Tahta sıralar öğrencilerin düşmanı

Son güncelleme: 19.09.2006 21:22
  • DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, okullarda bulunan tahta sıraların çocukların sırt ve bel bölgelerinde ağır tahribatlara yol açtığını, bu sıraların yerine çağdaş ve ergonomik sıraların kullanılması gerektiğini söyledi.


    Ağır olan sırt çantalarının öğrenciler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Dr. Türkmen, "Çocuklar arasında yapılan bir araştırmada öğrencilerin zorlandıkları aktivitelerin başında yüzde 45 oranında okul veya sırt çantası taşımak, yüzde 40'ı derslerde tahta sıralarda uzun süre sağlıksız bir şekilde oturmak, yüzde 15'i de sportif faaliyetlerdeki kazalar ve diğerleri olarak değerlendirilmiştir. Sırt çantaları, okul çağı çocuklarında omurgaya en çok yük bindiren ağırlık türüdür. Ağır, bilinçsiz ve dengesiz taşınan sırt çantaları ve okullardaki ergonomik olmayan sert orantısız tahta sıralar, çocukların gelişmekte olan omurga, kas ve ligaman yapılarında zorlanma ve birtakım bozukluklara neden olabilir. Son yapılan bilimsel toplantılarda, sırt çantaları ve içindeki ağırlıklar toplamının, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 15'inden az olması sağlanmalıdır denilmiştir. Bu nedenle çocukların taşıdıkları sırt çantalarının ağırlıklarının hesaplanması ve gereğinden fazla yüklenilmemesi önemlidir. Öğretmenlerin okula giriş ve çıkışlarda öğrencileri gözlemlemeleri, dengesiz şekilde veya ağır sırt çantası taşıyanları uyarmaları ve çantaların ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 15'inden az olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.


    Sınıflardaki tahta sıralarında çocukların düşmanı olduğunu söyleyen Dr. Türkmen, "Sınıflarda bulunan tahta sıralar, çocuklarda bel ve sırt bölgelerinde ağır tahribatlara neden oluyor. Sınıflarda bulunan eski tahta sıralar yerine, çağdaş, her yaş ve sınıfa uygun ergonomik tipte, sırt ve kalça destekli oturmaya uygun, rahatsız edici olmayan, gerekirse tek kişilik oturma sıraları veya sandalyeler kullanılmalıdır" diye konuştu.
#19.09.2006 13:56 0 0 0
  • okul dönemi başlamışken bu sorunları bizde yaşıyoruz tahta sıralar ve yüklü sırt çantaları gelişmekte olan çocuklarımızı kötü yönde etkiliyor umarım bunlara gerçekten bir çözü bulunur
#19.09.2006 15:16 0 0 0
  • okulların açılmasıyle sıkıntılar başlıyor.umarım en kısa zamanda çözüm bulunur
    okadar agır çantaları taşımazlar.
#19.09.2006 17:50 0 0 0
  • paylasım için sağol
#19.09.2006 21:22 0 0 0