Peygamber Efendimiz(s.a.v) Bir Gününü Nasıl Değerledirirdi

Son güncelleme: 08.07.2011 23:00
  • Hz.Muhammed'in (s.a.v) Bir Günü - Peygamber Efendimiz Günün Nasıl Geçirirdi - Peygamber Efendimizin Bir Günü
    Bismillahirrahmanirrahim
    Esselatu vesselamu aleyke ya mahmud


    Her konuda olduğu gibi Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in yaşantısı bizim için örnek olmalıdır. Çünkü O, gününü üçe bölerdi. Bir bölümünde namaz kılar, Kur'an-ı Kerim okur, zikir yapar ve diğer ibadetlerle meşgul olurdu. Bir bölümünde de ailesiyle ve gelen misafirlerle ilgilenir, onlara emr-i bilma'ruf ve nehy-i ani'l münker yapmak suretiyle onları irşad ederlerdi.

    Diğer bir bölümünde ise uyku ve istirahat ederlerdi. İşte biz de ticaret, iş-güç ve hayatımızı göz önüne alarak; vaktimizi en güzel bir şekilde bölmeli ve yapmış olduğumuz bu programa uymalıyız.
    Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "Yemin olsun, sizin için Allah'ı ve ahiret gününü arzu edenler ve Allah'ı çok ananlar için, Allah'ın peygamberinde pek güzel bir örnek vardır." (Ahzab; 21)

    Görüldüğü gibi Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'i örnek almak gerektiği bu ayette bize bildirilmiştir. Bize düşen ona mutabaat yapmak suretiyle, onun ahlakıyla ahlaklanmaktır. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e ittibadan daha üstün ve daha şerefli bir makam yoktur. Üstün makam emirlerinde, işlerinde, ahlakında ona uymak ve ahlakıyla ahlaklanmaktır. Gafletin en büyüğü, kulun Rabb'inden; O'nun emirlerinden gafil kalmasıdır. O halde hem Allah-u Zülcelal'den gafil kalmamak, hem de sünnet-i seniyyeye ittiba etmek için yapılan günlük programa uymakla ve günlük duaları okumak suretiyle, Allah-u Zülcelal ve Resulüne ittiba etmiş oluruz.
    Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir işe başlarken: "Allah'ın adıyla" ve sağ ciheti ön planda tutarak işe başlardı. Camiye, eve girerken sağ ayağıyla girerdi. Elbiselerini giyerken daima sağdan başlar, abdest âzâlarını yıkarken sağdan başlar, yemek yerken sağ eli ile yer ve su içerken sağ eli ile içer, bir şey ikram edildiğinde, sağ eliyle alırdı." (Tirmizi)

    Hatta Allah-u Zülcelal'in razı olacağı bütün işlere sağdan başlar, hoş olmayan durumlarda sol ile başlar, tuvalete girerken sol ayağı ile girer, burun temizlerken, taharet alırken sol elini kullanır, elbiselerini çıkarırken ilk önce sol tarafı çıkarırdı. Ve bütün şeylerden Allah-u Zülcelal'e sığınarak dua ederdi.

    İşte bu sebeplerden dolayı, onun bütün hal ve haraketleri bizim için en büyük örnek ve bize rahmettir.

    Hamd Alemlerin Rabbi olan Allah-u Zülcelal'e mahsustur. Sâlat ve selâm Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in üzerine, âli'ne ashabına ve onların takipçileri olan salih zatların üzerine olsun.


    S.M.K. ks allah razı olsun
#08.07.2011 23:00 0 0 0