Hava değişimleri psikolojiyi bozuyor

Son güncelleme: 22.09.2006 00:16
  • Sonbahar, ani ısı değişiklikleri ile vücut dengesini altüst ederken insan psikolojisine de zarar veriyor. Psikolog yalçın, insanları bu dönemde karamsar ve isteksizliğe karşı uyardı.

    Ani hava değişiklikleri ve havanın kapanmasının insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, "Mevsimsel depresyona yakalanmak istemiyorsanız gün içinde moralinizi yüksek tutun. Yoksa sosyal ilişkileriniz azalır, umutsuzluğa düşersiniz" uyarısında bulunuyor.

    Eskişehir Özel Anadolu Hastanesi'nden Psikolog Seçkin Yalçın, ani hava değişimleri ve havanın kapanmasının insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Psikolog Yalçın, yazdan sonbahara, sonbahardan kışa geçiş sürecinde yaşanan ani ısı düşüşleri ve havanın kapanmasının insanları karamsarlığa ve isteksizliğe sürüklediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

    "Yazdan sonbahara ve kışa doğru ani ısı düşüşleri ve hava kapanmaları yaşanıyor. Yaz'ın kendini sürekli hissettiren güneş bu dönemde artık ortaya çıkmıyor. Hava kapandığı içinde insanlar güneş ışığını alamıyor. Hal böyle olunca güneş ışığı eksiklikleri insanda mevsimsel depresyon dediğimiz depresyona sebep olabilmektedir. Bunun için insanların bu dönemde morallerini çok yüksek tutmaları lazım."

    Mevsimsel depresyon sonucu başta bireyde yorgunluk hissi, uyku hali ve umutsuzluk gibi duygu durumlarının oluşabileceğini anlatan Psikolog Yalçın, "Bu durum insanı mutsuz, karamsar kılar ve olaylara karşıda ilgisiz kalmasına sebep olur.Sosyal ilişkileri azalır, insanlarla beraber olmak istemez.Şahıs hayattan zevk almamaya başlar, hatta daha önceden hoşlanarak yaptığı şeylere bile ilgisiz kalır. Bunlar tipik depresyon belirtileridir. Diğer depresyondan ayrılan özelliği mevsimsel olmasıdır." dedi.

    Mevsimsel depresyonlarda kişinin mutlaka profesyonel bir uzmana başvurması gerektiğini aksi taktirde kötü sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Yalçın, "Bu tür hastalara ilaçsız tedavi olarak bilinen ışık tedavisi uygulanır. Hasta ışık aletinin karşısına oturarak bu yöntemle güneş ışığı eksikliğinden kurtulmaya çalışır. Verilen bu ışıkla kişinin semptonları düzelir. Eğer bu yoksa hastaya ilaç tedavisi de uygulanabilir. Tedavi görülmemesi halinde ise ortaya intihara varan kötü sonuçlar çıkabilir" ifadesini kullandı.

    Yalçın, bu durumdan kurtulmak için öncelikli olarak yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Kişinin ilgisini başka taraflara kaydırması, hobilerine ağırlık vermesi, arkadaş çevreleri ile görüşmesi pozitif etki doğuracaktır. Bu duruma yenilmemek için gün içinde morallerin yüksek tutulması lazım''
#21.09.2006 09:31 0 0 0
  • paylaşımlarınız için teşekkürler
#21.09.2006 10:38 0 0 0
  • ÇOK DOĞRU BENİMDE MEVSİM GEÇİŞLERİNDE PSİKOLJİM BOZULUR

    teşekkürler fiber optic
#21.09.2006 11:59 0 0 0
  • mevsim degişimlerinde bu tür durumlar ortaya çıkıyor
#22.09.2006 00:16 0 0 0