Kazasker Mustafa İzzet Efendi

Son güncelleme: 24.08.2011 00:06
  • Kazasker Mustafa İzzet Efendi Kimdir - Kazasker Mustafa İzzet Efendi Resimleri - Kazasker Mustafa İzzet Efendi Biyografisi - Kazasker Mustafa İzzet Efendi Hakkında

    Adaşı ve ustası olan bir diğer ünlü hattat Yeserizade Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile karıştırılmamalıdır.


    Kazasker Mustafa İzzet Efendi (d. 1801,Tosya- ö. 16 Kasım 1876, İstanbul), Türk besteci, neyzen, hattat, şair ve devlet adamı.

    19. yy'da Osmanlı Devleti'nin bilim, sanat ve siyaset dünyasının önemli bir ismidir. Hat sanatının en büyük temsilcilerinden birisi olan Mustafa İzzet Efendi, Ayasofya'da asılı büyük levhaların hattatıdır. Başta İstanbul olmak üzere Bursa ve Kahire'de pek çok binanın yazı ve kitabeleri ona aittir. Sülüs ve nesih yazılarında zamanının şeyhi ve Hâfız Osman'ı kabul edilen bir sanatçıdır.

    Devlet hizmetinde kazaskerlik, baş ulemalık gibi önemli görevlerde bulunmuş bir devlet adamı olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Sultan Abdülmecit'in şehzadelerine hat hocalığı yapmış; Sultan Abdülaziz'in hocası olmuştur.

    Çok iyi bir neyzen olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi, II. Mahmut'un huzurundaki fasıllara katılmış bir müzisyendir. Türk müziğinde kullanıan "Tarz-ı Cedid" makamını bulan kişidir. Pek çok şarkısının aynısıra tarz-ı cedid makamında yazdığı bir peşrev ve semaisi vardır.
#24.08.2011 00:06 0 0 0