Config.sys

Son güncelleme: 25.01.2007 12:01
  • Bu dosya herhangi bir metin yazan program ile yazılabilen normal text dosyasıdır. En basit sekliyle EDIT.com kullanılarak yazılır. Config.sys dosyasinda sistemin alt kaynaklari belirtilir. Mesela hafiza ile ilgili programlar çalıstırılarak sistemin calisirken hafızayı nasıl kullanacağı karara bağlanır. Cd sürücünün kullanacaği MSCDEX.exe programi arkasina eklenen parametrelerle çalıştırılarak CD surucusune ortam hazirlanir.

    Küçük bir Config.sys örneği :

    DEVICE=c:\dos\himem.sys /testmem=off

    DEVICE=c:\dos\emm386.exe

    DOS=High,Umb

    Device=c:\dos\mscdex.exe /D:mscd001 /I:10

    (veya (Devicehigh=c:\dos\mscdex.exe /D:mscd001 /I:10 ))

    Açıklamasını şöyle yapalım

    Device alet, sürücü veya aygıt manasında. Bu emir verilirken sisteme "Device= " diyerek kullanacağı aygıt gösteriliyor.
    Bundan sonra gelen altı çizgili ise bu hedefin yerini gösteriyor. Bunun şu anda c:\dos olduğunu varsayarak yazdık. C:\Windows, d:\alet, a: gibi herhangi bir Klasor olabilir. Yeter ki kullanılacak surucu veya diğer program burada bulunsun.
    Koyu renkli olan ise bu Klasörun icindeki programın adi.
    Hedef programın peşinden gelen ters slash ise o programın hangi sekilde çalışacağını gösteren parametresi. Buradaki, Testmem=off ile hafiza test edilmeden devam edecek biraz hız kazanmış oluyoruz. Gerekmiyorsa kullanmamalı. Dos altinda C:\> Help Himem yazip entera basinca bu program ve parametreleri hakkında yardım alabilirsiniz. Bu yardım, aşağı yukarı bütün DOS komutları icin bulunur.
    Kisacası Ilk satır, Operasyon sistemine çalısırken HIMEM.sys adındaki hafiza ayarlayıcı programı çalıstırmasını söylüyor. Wın 95'den ziyade DOS programlari bu ayarlamalara muhtactir. Wındows 95 hafiza ile ilgili düzenlemeleri kendisi yapar.

    1) Ikinci satır yine aynı şekilde hareketle EMM386 adındaki diğer bir hafiza programını çalıştırır. Bu daha derin düzenlemeler yapabilir. Bazı programlar install edildiğinde bunun arkasına birtakım parametreler koyarak kendi çalışmasını garantiye alır. Mesela bu parametrelerle hafizanin bir bolumunu ayırır, kullandırmaz veya kullanmaz.. Bu şekilde çakışmaları önlemeye çalısır.

    2) Config sys'teki bu satırların sırasını kafanıza göre değistiremezsiniz. Emm386, Himem.sys'ten önce gelmez. Bunların altındakiler de bunlara muhtac oldugu için daha sonraki emirler olarak çalıstırılmalıdırlar. Çünkü Config.sys ve Autoexec.bat dosyaları satır satır okunur. Hepsi birden degil.

    3) Cdrom' un muhtac oldugu MSCDEX yukarıda görüldüğü gibi "Device=" veya "Devicehigh=" diyerek çalıstırılabilir. Farkı ne? Bunun üstündeki satıra da bakınca Dos'un da High ve UMB komutları ile High (Yüksek) hafiza bloklarına ve UMB (Upper memory block) Yukari hafiza bloklarina yerlestirildiğini görürsünğz. Mscdex'de aynı şekilde "Devicehigh=" komutu ile yukarı hafizaya taşınıyor.

    SEBEP?

    DOS isletim sistemi kıçını yırtsa yine de 640 kb'dan daha yukarıya çıkamıyor. Sadece bu şekilde bazı programlar 640'in üstündeki bölgeye taşinarak 640'in boşalması, programlar için daha kapasiteli bir halde beklemesi sağlanıyor. Bir bilgisayarın 4 mb hafızası (yani 4096 kb ) var ise bunun 640 kb'lik bölümü Main memory (ana hafıza) olarak kullanılır. Diğeri eklenmiş hafiza (extended) veya yayılmış hafıza (Expanded memory) olarak kullanılır.
#25.09.2006 22:27 0 0 0
  • fiber_optic paylaşımınız için teşekkür ederim

    nostalji oldu bütünüyle harika bir yazı
#15.11.2006 20:15 0 0 0
  • Eline sağlık.
#23.11.2006 22:36 0 0 0
  • te$ekkürLer...
#25.01.2007 12:01 0 0 0