Mevsim geçişlerinde beslenmeye çok daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, vücudun eylül ayından itibaren kışa hazırlanması gerektiğini söylüyorlar. Peki vücut kışa nasıl hazırlanır?
Geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, sağlıklı bir insanın, günlük beslenmesinde tüm gıdalara yer vermesi gerektiğinin altını çizdiler. Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Dursun Bostancı, insan vücudunun sonbahar gibi mevsim değişikliklerinden olumsuz yönde etkilenebileceğini dile getirerek, iyi beslenildiği taktirde bu etkilere çok az maruz kalacağını vurguluyor.
Bostancı, bu mevsimde sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına vucüdün ihtiyacı olduğunu dile getirerek, şu tavsiyede bulundu:
"Protein, demir ve kalsiyum açısından tüketilmesi son derece faydalı olan mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi baklagiller sofralardan eksik edilmemeli. Vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan semizotu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler ile portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi meyveler tercih edilmeli. Enerji veren tahin, pekmez, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Kurutulmuş meyvelerden oluşan gıdaların besin değerleri çok yüksek ve potasyum yönünden zengin olduğu için evlerden eksik edilmemeli."
Grip aşısınında ihmal edilmemesi gerektiğini kaydeden Bostancı, yaşamsal risk oluşturduğuna dikkat çekti. Bostancı, "Grip aşısı, son derece güvenli ve yan etkileri çok az olan bir aşıdır. Diğer aşılarla eşzamanlı olarak kullanılabilir (örneğin zatürre aşısı ile aynı anda, farklı kollardan uygulanabilir). Grip aşısı kesinlikle gribe neden olmaz, zira canlı ya da zayıflatılmış (attenue) virüs içermez. Aksine, aşının içeriğinde sadece virüsün parçacıkları bulunur (split aşılarda ). Aşı öncesi ya da sonrası özel bir hazırlığa (gıda-içecek kısıtlaması, banyo yasağı vb) gerek yoktur. "
Kimler Grip Aşısı Olmalı ?
- 65 yaşından büyük kişiler
- Şeker hastaları (diyabet)
- Astım hastaları
- Kronik akciğer hastaları (Bronşit vb.)
- Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
- Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı -hemoglobinopati- olanlar, kanser hastalığı, immunsupresif kullananlar)
- Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar
- İkincil risk grupları yukarıdaki risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve 50-64 yaş arası bireyler.
- Sağlık Personeli
- Yukarıda belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar.
- Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel
Spesifik gruplar için öneriler
- Hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren)
- HIV ile enfekte kişiler
- Sık seyahat edenler
- Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (iş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vb)
Kimler Aşı Olamaz?
Bazı kişilerin grip aşısı olmamaları gerekir.
Bunlar:
6 aydan küçük bebekler
Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda allerjisi olanlar (yumurta yediğinde allerjik şoka girenler).
Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler) 38 derece üstünde ateşi olan hasta kişilerde, aşı uygulamasının ateş düştükten sonra yapılması önerilir.


Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 431
favori
like
share
refik Tarih: 08.09.2006 12:21
değerli bilgilerin için teşekkürler
DİDEM Tarih: 08.09.2006 00:33
paylaşımın için teşekkürler.
ozlems_o Tarih: 07.09.2006 16:02
teşekkürler verdiğin bilgiler için su perisi