sağlıksız zayıflama diyetleri - yanlış diyetin zararları - sağlıklı zayıflama diyeti nasıl yapılır
Sağlık Bakanlığı, doktor kontrolü olmadan uygulanan zayıflama diyetlerinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, sağlıksız zayıflama diyetlerinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekildi.

Doktor kontrolü olmadan uygulanan sağlıksız diyetlerin baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt ve saç dökülmesi gibi sorunlara neden olduğu belirtildi. Kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan, çok düşük enerjili şok diyetlerle tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılması gereğine işaret edilerek, şunlara dikkat çekildi:

''Zayıflama diyetleri uygulanmadan önce boya uygun ağırlık saptanmalı, uygun ağırlık söz konusuysa kilo almaktan kaçınılmalıdır. Kilo fazlalığı ve şişmanlık varsa önce ağırlık artışı önlenmeli, daha sonra ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Aşırı ve hızlı ağırlık kaybından mutlaka uzak durulmalı, ağırlık kaybı için bireyin cinsiyeti, yaşı, boyu ve fiziksel aktivitesi dikkate alınmalı, kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır.''

''DİYET BİREYE ÖZGÜ OLMALI''

Zayıflama diyetlerinin bireye özgü olması gerektiği belirtilerek, şu uyarılarda bulunuldu: -''Diyet mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır, -Ağırlık kaybı haftada 0.5-1 kilogramı geçmemeli, diğer bir deyişle kişi yavaş ve uzun bir sürede zayıflamalıdır, -Yağlı besinler tokluk hissi verdiği ve yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağladığı için, diyetin yağ miktarı çok azaltılmamalı, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 25-30'u yağlardan sağlanmalıdır, -Sağlıklı beslenmede yağ türüne dikkat edilmelidir. Yemeklerde kullanılan yağın bir kısmının zeytinyağı ve fındık yağı, bir kısmının da mısırözü, soya veya ay çiçek gibi bitkisel sıvı yağlar olmasına özen gösterilmeli, ancak aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır, -Tatlı ve pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi kompleks karbonhidratların tüketimi ise daha çok tokluk sağladığı için artırılmalıdır,

Zayıflama diyetlerinin posa yani lif içeriği yüksek olmalı, posalı yiyecekler grubuna giren sebze, meyve, kuru baklagiller, kepekli un ve kepekli ürünlerin kişinin midedeki sindirimini ve mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzattığı ve ağırlık kaybetmesine yardımcı olduğu unutulmamalıdır.'' Sağlıklı bir ağırlık kaybı için günde en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiği bildirildi. Yeterli ve dengeli beslenmede dört besin grubundaki besinlerin yeterli miktarda tüketilmesinin önemi vurgulanarak, bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarının bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumuyla yakından ilgili olduğu bildirildi. Zayıflama diyeti uygulayanların ayrıca günde 3 ile 6 öğün arasında sık ve azar azar beslenmeleri gerektiği belirtildi.

Beğeniler: 1
Favoriler: 1
İzlenmeler: 441
favori
like
share
BiR-DOST Tarih: 16.09.2010 21:24
Eline Sağlık