Sigara bel fıtığına da neden oluyor

Son güncelleme: 18.09.2006 12:45

  • Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Güleç, bütün dokuları oksijensiz bırakan sigaranın iki omurga arasındaki disklere de zarar vererek bel fıtığının oluşumunu tetiklediğini söyledi.

    Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaradaki insan sağlığına zararlı maddelerin vücuttaki bütün hücrelerin oksijensiz kalmasına neden olduğunu belirtti.
    Oksijensiz kalan hücrelerin kendini çabuk bir şekilde yenileyemediğini, bunun da dokulara, organlara ve hatta kemiklere de zarar verdiğini ifade eden Güleç, şöyle konuştu:
    "Bel fıtığı, beldeki omurgalar arasında bulunan disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkar ve başta bel olmak üzere ayak ve kalçada ağrıya neden olur.
    Bel fıtığının birçok nedeni vardır. Hareketsiz kalma, egzersiz yapmama, ani bir hareket, ağır kaldırma ve sigara içmek bel fıtığına neden olan etkenlerdir.
    Sigara birçok organı olumsuz yönde etkileyip yaşlandırdığı gibi beli de etkiler.
    Bütün dokuları oksijensiz bırakan sigara bu şekilde iki omurga arasındaki disklere de zarar vererek bel fıtığının oluşumunu tetikliyor. İstatistiklere göre sigara içenlerde bel fıtığı görülme oranı daha yüksek." Güleç, sigaranın vücudu oksijensiz bırakarak kemiklerdeki kırık oluşumunu da arttırdığını ve sigara içenlerin kemiklerinin daha kolay kırıldığını ifade etti.

#17.09.2006 21:05 0 0 0
  • ilginç bir bilgi didemciğim sigaranın saymakla bitmeyen zararları arasında bel fıtığınında olduğunu öğrenmiş olduk .faydalı bilgiler için teşekkürler ellerine sağlık olsun



    HAYIR
#17.09.2006 21:11 0 0 0
  • teşekkürler didemcigim gerçekten bel fıtıgına etkisi oluyor. eşim bel fıtıgından ameliyat oldugu vakit doktor sigaranın bel fıtıgına neden oldugunu söylemişti
#17.09.2006 22:58 0 0 0
  • ilk defa duyuyorum sigaranın yok etmediği şey yok diyorum dakimse inanmıyo

    teşekkürler didemcim
#18.09.2006 07:12 0 0 0
  • ya sigara kanser bile ediyor ve herkes içiyorsa bel fıdığı veya başka bir hastalık sigara tiryakilerine sigarayı bıraktıramaz diye düşünüyorum


    Teşekkürler Didem verdigin bilgiler için
#18.09.2006 12:45 0 0 0