Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, meyvelerin mümkünse kabuklarıyla birlikte yenmesinin birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söyledi.


Prof. Dr. Karadeniz, kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden olan elmanın kabuğuyla, portakalların ise beyaz lifleri ayıklanmadan meyvesiyle yenmesinin birçok rahatsızlığı ortadan kaldırdığını belirtti. Prof. Dr. Karadeniz, "Elma, armut, Trabzon hurması, yeni dünya gibi meyveler mümkünse kabuklarıyla beraber, portakal ve mandalina gibi meyveler ise dilimleri arasında bulunan beyaz liflerin ayıklanmadan meyvelerle beraber yenilmesi gerekir. Bu durum hem bağırsaklarda meydana gelebilecek kabızlığı önleyecek hem de bu kabuk ve liflerde bulunan vitamin ve minerallerden istifade etmeyi sağlayacaktır. Bununla beraber, Dünya Sağlık Örgütü günde en az 30 gram lifli gıda alınması gerektiğini bildirmektedir. Ülkemizde bu değer 12 gram düzeyinde ve oldukça düşük seviyededir" dedi.

Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 436
favori
like
share
CA-CHALLENGE Tarih: 12.01.2008 00:13


KABUĞU ile yenilen meyvelerin hem diş sağlığı, hem de bol miktarda C vitamini içerdiği için beden sağlığı açısından faydalı olduğu belirtiliyor. Özellikle kabuklu elma ve havuç gibi sert meyveler, diş temizliğini sağlayıp ağızdaki asit miktarını azalttığı gibi, dişlere masaj etkisi de yaparak diş minelerini rahatlatıp diş etlerini kuvvetlendiriyor.

ELMA KABUĞU BAŞROLDE
Vitamin deposu olan meyvelerden daha fazla yararlanmak için kabuğuyla yenmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, şu açıklamayı yapıyorlar: "Elma kabuğu, dişleri temizleme ve ağızdaki asit miktarını azaltmada başrol oynayan bir meyvedir. Bu nedenle dişlerin sağlığı için elmanın soyulmadan kabuğu ile birlikte yenilmesinde fayda var." Ağızda biriken mikropların, besin parçalarından asit açığa çıkarması sonucunda diş ve dişeti hastalıkları ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, bu hastalıklardan en iyi korunma yönteminin düzenli fırçalama ile yapılan ağız temizliği olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, içeceklerin içerisinde bulunan asidin diş minesindeki kalsiyumu çözdüğünü ve diş eti hastalıklarına sebep olduğunu söylüyor. İçecekteki asit miktarı ne kadar fazla olursa, diş minesi de o kadar fazla yumuşuyor ve hastalık riski de artıyor.
fiber_optic Tarih: 05.10.2006 09:45
ben bunu her seferinde çevremdekilere anlatmaya çalışıyorum ama nafile anlamıyorlar neymiş efendim hasta olurlarmış


TEşekkürler Ellerine sağlık
SU-PERISI Tarih: 05.10.2006 00:49
meyveler genelde kabukları ile birlikte yenmesinde büyük yarar vardır
puslukurt Tarih: 04.10.2006 21:16
Genelde ben elma, armut gibi meyveleri kabukları ile yerim asla bıçak vurmam.. :5:
Paylaşım için teşekkürler..
NaZ Tarih: 04.10.2006 16:20
Faydali bilgiler icin tesekkürler