Türkiye Ligi bir çöplüğe dönüştü.

Son güncelleme: 21.09.2006 12:51
  • Türkiye Ligi artık içinde işe yaramaz ne idüğü belirsiz, Türk futboluna bir şey kazandıramayan teknik adamlarla doldu taştı. Benim teknik direktörlerim kahve köşelerinde sürtüyorlar. Yıllarını futbola vermiş birçok hoca, 35 kuruşa bir takıma gidebilmek için ya federasyon üyelerini araya koyuyorlar ya da siyasetçi bir "Dayı" arıyorlar. Çünkü bir yere hoca olmanın başka yolu yok. Torpilin yada amcan yoksa kahvede çay içmeye mahkumsun. Ama fazla değerli olmayan, kariyerinde büyük başarılar bulunmayan birçok yabancı, milyon dolarlara ülkemizde fink atıyorlar.

    Şu Gerets G.Saray'a ne kattı? Geçen sene Tromsö, bu sene de iddia ediyorum Şampiyonlar Ligi bozgunu Gerets'in vizyonunu gösterecek. Şimdi G.Saraylılar "Şampiyon yaptı ya" diyecekler. Zaten yıllardır Türkiye'de 3 takımdan biri şampiyon oluyor. Üçünün başında da bir yabancı. Yabancıda amaç uluslararası arenada sıçrama yaptırabilmektir. Lucescu'nun kadrosu da mütevaziydi. Perezler, Fleurquinler, Bülent Akınlar büyük yıldızlar mı? Ama o takım büyük sıkıntılara rağmen Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadı.

    Peki Daum ne yaptı? Milyonlarca dolara kurulan F.Bahçe'ye Avrupa'da nal toplattı. Şimdi diyecekler ki "F.Bahçe'ye üst üste şampiyonluklar getirdi". Ben ne yapayım. Bir yabancı antrenörün temel görevi üst üste şampiyonluklar değil, Avrupa'daki başarılardır.

    Gelelim Tigana'ya. Onun da neredeyse ülkede bir yılı doluyor. Avrupa vizyonuna bakıyoruz mesaj veremiyor. Oynattığı futbola bakıyoruz, sıkıntılı. Aldığı oyunculara bakıyoruz, soru işareti. Ama Tigana milyon dolarları alırken Rasim Kara'sı, Samet Aybaba'sı ve diğerleri şans bulamıyorlar. Bir tek Zico istisna... Çünkü o daha yeni. Onun da geleceğini merak ediyorum.

    Futbol Federasyonu 5 yabancı mı, 6 yabancı mı, 8 yabancı mı tartışacağına önce yabancı hocaların et mi, balık mı olduğunu tartışsın. Derwall, Lucescu gibi hocalara hiçbir lafım yok. Başımızın üstünde yerleri var. Ama Gerets, Tigana, Daum, Pecze, Saffet Susiç gibi isimler uğruna Ahmetleri, Mehmetleri harcamayalım.

    MOURINHO ERSUN!
    Gelelim Ersun Yanal'a... Türk teknik adamları içerisinde Jose Mourinho gibi. Tipiyle, duruşuyla belli bir karizması var. Üstelik saha içi başarıları yıllardır ortada. Ama kısır çekişmeler uğruna, Caferler, Hakan Şükürler ve başka hatalarıyla yakalayacağı dünya çapında bir başarıyı öteledi. İstanbul'a şöhret olmaya gelmiş genç kızlar gibi hata yaptı. En yakınındakiler onu kullandı. Yanal da bunlara izin verdi. Politik davranayım diye gerçek mesajı değil eyyam mesajını topluma söyledi. "Sistem" dedi, "Hakan" dedi sözüm ona siyaset yaptı. "Hakan'ı kadroya almıyorum arkadaş. Bir daha da ben olduğum sürece kadroya girmeyecek" gibi net konuşsaydı daha büyürdü.

    Buna hakkın yok Ersun. Elalemin tercüman kökenli Portekizlisi, İngiltere'de fink atarken sen niye büyük takımın başında değilsin? Yazık. Bizim de bir Jose Mourinho'muz olabilirdi.


    Ahmet Çakar / Sabah
#20.09.2006 12:25 0 0 0
  • Ilginc bir tesbit Ahmet cakari pek sevmem ama dogru seyler yazmis biu sefer
    tesekkürler haber icin
#20.09.2006 21:36 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#20.09.2006 23:47 0 0 0
  • Teşekkürler kurt..
#21.09.2006 07:26 0 0 0
  • Turkcell Süper Ligi'nin sadece 6. haftası geride kalmasına karşın 3 teknik adamın bileti kesildi. Büyük umutlarla gelen Sebastiao Lazaroni'nin yerine Trabzonspor'da Ziya Doğan başa gelirken, Ç.Rize'de Güvenç Kurtar'ın yerini Saffet Susiç, Ankaragücü'nde ise Bozinovski'nin yerini Hikmet Karaman aldı. Ama söylentiler bitmek bilmiyor. Görünen o ki Vestel Manisaspor teknik direktörü Ersun Yanal'ın dışında Süper Lig'de görev yapan her teknik adamın koltuğu yavaş yavaş sallanmaya başladı.

    Gündemde ise doğal olarak son 17 yılın en başarısız ilk 6 haftasını yaşayan 3 Büyüklerin 3 büyük(!) teknik adamı var. Fısıltı Gazetesi her gün yeni bir haberi yayarken ilk olarak kim gidecek sorusu da gündemdeki yerini aldı. Her ne kadar başkanlar teknik direktörlerinin arkasında durduklarını ifade etseler de taraftarlar Gerets, Zico ve Tigana'nın kulüplerindeki geleceklerinin hala pamuk ipliğine bağlı olduğunu düşünüyor.


    Peki medya dünyası bu konu hakkında ne düşünüyor? medya dünyasının tanınmış simalarına "İlk olarak 3 büyüklerden kimin ayrılacağını düşünüyorsunuz?" sorusunu sordu.


    Osman Tanburacı (spor Yazarı):

    Üçü de sezon sonuna kadar gitmez. Yerlerine de kimse gelmez.

    Gürcan Bilgiç ( Sabah Gazetesi):

    İlk olarak Zico gider. Bursaspor (8.hafta) maçından sonra gönderileceğini düşünüyorum.

    Onur Belge (Fanatik Gazetesi / TSYD eski başkanı):

    Eric Gerets bu sezon gitmez. Çünkü böyle bir durum Galatasaray kültüründe yok. Gerets kalır. Fenerbahçe Daum'a dayandıysa Zico'ya hayli hayli dayanır. Beşiktaş'ta futbol ağalarının kimi başa getirmek istediği belli. O isimlerin güçleri Tigana'nın zamanını belirler. Bana kalırsa ilk olarak Tigana gider.

    Tahir Kum (İha Spor Müdürü - Futbol Extra Genel Yayın Yönetmeni):

    Bana göre ilk Eric Gerets gider. Şu an Galatasaray'da yalancı bir bahar yaşanıyor. Gerets'in bileti sezon başında kesilmişti zaten. Şu an emaneten duruyor. Kongre zamanına yaklaşıldığında durum hala kötüyse Beşiktaş'ta Tigana yollanır. Bana göre Zico Fenerbahçe'de sezonu tamamlar.

    Arif Kızılyalın (Cumhuriyet Spor Şefi)

    Bana göre Randers maçı sonrası Zico gider. Aziz Yıldırım şu ana kadar hangi teknik direktörün arkasındayız dediyse o teknik adamı yolladı. Mustafa Denizli gitti, Lorant gitti, Daum gitti. Bence ilk olarak Zico gider.

    Ertem Şener (Star Spor Spikeri - İstihbarat şefi)

    Bana kalırsa hiçbiri gitmez. Her 3 teknik adam da sezonu tamamlar. Neden? Çünkü Galatasaray'ın Gerets'den daha iyisini alacak maddi imkanı yok. Aziz Yıldırım'ın da Zico'yu göndereceğine inanmıyorum. Demirören zamanında çok teknik adam değişti. Eğer Tigana da hemen giderse basında Demirören 'bir teknik adam avcısı' olarak anılır.

    KARİYERLERİ:

    ZİCO:

    Zico, futbolu bıraktıktan sonra, önceleri kendisini plaj futboluna adadı. Plaj futbolunda gösterdiği başarıyla genel koordinatörlüğe kadar yükseldi. Ülkesinin dünya şampiyonu olması için uğraştı. Ancak bu, dış problemlerden dolayı gerçekleşmedi ve finalde Fransa'ya kaybetti. 2005 tarihinde Japonya Milli Takımı'nda kendisine teklif gelince plaj futbolunu bırakarak bu ülkeye gitti.

    Atak futbolu benimseyen ve Asya Kupası'nı kazanan Zico ile Japon taraftarlar bir türlü kaynaşamadı. Japon futbolculara "Sizi Brezilya gibi oynatacağım" diyen Sambacının bu düşüncesi bir türlü sahaya yansımadı, ortaya çıkan olumsuz görüntü Samurayları çileden çıkardı. Hatta Asya Kupası zaferinin ardından Tokyo sokaklarında Zico'nun kovulması için yürüyüş bile düzenlendi. Ancak bu birliktelik 2006 Dünya Kupası'nın ardından sona erdi.Kariyerinde sadece Japonya Milli Takımı'nı çalıştıran Brezilyalının teknik direktörlük kariyerinde 72 maç, 38 galibiyet, 15 beraberlik, 19 yenilgi bulunuyor.

    JEAN TİGANA:

    İyi bir futbolculuk kariyerine sahip olan Jean Tigana Beşiktaş'a gelmeden önce sadece 3 takım çalıştırdı. 1993'te Lyon'un başına geçen Fransız teknik adam 2 yıl bu kulüp için çalıştı. 1995 yılında Monaco'yu Arsene Wenger'den devraldı. Kötü bir başlangıç sonrası takımı toparladı ilk sezonunu 4 puan geride 3. olarak tamamladı. Bir sonraki sezon yine sonradan açıldıkları bir sezonu bu defa şampiyon olarak kapadılar. 1997/1998 sezonunda Monaco onun yönetiminde Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde Manchester United'i eleyip, yarı finalde Juventus'a kaybetti. Tigana'nın yolu 2000 yılında İngiltere'ye düştü. Muhammed Al Fayed'li Fulham'ın çalıştırmaya başlayan Tigana 2003 yılına kadar görevinin başındaydı. Ancak daha sonraki sezonda Fulham kulübüyle mahkemelik oldu. Fulham Tigana'yı futbolcu transferlerini gizliden yürütüp, fazla para ödetip komisyon almakla suçladı. Ama Fulham'in bu konuda hakkında açtığı davadan beraat etti ve kulüp kendisine tazminat ödemek zorunda kaldı. 2005 yılında da Rıza Çalımbay'dan sonra Beşiktaş'ın başına geçti.

    ERİC GERETS:

    Zico ve Tigana'ya göre daha kariyerli olan Eric Gerets Lierse SK, Club Brugge, PSV Eindhoven, 1. FC Kaiserslautern ve VfL Wolfsburg takımlarını çalıştırdı. 1997'de Lierse'i, 98'de Brugges'ü Belçika şampiyonluğuna taşıdı. 1999-2002 yıllan arasında çalıştırdığı PSV Eindhoven'a iyi futbol oynattı ama kulüp yönetimini tatmin edecek sonuçlar alamadı. Sonraki Bundesliga deneyimi de (Kaiserslautern ve Wolfsburg) başarılı sayılmazdı doğrusu... Wolfsburg'u bir ara lider yaptıysa da, daha sonra sezonu ancak 9. bitirebildi Gerets...
#21.09.2006 12:24 0 0 0
  • Bunlar herşeyi biliyorlar yahu bunlar geçsinler 3 büyüklerin başlarına, bakalım 2 hafta dayana bileceklermi...
#21.09.2006 12:26 0 0 0
ED1 ED1 foto
  • @puslukurt

    çok haklisin sana katiliyorum..

    Turkiyede iste maalesef boyle, Takimlarin basina Frank Rijkaard, Mourinho geçse bile elestirler devam eder, istifa bilmem ne derler.
    Ya kardesim biraz sabredin oyle hemen kovmakla is olmuyor.

    Zico, Gerets ve Tigana ligde bir kaç puan kayip ettikleri için hemen kovulmak mi zorundalar?
#21.09.2006 12:51 0 0 0