Çocuğunuz sinirli mi?

Son güncelleme: 09.10.2006 11:11
  • Kulaklardaki işitme kaybı çocukların sinirli olmasına neden oluyor. Çocuklar yetişkinler gibi işitme kaybına reaksiyon vermediği için bu sorunu tespit etmek yıllar alabiliyor. Özellikle bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda ihmal riski artıyor.

    Bosphorus International Kulak Burun Bogaz'dan Op.Dr. Fuat Güder, işitme kaybı yaşayan çocukların bu durumu farklı reaksiyonlarla ortaya koyduğuna dikkat çekti. Bu reaksiyonların başında sinirli davranışların geldiğini vurgulayan Güder, "Erişkin işitmediğini anlatabilir ama çocuk duymakta zorluk çektiğini veya hiç işitmediğini ebeveyinlerine ifade etmekte zorluk çeker. İfade güçlüğünü sinirli, huysuz ve hırçın olarak çevreye yansıtabilir" dedi.

    İŞİTME SORUNU NASIL ANLAŞILIR?

    Uzmanlar çocuklardaki işitme kaybı belirtilerini farklı yaş dönemine göre sınıflandırıyorlar. Buna göre doğumdan 6 aya kadar geçen dönemde, bebeğiniz yüksek sesli gürültülerle uyanmıyorsa, duyduğu sesleri taklit etmiyor ya da reaksiyon vermiyorsa hemen bir doktora başvurmanız öneriliyor.

    6 ay-1 yaş aralığında ise konuşma sesi çıkarmaması veya tanıdık kişi ve eşyaları gösterememesi dikkate alınmalı.

    1-2 yaş döneminde çevreden gelen seslere karşı ilgisizse, ilk seslenişte cevap vermiyorsa, yükses sesle televizyon seyrediyorsa, kulaklarında sorun var demektir.

    İŞİTME SORUNLARININ NEDENİ?

    Bebeklerdeki işitme sorunlarının temel nedeni hamilelik öncesine uzanıyor. Genetik faktörlerin de etkili olduğunu belirten Op Dr Fuat Güder, "Gebelik döneminde anne adaylarının alkollü içki tüketmiş olmaları, grip, kızamıkçık veya viral enfeksiyon geçirmeleri risk faktörleridir. Ailede kalıcı ya da ilerleyen işitme kaybı geçiren akrabaların olmasının da üzerinde durmak gerekiyor" dedi.

    Özellikle yaşamlarının ilk ayında menenjit geçiren, düşük ağırlıkla doğan, kan değişimi yapılan bebekler işitme kaybı konusunda daha fazla risk taşıyorlar
#09.10.2006 11:11 0 0 0