iPhone’a Uzaktan Erişim

Son güncelleme: 12.07.2011 11:08
Han Han foto
  • iphone pcden bağlanma - PCden iphone'a bağlanma - iphone uzak bağlantı - iphone vnc ile bağlanma

    Uzak masaüstü erişimi sağlayan ve açık RFB protokolünü kullanan VNC yazılımları sayesinde Linux, Windows, Mac OSX işletim sistemli bilgisayarları bu ortak protokol sayesinde yıllardır uzaktan yönetebilmekteyiz. Masaüstünü kullanacağımız bilgisayara VNC Server, uzaktan erişeceğimiz bilgisayara VNC Viewer kurarak erişimi sağlayabiliyoruz.

    Konunun iPhone ile ilgisi ise bu VNC Server yazılımının iPhone üzerinde de çalışabiliyor olması. Denedik ve 2.1 sürüme sahip bir iPhone'un ön yüzüne Windows yüklü bir bilgisayardan erişebildik:

    noimage

    iPhone'a bir PC üzerinden erişim ilginç bir deneyim oldu. Bir iPhone programını kullanırken aynı zamanda video olarak kaydetmek için çok iyi bir yöntem olacak, sadece ekran görüntüleri almak için bile bu yöntem çok cazip. Ayrıca iPhone uygulamalarında uzun uzun yazı yazmak gerektiğinde direk PC'nizin klavyesini kullanarak oldukça hızlı yazabileceksiniz:

    noimage

    Bir de acemi arkadaşınızın iPhone'nuna uzaktan erişip ona sorun yaşadığı konularda yardımcı olabilirsiniz.Siz de iPhone'nunuzu bilgisayarınızdan erişip kullanmak istiyorsanız:

    -Cydia'dan Veency programı aratıp kurun.
    -Bilgisayarınıza yoksa bir VNC Viewer indirin, şu linkte Windows ve Linux için açık kaynak kodlu Viewer'lar var: http://www.tightvnc.com/download.html burada açıklamasında Viewer yazan programı indirmelisiniz.
    -iPhone'nuzun IP'sini öğrenin: BossPrefs programı hem Edge hem de WIFI bağlantıları için IP adreslerini gösterebiliyor.
    -VNC Viewer'ı çalıştırıp VNC Server bölümüne iPhone'un IP'sini girin.

    noimage

    Eğer bağlanacağınız iPhone EDGE üzerinden IP almış ise VNC Viewer programında Conneciton profile bölümünde Low-bandwith connection işaretleyip Connect düğmesine basın. Bu işlem görüntü kalitesine azaltacak ama giden gelen data miktarını azaltacağı için görüntüde daha az takılma olacaktır. Aşağıda solda default, sağda low-bandwith connection görüntüleri yer alıyor, çok da büyük fark yok aralarında:

    noimagenoimage

    VNC Viewer ile iPhone'a bağlantı kurmaya kalktığınızda iPhone ekranında bir uyarı mesajı çıkacak, burada uzaktan iPhone'nuza erişime izin verip vermeyeceğiniz soruluyor, Accept düğmesine basarak bağlantıya izin verebilirsiniz.

    noimage

    Son adımdan sonra iPhone'u, bilgisyarınızda bir pencere içerisinde göreceksiniz artık bilgisayarınızın klavyesi ve faresi ile iPhone'u kullanabilirsiniz:

    iPhone ekranına dokunuş için fare ile sol tıklama,
    iPhone'da home tuşu için fare ile sağ tıklama,
    iPhone'da lock (power) tuşu için fare ile orta tuş tıklaması yapmanız yeterli.
    Yazı yazmak için ise bilgisayarınızın klavyesini tüm tuşları ile kullanabilirsiniz.

    iPhone'nunuza uzak bağlantı kurulu oldu sürece sağ üst blümde VNC logosu yer alacaktır.
    Yazının başında da belirttiğim gibi VNC yazılımları ortak bir protokol kullanmaktadır bu nedenle çok sayıda ve farklı platformlar için VNC yazılımı bulmak mümkündür, Windows, Linux veya Mac OSX kullanıyor olabilirsiniz, hepsinden bir VNC Server kurulu bilgisayara işletim sistemi ne olursa olsun aynı şekilde erişebilirsiniz. Mesela iPhone'dan. Evet uzaktaki bir iPhone'a başka bir iPhone ile ulaşabilirsiniz. Bunu da denedik, Appstore'dan aslında "PC'lerin masaüstüne uzaktan erişebilirsiniz" diye tanıtılan ve ücretsiz indirilebilen VNC Lite programı ile bir başka iPhone'a bağlanıp kullanabildik:

    noimage

    Veency programının bir ön yüzü bulunmuyor, kurduğunuz anda arka planda çalışmaya başlıyor, durdurmak için programı kaldırmak gerekiyor. Bu programı iPhone'a taşıyan (saurik) VNC Serverı durdurup başlatacak bir ön yüz yapmayı planladığını ve uzak bağlantılar için şifre girme zorunluluğu getirmek gibi özellikler ekleyeceğini belirtmiş.
    Bu bölümde bir kaç uyarıda bulunmak istiyorum.

    EDGE üzerinden internete bağlıyken alınan IP adresi ile internetten (dünyanın her yerinden) iPhone'a uzaktan erişim sağlanabilir. Ancak EDGE trafiğinin maliyeti nedeniyle bu konuda biraz dikkatli olmak gerekir. Bir iPhone sahibi iseniz operatörünüzden uygun fiyatlı EDGE paketleriyle ilgili bilgi almanızı tavsiye ederiz.
    EDGE üzerinden yapılan VNC bağlantılar hız açısından çok konforlu olmayabilir ancak yakın zamanda ülkemize de gelecek olan 3G ile bu sorun ortadan kalkacaktır.
    WIFI üzerinden alınan IP adresi ile sadece aynı WIFI ağında bulunan bilgisayarlar tarafından iPhone'a erişilebilir, yani EDGE/3G'de olduğu gibi internetten (dünyanın her tarafından) erişilebilen bir IP adresine sahip olamazsınız.
    iPhone, WIFI açıkken EDGE üzerinden bir bağlantı gerçekleştirmeyeceği için IP adresi de almaz. EDGE ile IP almak için WIFI'yı kapatıp herhangi bir web sitesini ziyaret ediniz, bu işlem EDGE üzerinden bir bağlantı kurmanızı yani bir IP adresi almanzıı sağlayacaktır.
    WIFI üzerinden alınan IP adresine de internetten erişmek mümkündür, bunun için kablosuz modeminizde bir takım ayarlar yapmanız gerekir; modem üzerinde iPhone'nuzun aldığı IP adresi için port yönlendirme işlemi yapmanız gerekir. Eğer bu konuya çok hakim değilseniz port yönlendirme konusu sinir sisteminizde bozukluklara neden olabilir.

#12.07.2011 11:08 0 0 0