Diyet hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar

Son güncelleme: 14.09.2006 15:43
  • İnternet, gazete ve dergilerdeki yazılar, beslenme ve diyet hakkında önerilerle dolu. Peki bu bilgilerin ne kadarı yanlış, ne kadarı doğru? İşte, en sık karşılaşılan bilgiler ve doğru bildiğimiz yanlışlar.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, en çok sorulan soruları yanıtlarken, doğru olduğunu sandığımız yanlışları da düzeltiyor.

    - Ekmek kızartılınca kalorisi azalır mı?

    "Ekmeğimizi kızartmak veya kurutarak gevrek haline getirmek kalorisini azaltmaz, içerdiği B grubu vitaminlerinin azalmasına neden olur. Ekmeğin kızartılması veya gevrek haline getirilmesi, içerdiği suyun da buharlaşmasına neden olur" diyen Kurtuluş, bu nedenle kızarmış ekmeğin çok fazla tüketilmesini önermiyor.

    - Karbonhidrat ve protein ayırma metodu doğru mu?
    Gazete ve dergilerde sıkça yer alan karbonhidrat-protein diyetini duymayan kalmadı. Acaba bu diyetin aslı nedir? Gerçekten bu yöntemle sağlıklı kilo verilebilir mi? Esra Kurtuluş'un verdiği bilgiye göre, yiyecekleri besin bileşimlerine göre sadece karbonhidrat veya sadece protein kaynağı olarak ayıramayız. Örneğin protein kaynağı olarak bilinen et, karbonhidrat ve yağ da içerir. Aynı şekilde karbonhidrat kaynağı olarak bilinen pirinç pilavı da hem karbonhidrat hem protein hem de yağ içerir.
    "Diyet yaparken her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, vücudun bir günde alması gereken karbonhidrat, yağ, protein gibi besin öğelerinin her öğünde birarada, dengeli olarak tüketilmesidir" diyen Kurtuluş, "Zayıflarken, diyetiniz sizi bazı besinlerden yoksun bırakmamalı, yanlış beslenme alışkanlıklarınızı düzeltme yönünden güçlü olmalıdır. Bu şekilde hazırlanan diyetlerle vermiş olduğunuz kiloları geri almazsınız. Unutmayın, bilinçsizce yapılan diyetlerle sağlığınız tehlikeye girebilir. Ayrıca, dengesiz diyet ile verilen kilolar tekrar ve hatta daha fazlası ile geri alınmaktadır" uyarısında bulunuyor.

    - Sabahları aç karnına limonlu ılık su içmek zayıflatır mı?

    Bu soruyu "Hayır" diyerek yanıtlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kurtuluş, şöyle devam ediyor:
    "Biz beslenme uzmanları, sabah aç karnına su içilmesini tavsiye ederiz. Ancak bunun zayıflama ile bir ilgisi yoktur. Burada amaç, 8-9 saat gibi bir süreyi uykuda geçiren vücudu güne hazırlamaktır. Tıpkı sabahları yüzümüzü yıkamak gibi. Limon, tok tutucu bir besindir. Ancak limonlu suyun yağ eritme gibi bir özelliği yoktur."

    - Haşlanmış patatesin kilo aldırmadığı doğru mu?

    Kurtuluş'a göre bu da yanlış bir bilgi. Haşlanmış orta boy bir patateste 70 kalori bulunduğunu, yani bir dilim beyaz ekmek ile aynı kaloride olduğunu belirten Kurtuluş, "Eğer patatesi kızartırsak kalorisi daha da artar. Ancak, 'haşlanmış patates kilo aldırmaz' demek de doğru değil" diyor.

    - Fazla yağların idrarla atılması için kekik, sinameki, maydanoz gibi bitkileri kaynatıp suyunu içmek doğru mu?

    "Kekik, sinameki ve maydanoz suyunun yağları vücuttan attığına dair yanlış bir inanış var" diyen Kurtuluş, ekliyor:
    "Bu bitkiler, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur ve diyetlerde sıkça karşılaşılan kabızlığı önler. Ancak, yağları vücuttan idrar yolu ile attıkları bilgisi yanlıştır."

    - Süt ne kadar çok kaynatılırsa o kadar çok mikrop ölür mü?

    Esra Kurtuluş'un verdiği bilgiye göre, vitamin ve mineral deposu olarak bilinen sütü aşırı kaynatmak, içermiş olduğu vitaminlerin azalmasına neden olur. Bu nedenle pastörize veya sterilize olmayan sütü kaynatırken, kabardıktan sonra 4-5 dakika daha sürekli karıştırılmalı ve hemen soğutmalıyız. Pastörize veya sterilize olan sütleri ise kaynatmaya gerek yok.

    - Sabahları çiğ yumurta içmek vücuda dinçlik verir mi?

    Çiğ yumurta tüketiminin, bilinenin aksine bazı vitaminlerin vücutta kullanılmasını engellediğini belirten Kurtuluş, "Bu nedenle, çocuklarınızın sabah kahvaltısı için yumurtayı pişirmenizde fayda var. Çiğ olduğu kadar, fazla pişirerek tüketilen yumurta da pek sağlıklı sayılmaz. Bu nedenle, en sağlıklı yumurta kıvamı, kayısı yumuşaklığı dediğimiz, sarısı tok ve etrafında yeşil halka bulunmayanıdır. Sarısı etrafında yeşil bir halka oluşmuş ise, yumurtanızı fazla pişirmişsiniz demektir" diyor.

    - Yoğurdun yeşil suyu zararlı m?

    Esra Kurtuluş bu soruyu, "Yoğurt, zamanla yeşil bir su salar. Bu nedenle kimimiz bu yeşil suyun zararlı olduğunu düşünüp dökeriz. Oysa yoğurtta bulunan vitaminler, özellikle de B12 vitamini, bu yeşil suya karışır. Yoğurdun suyunu ayırarak hazırlanan süzme yoğurt da bilinenin aksine, normal yoğurda kıyasla daha az vitamin içerir. Bu nedenle, yoğurdu üzerinde oluşan yeşil su ile karıştırarak tüketiniz" şeklinde yanıtlıyor.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş'tan son bir tavsiye daha:
    "Gazete ve dergilerde okuduğunuz veya bir arkadaşınızdan duyduğunuz bilgileri, diyetisyene danışmadan uygulamayın."
#11.09.2006 23:56 0 0 0
  • bilgilerin icin tskrler su perisi
#14.09.2006 15:43 0 0 0