Aşı yaptırmak gripten ne kadar korur?

Son güncelleme: 06.10.2006 23:30
  • Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gribin, kalp-damar, akciğer ve şeker hastalığı olan kişilerde ölümcül risk taşıdığını, her 100 bin kişiden 2sinde öldürücü olabildiğini söyledi. Yorulmaz Aşı yaptırmak gripten ne kadar korur? sorusunun da yanıtını verdi
    Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gribin, kalp-damar, akciğer ve şeker hastalığı olan kişilerde ölümcül risk taşıdığını, her 100 bin kişiden 2sinde öldürücü olabildiğini söyledi.
    Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin "influenza" adı verilen bir grup virüs tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.
    Virüsün, öksürük ve aksırıkla etrafa yayılan damlacıkların içinde bulunduğunu belirten Yorulmaz, bu havayı soluyan insanlara kolaylıkla bulaşabildiğini kaydetti.
    Gribe neden olan virüslerin değişime uğrayarak insanların bağışlık sisteminden kurtulabildiğini ifade eden Yorulmaz, bu nedenle her insanın tekrar hastalanabileceğini bildirdi.
    Gribin, ani olarak vücut ısısının yükselmesi, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme ve kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Yorulmaz, "Grip özellikle çocuklar ve yaşlılarda orta kulak iltihabı, zatürree, menenjit, beyin iltihabı gibi çok ciddi başka hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir. Bu tür hastalıklar oluştuğunda ölüm riski de artmaktadır" dedi.
    Halk arasında soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile sıklıkla karşılaşıldığını dile getiren Yorulmaz, soğuk algınlığının grip kadar ciddi halsizliğe yol açmadığı için hastaların büyük bir çoğunluğunun soğuk algınlığını ayakta geçirebildiğini belirtti.

    RİSK ALTINDA OLANLAR

    Gribin, her 100 bin kişiden 2sinde öldürücü olabildiğini ifade eden Yorulmaz, riskin, sağlıklı erişkinlere göre kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, kalp-damar hastalığıyla birlikte şeker hastalığı olanlarda ise 241 kat arttığına işaret etti.
    Yorulmaz, 65 yaşından büyükler, kalp yetmezliği, amfizem, alkolizm, kronik karaciğer hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi sağlık sorunları olan kişilerin de risk altında bulunduğunu bildirdi.

    GRİP AŞISININ ÖNEMİ

    Gripten korunmak için vücut direncini güçlendirmenin önemine dikkat çeken Yorulmaz, bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinilmesi, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini belirtti.
    Hastalıktan korunmada grip aşısının da çok önemli olduğunu dile getiren Yorulmaz, şunları kaydetti:
    "Aşı ile vücuda grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan kısımlarını vermekteyiz. Böylece, vücut grip virüsünü tanır ve ona karşı savunmasını harekete geçirir. Daha sonra hastalık yapan gerçek virüs ile karşılaştığında, oluşan bağışıklık çok hızlı bir şekilde virüsü yok edebilmektedir. Grip virüsünün çok sık şekil değiştirmesi nedeniyle her yıl grip aşısı o yıl hastalık yapacak virüs için yeniden hazırlanmaktadır. Bu nedenle her yıl grip aşısı olmak gerekmektedir. Grip aşısı sağlıklı erişkinlerde yaklaşık yüzde 70 oranında koruma sağlamaktadır. Riskli grupta olanlarda ise hastalıktan korunma oranı yüzde 50yle düşmektedir." Yorulmaz, 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı ciddi alerjisi olanlar ve hamileliğin ilk üç ayında olan kadınların grip aşısı yaptırmasının sakıncalı olduğunu söyledi.
#05.10.2006 20:52 0 0 0
  • ben bu aşı işine çok ta sıcak bakmıyorum aslında

    teşekkürler su perisi
#05.10.2006 23:17 0 0 0
  • Teşekkürler su-perisi..
#06.10.2006 07:50 0 0 0
  • Cok korur
    kesinlikle cok guveniyorum bu grip asisina,
    hem ustumuze hemde kis zamaninda yedigimiz herseye cok dikkat etmeliyiz.
    ozellikle meyve acisindan cok daha dikkatli olmaliyiz..
    mesala benim en kotu huyum birseyden tiksindigim zaman hasta oluyorum onun icin elimden geldigince uzak durmaya calisiyorum cunku hemen kapiyorum
#06.10.2006 17:38 0 0 0
  • bende özlem gibi bu aşı işne pek sıcak bakmıyorum ,çünki her yıl çevremde kim aşı olursa daha fazla grip oluyor
#06.10.2006 18:03 0 0 0
  • bilgi için teşekkürler SU-PERISI
#06.10.2006 20:41 0 0 0
  • Sağlık müdürlüğünde çalışyorum ve bugün bu meseleyle ilgili konuşuyorduk Bulaşıcı Hastalıklar Şb Md ile. Genelde doktorlar grip aşısına sıcak bakmıyorlar. Ama bu sene kuş gribi salgını bekleniyormuş ve özellikle küçük çocuklara şiddetle tavsiye etti kendisi. Hatta Müdürlük olarak grip aşısı kampanyası için çalışmalara başlamışlar. Biz yine de beklemeyip eczaneden aldık. 16 ytl tuttu. 2 doz vuruluyor. Kullanmadan önce mutlaka muayeneden geçmek gerekiyormuş haberiniz olsun. Rczaneler bunu söylemiyorlar :)
#06.10.2006 23:30 0 0 0