Anne sütü ne güne duruyor

Son güncelleme: 07.09.2006 11:55
  • Bebeğinizin ishal, nezle ve diğer sık görülen hastalıklardan korunmasına yardım eden anne sütü ile geleceğe iyi bir yatırım yapabilirsiniz


    Kan alınırken iğnenin verdiği acının hafifletilmesi üzerine yapılan araştırmalarda, anne sütüyle beslenen bebeklerin, kundaklanan, sakinleştirici verilen bebeklere oranla daha az acı çektiği ve ishale yakalanma riskinin düştüğü gözlendi. Anne sütünün bebekleri ishalden koruduğunu belirten Prof. Dr. Servet Özgür, Her an için hazır, en temiz, en ekonomik ve bebek için en ideal besin anne sütüdür dedi. Emzirmeyen annenin bilerek ya da bilmeyerek bebeğine çok büyük haksızlık ve kötülük yaptığını ifade eden uzman doktor,
    Bebeklerimizi ishalden koruma konusunda duyarlı olmalıyız.
    İshalin neden olduğu çocuk ölümlerinin ya da gelişim bozukluklarının önüne geçilmesinde şüphesiz herkese görevler düşüyor ama en büyük görev bebeğine bakmakla yükümlü olan anneye düşüyor. Öncelikle bebek doğru ve düzenli beslenmeli. Anne sütü 24 ay süreyle bebekten esirgenmemeli. Anne sütünün bebekten esirgenmediği süre en az 12 ay olmalı. Altınca aydan itibaren anne sütü yanında bebeğe ek gıdalar verilmeli.

    Bunlar kaşıkla ve az miktarlardan başlayıp alıştıkça arttırılarak verilmeli. Bebeğe ek gıda verilmeye başlanınca emzirmeden vazgeçilmemeli. Bebekler temiz içecek ve yiyeceklerle beslenmeli, mikrobik ortamlardan uzak tutulmalı. Anne bebeğinin içecek ve yiyeceklerinin yanı sıra kendi kişisel temizliğine de çok dikkat etmeli dedi.

    İshalin ana nedeni kirli yiyecekler

    Halk sağlığı açısından ishalin ciddi bir hastalık olduğunu kaydeden Özgür, bu tanıma girmesi dolayısıyla çocukluk çağı ishallerinin üzerinde önemle durulması gerektiğini kaydetti. Özgür, ishalli çocukların aşırı su ve tuz kaybı nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek, Ama hala pek çok anne zararlı olacağını düşünerek ishalli bebeğine su ve sıvı gıda vermiyor.

    Bu örnek ishale ilişkin toplumun bilinçlenmesini sağlayacak çalışmaların ihmal edilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor diye konuştu. Bebeklerin ishalden korunmasında, bebeğine bakmakla yükümlü annenin tutum ve davranışlarının önemli olmakla birlikte yetersiz olduğunu ifade eden Özgür, sözlerini şöyle tamamladı: Özellikle yaz aylarında ishale neden olan etkenlerle mücadele etmekle yükümlü olanlar görevlerini eksiksiz yerine getirmeli. Örneğin çöpler daha sık ve daha düzenli toplanmalı. İçme suyu ve kanalizasyon hizmetlerine ilişkin yetersizlikler ve olumsuzluklar sona erdirilmeli. Gıda üretilen ve satılan yerlerdeki denetimleri olabildiğince etkili yapılmalı. Unutulmamalı ki, ishalin en önemli nedeni kirli içeceklerdir, kirli yiyeceklerdir."
#07.09.2006 07:18 0 0 0
  • :paylaşımın için için teşekkürler
#07.09.2006 11:31 0 0 0
  • çoçuklar için hem çok saglıklı ve hemde pratik bir besleme şekli
#07.09.2006 11:55 0 0 0