Ramazanda Sağlığınız İçin Günde İki Bardak Süt İçin

Son güncelleme: 19.09.2008 09:44
  • noimage

    Ramazan ayında beslenmemize her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar sahur ve iftarlarda hafif ve besleyici yiyecekler yenmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

    Ayrıca vücut sağlığının korunması için yeterli mineral, protein, vitamin ve sıvının alınması gerekiyor. Süt vücuda tüm bu besin öğelerini kazandırıyor. Sahur, iftar ve iftar sonrası ara öğünlerde içilen süt vücuda enerji veriyor, sindirim sistemini düzenlerken günün rahat geçirilmesini sağlıyor. Uzmanlar, Ramazan ayında günde iki bardak süt içilmesinin sağlıklı beslenmeye katkıda bulunacağına dikkat çekiyor.

    Ramazan ayında oruç tutan kişilerin sağlıklarını korumaları için beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Beslenme aralıkları ve alışkanlıkları Ramazan ayında değişse de, vücudun ihtiyaç duyduğu besin ve sıvı miktarı aynı kalıyor. Bu dönemde günde içilecek iki bardak süt, vücuda ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve protein gibi besin bileşenlerini kazandırıyor.

    Süt yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan, 40;tan fazla besin öğesinin tamamına yakınını içeriyor. Osteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesinin önlenmesinde etkili olan süt aynı zamanda sindirim sistemini ve tansiyonu düzenleyici, kronik hastalıklara karşı koruyucu özelliklere sahip. Her gün içilen yeterli miktarda süt, Ramazan ayında kilonun da kontrol altında tutulmasına katkıda bulunuyor.

    Ramazanda zinde ve sağlıklı kalmak için süt ideal bir besin

    Sütün zengin besin bileşenleri açısından hayatın her döneminde mutlaka yeterli miktarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğuna dikkat çeken Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp şunları söyledi:

    Süt özellikle protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi beslenmede çok önemli olan besin öğelerini bünyesinde bulunduruyor. Bu nedenle temel besin maddelerimizin başında gelen sütü, özellikle Ramazan ayında yeteri kadar tüketmek sağlık açısından önem taşıyor. Süt enerji sistemimize yaptığı önemli katkı sayesinde kilo dengesinin korunmasında etkili oluyor. Vücudun tüm hücrelerinde enerji üretimine yardımcı olan riboflavinden zengin olan süt, besinlerin biyoyararlığını artırıyor. İki su bardağı süt, 2000 kalorilik diyette günlük riboflavin gereksiniminin yüzde 70ini karşılıyor. Süt aynı zamanda Ramazan ayında vücudun sıvı gereksinimini karşılıyor. Süt, kan basıncının düzenlenmesinde ve vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında önemli rol üstlenen potasyumun yüzde 33;ünü, kalsiyumun ise yüzde 90ını sağlıyor.

    Ramazan ayında süt

    Sahurda içilen süt günün sakin, zinde, verimli bir şekilde ve dikkat dağılması yaşanmadan geçirilmesini sağlıyor

    Sağlık için hamur tatlıları yerine, besin öğesi de içeren sağlıklı sütten yapılmış sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekiyor

    İftardan sonra, yatma vaktine dek geçecek sürede, iki saatlik arayla yenecek iki ayrı öğünde kuru ya da mevsim meyveleri, sütlü, meyveli hafif tatlılar yemek sağlıklı beslenmenin bir parçasını oluşturuyor
#03.10.2006 07:57 0 0 0
  • ramazan ayında beslenmemize dikkat etmeliyiz süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeliyiz. teşekkürler özlem
#03.10.2006 10:48 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#03.10.2006 18:57 0 0 0
  • asdasd
#19.09.2008 09:44 0 0 0