Kalp hastalarına ateş böceği ışığı

Son güncelleme: 24.09.2006 21:12
  • Bilim adamları, ateş böceklerinin ışık saçmasını sağlayan kimyasal maddeyi kullanarak, kalp hücrelerinin içindeki enerji seviyesini ölçmeyi başardılar.

    İngiltere'nin Bristol Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yapılan buluşun, kalp krizi ve kalp ameliyatı geçirenlerin iyileşmelerinde yardımcı bir etken olacağı belirtiliyor.

    Normal koşullarda kalp hücrelerinin hızlı enerji üretebildiğini ifade eden İngiliz bilim insanları, ancak bir kriz sonrası kalp durduğu zaman, hücreler enerji üretmeye çalıştığında bir duraksama meydana geldiğini kaydettiler.

    Bu gecikmenin kalbin düzgün atmasını engellediğini ve durumun daha da kötüye gitmesine neden olduğunu belirten ekibin başkanı Dr. Elinor Griffiths, araştırmalarında yiyeceklerden aldığı enerjiyi kimyasal enerjiye çeviren ve ATP adı verilen kimyasal sürecin oluştuğu mitokondri hücrelerini incelediklerini ifade etti.

    İngiliz bilim adamları, kalp ameliyatı sırasında, cerrahların kalbi durdurması nedeniyle bu enerji seviyesinin düştüğünü belirterek, "Kalpteki hücrelerin enerji seviyelerinin düşmesine engel olmanın veya çok çabuk enerji üretmeye başlamalarının bir yolunu bulmaya çalışıyoruz" dediler. Araştırmanın sonuçları Biyolojik Kimya Dergisi'nde de yayımlandı.
#23.09.2006 23:11 0 0 0
  • İnşallah iyi sonuçlar çıkarda bu tür krizlere engel olur..
#24.09.2006 12:40 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#24.09.2006 21:12 0 0 0