Kanser hastalarına kötü haber !

Son güncelleme: 14.09.2006 10:47
  • Maliye Bakanlığı'nın 2006 yılı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde düzenlemeye gidildi. Buna göre, bedeli ödenecek ilaçlar listesinden 35 ilaç çıkarıldı, 99 ilaç eklendi.

    Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, düzenlemedeki en önemli unsurun, kemoterapi gören hastalara verilen Neupogen adlı ilacın listeden çıkarılması olduğunu bildirdi. Kanserli hastalarda kemoterapi uygulanırken vücudun savunma mekanizması olan bir maddenin düştüğünü ifade eden Ayaz, ''Yükselsin diye bu ilaç kullanılır, bu ilaç kullanılmazsa vücut savunmasız kalır. Hastayı enfeksiyondan ölüme terk etmek demektir bu. Buna benzer başka ilaçlar var ama bunun gibi iyi değiller'' dedi.

    Ayaz, piyasada bu ilacın ''fazla alternatifi'' bulunmadığına da işaret ederek, ''Bunu ödeme listesinden çıkarmış olmaları, kemoterapi kullanılırken ciddi sorunlara yol açabilir, hayati tehlikeye bile yol açabilir'' diye konuştu.


    Listeye eklenenler
    Öte yandan, düzenlemeyle bedeli ödenecek ilaçlar listesine 99 ilaç eklendi. Ödeme listesinden çıkarılan bazı ilaçların bedeli, belirli koşul ve dozlarda yeniden sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanacak.

    Yeni düzenlemeye göre, obezite tedavisinde kullanılan ''orlistat'' ve ''sibutramin'' etken maddeli ilaçlar, endokrinoloji ve metabolizma uzman hekiminin bulunduğu resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yazılabilecek. Raporun fotokopisi reçeteye eklenecek.

    Yazılan her reçeteye hastanın bir önceki reçeteye göre kaybettiği kilo, diyet ve egzersize uyduğu, beden-kitle indeksi değeri hekim tarafından yazılarak imzalanacak. İlaç, bu rapora dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilecek. Yeni düzenlemeye göre, ayrıca şu koşullar aranacak:

    - Daha önce 4 ardışık hafta boyunca yalnızca diyetle en az 2.5 kilogramlık bir kilo kaybı olacak,

    - Obez hastalarda vücut kitle indeksi 40 kg/metrekareden büyük ya da eşit olacak,

    - Bu grup ilaçlardan aynı anda sadece biri kullanılacak.

    İlk 3 ay süresince hastaların kontrolü her ay yapılırken, ilaçlar birer aylık verilecek.

    12 haftalık tedavi sonunda hastanın başlangıçtaki vücut ağırlığının en az yüzde 5'ini kaybetmesi halinde tedavinin devamına karar verilirse, yeni bir rapor daha düzenlenerek tedavi 3'er aylık sürelerle uzatılabilecek.

    12 hafta sonunda vücut ağırlığının en az yüzde 5'inin kaybedilmemesi halinde tedavi kesilecek.

    Bu ilaçların kullanımı hastanın hayatı boyunca her şartta 2 yılı geçmeyecek. Daha önce geri ödeme listesinden çıkarılan Reductil ve Xenical adlı ilaçlar bu koşullar dahilinde yeniden ödenecek.

    Kolesterol ilaçları
    Yeni tebliğe göre ''ezetimib'' etken maddeli kolesterol düşürücü ilaçlar, ''statin'' grubu kolesterol düşürücülerle tedavinin sağlanamadığı veya karaciğer toksisitesinin (kimyasal maddenin oluşturduğu hasar) başladığı vakalarda, kullanılan ''statin'' dozunun azaltılması koşuluyla kullanılabilecek.

    Söz konusu iki etken maddenin kullanıldığı kombinasyon tedavi ise kardiyoloji, iç hastalıkları, kalp-damar cerrahı veya nöroloji uzmanının bulunduğu kurul raporuyla, tek başına ''statin''lerle sonuç alınamayan veya karaciğer toksitesinin başladığı vakalarda, kullanılan diğer ''statin'' ve ''ezetimib''in kesilmesi koşuluyla günlük maksimum 01x01 dozla kullanılabilecek.

    ''Amplodipin-atorvastatin'' ve bağışıklık sistemiyle ilgili ve dermatolojik hastalıklarda kullanılan ''takrolimus'' etken maddeli ilaçlar ise cilt hastalıkları, pediatri ve pediatri yan dal uzmanları veya bunlardan birinin bulunduğu sağlık kurulunun raporuyla tüm hekimlerce yazılabilecek.

    Maliye Bakanlığı, 4 Temmuz tarihinde yayınladığı ve 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren listeyle geri ödeme kapsamından çıkardığı, özellikle çocuklarda grip ve soğuk algınlığında akıntıyı kesen, üst solunum yolları dekonjestan şuruplarını tekrar geri ödeme listesine dahil etti.

    Buna göre, Eksofed isimli 30 ve 60 miligramlık şuruplarla Rinogest isimli ilaç geri ödeme kurumlarınca ödenecek.
#14.09.2006 08:29 0 0 0
  • haberin için saol özlem
#14.09.2006 10:47 0 0 0