4 büyüklerin yanlışları, doğruları

Son güncelleme: 20.09.2006 23:46
  • Fenerbahçe hücum futbolu felsefesinde, savunmayı rakip alanda yapmalı. Galatasaray'da sahadaki takımla kulübe arasındaki elektrik tekrar sağlanmalı. Tigana tercihlerini doğru kullanmalı. Trabzonspor Ziya hoca ile yükselişte, karamsarlığa kapılmamalı

    Galatasaray
    Kısmette Inamoto varmış


    Galatasaray geçtiğimiz sezondaki gibi tempoyu fazla artıramıyor, devamlılık sorunu yaşıyor, neden?
    Bu sene gördüğüm en önemli sorunlardan biri devamlılık değil. Elektrik sorunu var. Geçen sene takımla saha kenarında çok iyi elektriğe sahip olan kulübe, bu sene aynı elektriği ortaya koyamıyor. Bu şu demektir; takımla kulübe arasında ciddi bir uyumsuzluk sorunu var. Bazı şeyler kerhen yapılıyor ya da yapılıyor gibi gösteriliyor. Bu sorunu aşmak mecburiyetindeler.

    Galatasaray'ın da Fenerbahçe gibi en önemli sorunu kanatlarda. Türkiye'nin en etkin yan top silahları kadrosunda olmasına rağmen, bu bölgelerden Hakan, Necati, Ümit Karan'a ve diğerlerine verilen destek yok denecek kadar az. Galatasaray bu işi çözmeli. Çünkü elinde bir Tümer, bir Alex, bir Appiah yok. Çünkü bir Delgado, bir Ricardinho, bir Kleberson yok. Galatasaray sonucu mutlaka bu bölgelerden almak zorunda.

    Tomas - Song ikilisi Bordeaux maçı dışında S.O.S. veriyordu. Sorun sizce ne?
    Tomas ve Song'un, Bordeaux maçına kadar olan görüntülerini en çok eleştiren kişi benim. Ama onlara müthiş inanan bir insanım da ayrıca. Sporcu ve insan kaliteleri oldukça iyi. Tahmin ediyorum onlar da bunun farkında. Bordeaux maçında dönüşleri ile ilgili çok olumlu sinyal verdiler.

    İnamoto gerekli miydi?
    Kötü futbolcu değil. Galatasaray'ın bu transferini şuna benzetiyorum.
    İnsan alışverişe gider. Manavdan karpuz almak istiyordur, ama sadece yeşil erik vardır. Karpuz ile yeşil erik ilgisiz iki meyve. Galatasaray manava gitti, karpuz bulamadı, ama kavun buldu. Arada fark olsa da insanı çok rahatsız etmez. Karpuz yerine yeşil erik alsa çok kötü olabilirdi. En iyisini istiyordu, onu bulamadı, ama o düşünceye yakın bir transfer oldu.

    Gerets'in geçen sezona oranla yüzü daha az gülüyor, çok eleştiriliyor. Sizce neden?
    Bir teknik adamın yazının başında da bahsettiğim gibi elektriği çok önemlidir. Gerets geçen sene başarılı olmadığı zaman, onu koruyacak bir şemsiyeye sahipti. Çünkü Galatasaray sorunlar içinde yüzüyordu. Bu sene öyle bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla başarmak mecburiyetinde. İşler de istediği gibi gitmeyince içinde yaşadığı sıkıntıyı ve baskıyı bu sene dışarıya vuruyor. Bu hem kendisi için, hem takım için çok aleyhte bir faktör. Bence Galatasaray'ın gündemindeki birinci madde.

    Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın şansı nedir?
    Grupta her şeyin olabileceğini ilk maçlarda gördük. Favori Liverpool grubun zayıf halkası karşısında varlık gösteremedi. Önümüzdeki maçlarda bu grup herşeye gebedir. Ama şu kesin ki, Galatasaray gruptan çıkmak istiyorsa dış sahada dört puan veya gereken iki puanı getirmek zorundadır.

    Şartlar ne olursa olsun, insan elli krizin içinde olabilir. Hepsinde haklı da olabilir. Ama bu sayı arttıkça, "Bunda da hiç hata yok mu?" sorusu insanların kafasına mutlaka takılır. Dolayısıyla Hakan hep bu krizlerin içinde olduğu için, insanların ona şuuraltı bir antipati duymasına yol açıyor. Onun için daha sağduyulu, daha dikkatli gözükmeli. Ayrıca yaşananlar bir takım meselesidir. Her takımda sorun olabilir. Ama kamuoyu bunları bilmez. Galatasaray mahremiyetini kaybediyor. Aile içindeki sorunları, aile bilmeli.

    Fenerbahçe
    Yıldızlar tedirgin

    Fenerbahçe'de uyum süresi çok mu uzadı?
    Hayır, ama Fenerbahçe'nin yaptığı son transferler kadrodaki bazı futbolcuları tedirgin etti. Bunların başında da Tümer ve Tuncay geliyor. Tabii, kadroya dört adam girmesi bir takımın yüzde 40'ı demek. Ne olursa olsun bir sürece ihtiyaçları var.

    Fenerbahçe son Randers maçında kötü oynamadı, ama çok dikkatli olmak zorunda. Fenerbahçe kolay gol yiyebilen bir takım görüntüsü veriyor. Karşısında kalitesi olmayan, ama rakibi rahatsız edici futbol oynayan bir takım vardı. Kısacası çok kritik bir maça çıktı. UEFA Kupası'ndaki dört takımımızı değerlendirdiğimiz zaman en kritik sonucu aldılar. Avrupa kupalarında sahanda gol yemek son derece rahatsız edici unsurdur. Fenerbahçe'nin işi çok ciddiye alması gerek. O zaman bu rakibi rövanşta daha rahat geçebilir. Çünkü Randers tipik bir deplasman takımı görüntüsü verdi.

    Bir diğer konu Fenerbahçe'nin yaptığı transferlerle rakibi kanatlardan çözmesi gerekir. Bu bölgeleri kullanacak adam sayısı çok az. Hatta yok denecek kadar. Derinlemesine toplarda Tümer, Alex, Tuncay etkili olabilir. Ama Kezman ve Deivid yan topların iyi golcüleri. Fenerbahçe bundan sonra kanatları da iyi kullanmak mecburiyetinde.

    Tümer, Alex ve Tuncay yan yana oynar mı?
    Kesinlikle oynar. Fenerbahçe bu soruyu kafasından atmalı. Bunlar yan yana oynar mı sorusunu bu üçlü için kullanmamalı.

    Defanstaki sorun nereden kaynaklanıyor?
    Kendi içinden kaynaklanıyor. Fenerbahçe geçtiğimiz yıllarda en önemli gol silahı olarak kullandığı yan topları, artık kendi kalesinde tehlike olarak yaşıyor. Buna mutlaka çözüm bulmalı. Fenerbahçe oynadığı maçlarda topun olmadığı bölgeleri iyi kontrol etmezse, yani ters kanatları, kalesinde çok gol tehlikesi yaşayacaktır.

    Zico'nun hücum felsefesine ne diyorsunuz?
    Hücum son derece önemli bir felsefedir. Ama futbol tek yönlü bir oyun değildir. Hücumu olduğu kadar, defansı da takım olarak düşünürseniz problem yok. Çünkü Fenerbahçe hücum ettiği sayıda futbolcuyla savunma yapamıyor. Eğer bu savunmayı yapamıyor ise hücum futbolu felsefesindeki savunma, rakip alanda yapılan savunmadır. İşin püf noktası budur.

    Bir takım savunmayı sadece kendi yarı sahasında, kendi kalesine yakın bölgede yapmaz. Hücum felsefesindeki savunma, rakip alandaki savunmadır. Fenerbahçe'nin burada zaafiyeti var. Hücum futbolu oynuyorsan savunmanı da hücum bölgelerinde yapmak mecburiyetindesin.

    Sistemler Allah'ın emri değildir. En iyi sistem futbolcularından en yüksek randımanı alabileceğin sistemdir. Bu tekrar gözden geçirilebilir. Sistemler maçtan maça, oyun içinde değişebilir. Bunlar çok önemli değildir. Yeter ki futbolcular bu felsefeye hazır olsunlar. Fenerbahçe karamsarlık içine girmemeli, takımda ileriye dönük pırıltılar var.

    Beşiktaş
    Delgado'suz olmaz

    Beşiktaş'ta Tigana tercihleri nedeniyle eleştiriliyor? Yanlış tercihler mi yapıyor?
    Tercihler kişilere göre değişir. Sorumlu olarak kullanılan tercihler vardır. Dışarıdan böyle olmalı gerekir denilen tercihler vardır. Sorumlu olan tercihlerini iyi kullanırsa, kadrosunu üst düzeyde hazır tutarsa, kendi yolunu kapatmaz. Şunu herkes bilmeli ki, futbol teknik adamların mesleğidir. Ama herkesin bir görüşü ve fikri vardır. Teknik adamlar farkını uygulamalarda ortaya koymalıdır.

    Çok gol kaçırıyor Beşiktaş. Sizce forvet hattı nasıl oluşmalı?
    Beşiktaş'ın forvetini Gökhan Güleç'siz düşünemiyorum. Ama bu güven, bu rahatlık ona mutlaka verilmeli. Gökhan Güleç önü çok açık bir futbolcu. Ne Nobre, ne Bobo'dan geri.
    Beşiktaş bu sene kadrosuna önemli transferler kattı. Bana göre iki transferi çok önemli. Son bir iki maçta iyi görüntü vermemesine rağmen Delgado, Beşiktaş'ın en iyi transferi. Büyük futbolcudan hiçbir şekilde şüphe etmeyeceksin. Ama büyük futbolcular, zırt pırt oyundan almalarla bu büyüklüğünü yaşayamaz, o da bilinmeli. Bana göre diğer en önemli transferi de taraftarı. Takım için yaşayan, İnönü Stadı'na niçin geldiğini bilen bir taraftar topluluğu görüyorum. Bu görüntülerle devam etmeleri, takım için başarı yolunun yarısı demektir.

    Savunma CSKA Sofya maçı haricinde büyük gedikler verdi?
    Bir mecburiyet olmasaydı Tigana elindeki kadroyu böyle kullanmayacaktı. Mecburiyetten dolayı bu savunmayı buldu. Esasında doğruyu da buldu.

    Takım çok pas hatası yapıyor, bu nasıl giderilebilir?
    Bunun üzerinde çok fazla durmamak lazım. Çünkü Beşiktaş'ta bu dönemde en fazla pas hatası yapanlar kalitesi en yüksek olanlar. Bu Beşiktaş'a büyük sorun yaşatmaz kanaatindeyim.

    Delgado - Ricardinho bir arada oynamalı mı?
    Türkiye'nin sorunu bu. Başka ülkelerde bu soru sorulmaz. Şimdi ben soruyorum size. Madem bu soru sorulacak niye Alex'in yanına Tümer, Delgado'nun yanına Ricardinho transfer edilir? Onlar nasıl oynuyor seyretsinler diye mi? Yıldızların varsa, onlar oynatılmak içindir. Büyük takım, büyük futbolculardan oluşur felsefesini kimse gözardı edemez. Bu saydıklarımız büyük futbolcu sınıfına girenler. Niye oynamasınlar.

    Trabzonspor
    Yanlış seçimdi

    Trabzon'a Ziya Doğan'ın gelişi yaradı gibi gözüküyor. Sizce Lazaroni neden başaramadı?
    Lazaroni'nin başarması için bir neden yoktu. Başaramaması için faktör çoktu. Yani Lazaroni'nin Trabzon'a gelişi perşembenin çarşambadan belli oluşu gibi birşeydi. Ziya Doğan'ın gelişi veya herhangi bir teknik adam değişikliği ile şu anki görüntüyü almak mümkündü. Ama Ziya Doğan'ın futbolcuları tanıması, Trabzon'da daha evvel bulunması ayrı bir avantajdır. İyi bir hava yakaladı. Eğer Osasuna maçını taraftarıyla oynasaydı durum mutlaka farklı olurdu. Ben Trabzon'un rövanşından umutsuz değilim. İlk maçın analizleri iyi yapıldığı takdirde, özellikle bu dönem kendi sahasında baskı yaşayan Osasuna geçilmeyecek bir takım değil.

    Musampa ve Yattara'nın gelişi ile Trabzon'un kişiliği güçlenir mi?
    Mutlaka güçlenir. Özellikle Yattara rövanş maçına yetişirse Trabzon'un şansı yüzde 50'den aşağıya değildir.

    Trabzon bu kadar yatırımdan sonra istediğini alabilecek mi?
    Son iki maçtaki görüntü Trabzon'un yükseliş trendine geçtiğini gösteriyor. Bence o çizgi devam edecektir.

    Sizce Fatih Tekke'nin yeri doldurulabildi mi?
    Dünyada yeri doldurulmayacak futbolcu yoktur. Birey olarak dolduramazsan oyun şekli ile telafi edersin. Fatih, Trabzon için son derece önemli futbolcu. İyi futbolcu olduğu için böyle bir transfer yaptı. Ama karalar bağlayıp, ne olacak demeye gerek yok. Bugün olmasa zamanı gelince zaten ayrılacaktı. Trabzon'un elinde çok önemli hücum silahları var. Bunları iyi değerlendirirlerse Fatih'in yokluğunu hissetmezler.
#16.09.2006 19:42 0 0 0
  • Bilgiler için teşekkürler puslu
#17.09.2006 11:01 0 0 0
  • bilgiler icin tesekkürler...
#17.09.2006 13:34 0 0 0
  • ßılgıler ıcın saol!
#18.09.2006 11:39 0 0 0
  • ßilgilerin için saol
#18.09.2006 11:39 0 0 0
  • Bizlerle payla$tigin icin te$ekkür ederim canim abim
#19.09.2006 03:10 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#20.09.2006 23:46 0 0 0