Kekemeler susarak konuşabiliyor

Son güncelleme: 25.08.2006 15:00
  • Tedavi sürecinde 7 ila 14 gün konuşmaları yasaklanan ve sadece metin tekrarına izin verilen kekemeler, 30 günlük tedavi sonunda düzgün konuşmaya başlıyor
    Kekemelik, alanında uzman eğitimcilerin bilgisayar ortamında bir aylık terapileri neticesinde yüzde 80 oranında tedavi edilebiliyor. Ortalama görülme oranı yüzde 3 olan konuşma bozukluğu, erkeklerde kızlardan 3-4 kat fazla görülüyor. Kekemeliğin tedavisinde önemli bir aşama kaydeden SİO Konuşma Bozuklukları Merkezi, bugüne kadar yüzlerce hastaya şifa kaynağı oldu.

    'SUS' PROGRAMI İLE BAŞLIYOR
    Merkeze başvuran hastalar önce psikiyatristler tarafından muayene edilerek, kekemeliğin sebepleri, hastanın kişilik yapısı ve hastalığın türü saptanıyor. Hastalar durumlarına göre 7 ilâ 14 gün arasında değişen 'Sus Programı'na tabi tutuluyor, evde, çarşıda veya merkezde konuşmasına izin verilmiyor. Bu süre içinde bilgisayar ortamında ses terapisi uygulanan hastalar, özel odalarda bilgisayardan kulaklık vasıtası ile dinledikleri metinleri yüksek sesle tekrar ediyor. Sus programından çıkan hastalar güzel ve akıcı okumaya başlıyor. Merkezde görevli eğitmen Şirin Özeren, 'Sus Programı'ndan çıkan hastaların nefes ve grup terapisine alındığını belirterek, "Grup terapisinde hastalar sus terapisinde edinkleri teorik bilgileri, sohbete dönüştürüylorlar. 20 ila 30 gün süren eğitim sürecinden sonra kekemeliğin tedavisinde yüzde 80 başarı sağlanarak, hastalar bülbül gibi şakımaya başlıyor" dedi.
    .
    Aile içi baskı kekemelik sebebi
    Aile içinde yaşadığı baskı ve şiddetin kekemeliğe neden olduğunu belirten uzmanlar, aileleri baskı ve şiddet uygulamamaları yönünde uyarıyor. Uzmanlar, kekemelik nedeni ile ilgili şu bilgileri veriyor:
    Aileye yeni bir kardeş gelmesi ve bu kardeşin kıskanılması
    Sünnet olan çocuğun aşırı derecede korkması
    Çocuğun ebeveyinlerinden ayrı yaşaması
    Ebeveyinlerden birinin kekeme olması
    Okuma yazma bilen ve 8 yaşını tamamlamış her hasta kekemelik tedavisi alabilir.
#25.08.2006 00:41 0 0 0
  • 30 günde tedavi mi çok süper bişey bu
    teşekkürler su perisi
#25.08.2006 07:18 0 0 0
  • süper
#25.08.2006 15:00 0 0 0