3.5 milyon kişide sarılık virüsü var

Son güncelleme: 11.09.2006 09:26
  • Türkiye'de 3.5 milyon kişinin halk arasında sarılık diye bilinen kronik hepatit virüsü ile dolaştığı, bunun 3.1 milyonunun hastalığının farkında bile olmadığı açıklandı.

    Kronik Hepatit B tedavisinde yeniliklerin tartışıldığı 3'üncü Hepatogastroenteroloji Kongresi Antalya'da yapıldı. Viral hepatitler üzerinde araştırmaları bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, Türkiye'de 3.5 milyon kişinin kronik hepatit virüsü taşıdığını, bu kişilerden sadece 400 bininin hastalığının farkında olduğunu ve bunlardan da sadece 30 bininin tedavi olduğuna dikkat çekti. Hepatitin AIDS'den daha hızlı yayılan ve daha tehlikeli bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Örmeci, buna karşın virüsü kapmış çok sayıda kişinin mayın gibi korumasız şekilde ortalıkta dolaştığını kaydetti.

    Türkiye genelinde 100 kişiden 4'ünde görülen hepatitin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde her 100 kişiden 12'sinde görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Necati Örmeci Hepatit virüsü ile enfekte olmuş her yüz kişiden 20- 25'i yaşamını yitiriyor. Türkiye'nin doğusuna gittikçe Hepatit görülme sıklığı belirgin bir şekilde artıyor dedi.

    Hastalığın tedavisinin olmadığını zanneden hastaların doktora görünmediğini bildiren Prof. Dr. Örmeci, şunları söyledi:
    Doktora gitmeyen hastalar virüsü en yakınındaki insanlara bulaştırıyor. Ayrıca hastalığının tedavisini batıl inançlarda arıyorlar. Hastalığın tedavisi için özellikle kırsal bölgelerde sarılık olmuş kişiye kedi, köpek idrarı içiriliyor.

    Yeni hastalanan kişiye Hepatit hastası olduğu bilinen kişinin idrarı içiriliyor. Ne olduğu bilinmeyen ilaçları insanlar birbirine tavsiye ediyor. Bu zaten çökmüş durumda olan karaciğeri iflas ettiriyor. Otlarla tedavi son derece sakıncalı. Bazı otlar karaciğere ağır gelerek karaciğer naklini gerektirecek şekilde ağır hasar verebiliyor. Hepatiti geçirmek için alnını kesen, kulağını kesen insanlar var.

    Prof. Dr. Necati Örmeci, diş fırçası, traş bıçağı, ustura gibi malzemelerin ortak kullanımının hastalığın yayılmasında birinci faktör olduğunu belirterek, hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Örmeci, sağlık çalışanları, kuaför gibi ortak alanları sıkça kullanalar, çok eşliler, çok partner değiştirenlerin risk altında olduğunu kaydetti.
#11.09.2006 07:40 0 0 0
  • ıyy batıl inançla tedaviedenlerin teknikleri ne kadar iğrenççç

    verdiğin bilgiler için teşekkürler fiber_optic
#11.09.2006 08:15 0 0 0
  • sarılık için hijyene dikkat etmemiz gerekir.
    paylaşımın için saol fiber_optic
#11.09.2006 09:26 0 0 0