüzde 6'sı ağrı nedeniyle iş değiştirmiş, yüzde 14'ü iş sorumluluklarını değiştirmiş, ister inanın ister inanmayın, kronik ağrı nedeniyle yüzde 21'i de işini kaybetmiş. Bu kadar işsizliğin olduğu ülkede, bu çok önemli bir rakam.''

    Ağrı çekenlerin yüzde 85'inin ilaç kullandığını, bunun dışında yüzde 14,3'ünün masaj, yüzde 9'unun egzersiz, yüzde 8,7'sinin merhem ve jel, yüzde 7'sinin fizik tedavi, yüzde 6,3'ünün ise vitamin almayı tercih ettiğini anlatan Tulunay, akupunkturun ise sanıldığından daha az kullanıldığını sözlerine ekledi.
#23.08.2006 21:09 0 0 0
  • tesekkurler ellerine sağlık
#23.08.2006 21:23 0 0 0
  • verdiğin bilgiler için sağol
#24.08.2006 07:12 0 0 0
  • paylaşımların için saol eBRa
#24.08.2006 10:02 0 0 0