Üreme sağlığı ulusal eylem planı

Son güncelleme: 10.09.2006 18:13
  • ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Üreme Sağlığı Ulusal Eylem Planı ile amaçlarının, kişilerin üreme haklarına müdahale etmek değil, bireylere üreme sağlığı konusunda bilgi vermek ve kendi özgür iradeleri sonucunda oluşan taleplerine uygun hizmet sunmak olduğunu bildirdi.


    Akdağ, Ordu Milletvekili İdris Naim Tandoğdu'nun soru önergesine verdiği yazılı cevabında, üreme ve üreme sağlığı konularında bazı bilgiler vererek, "Amacımız, kişilerin çocuk yapıp yapmamalarına veya kaç çocuk yapması gerektiğine karar vermek değildir" dedi.


    Akdağ, üreme sağlığının tanımı ve kapsamı esas alınarak üreme haklarının belirlendiğini belirttiği cevabında, "Buna göre üreme sağlığı, 'insanların, tatmin edici ve güvenli cinsel yaşama, üreme yeteneğine ve bunun ne zaman, nasıl olması gerektiğine karar verme özgürlüğüne sanıp olmaları' demektir. Bir ülkede üreme sağlığı varsa insanların kendi doğurganlığını güvenli ve etkili yollarla kontrol ederek, nesillerini kendi kararlarına uygun şekilde devam ettirebilme şansı vardır. Bireyler kendi cinselliğinin farkındadır, istenmeyen gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma imkanına sahiptir" ifadelerine yer verdi.


    Sağlık Bakanlığı olarak 2000-2005 Üreme Sağlığı Ulusal Eylem Planı'nı hazırlayarak uygulamaya koyduklarına işaret eden Bakan Akdağ, daha sonra şu ifadelere yer verdi:
    "Üreme sağlığı kapsamında, kişilerin istedikleri zamanda ve istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmelerine yardımcı olmak amacıyla aile planlaması danışmanlığı ve klinik hizmet sunumunu ücretsiz olarak sürdürüyoruz. Hizmetlerimiz bu çerçevede gittikçe gelişmektedir. Örneğin 2002 yılında toplam 3 milyon kişiye kontraseptif (spiral, kondom ve diafram vb.) malzemesi dağıtılırken, 2005 yılında bu rakam 4.5 milyon oldu. Amacımız kişilerin üreme haklarına müdahale etmek, çocuk yapıp yapmamalarına veya kaç çocuk yapması gerektiğine karar vermek değildir. Temel hedefimiz, bireylere üreme sağlığı konusunda bilgi vermek ve kendi özgür iradeleri sonucunda oluşan taleplerine uygun hizmet sunmaktır."
#10.09.2006 15:22 0 0 0
  • verdiğin bilgiler için çok saol tofish
#10.09.2006 17:12 0 0 0
  • ellerine saglık paylaşımların için teşekkürler
#10.09.2006 18:13 0 0 0