BABALARIN BABASI YAKALANDI

Son güncelleme: 14.10.2006 00:18
  • noimage

    Bernardo Provenzano Corleonenin Hayaleti Traktör noimage

    2001 yılında Görünmeyen Mafya adlı kitabını yayınlayan Palermo Savcısı Piero Grasso, İtalyan mafyasının son zamanlarda, hiç bir zaman olmadığı kadar kuvvetli olduğunun altını çiziyordu. 1963ten beri aranan ancak izine bir türlü rastlanılamayan Provenzano, Palermo Savcısı Piero Grassonun kitabına konu olarak İtalyanın gündemine oturuyordu. Grasso kitabında, Sicilya adasındaki herkesin mafya babasına büyük saygı gösterdiğini ve gönülden yardım ettiğini vurguluyordu. İtalyanın her köşesinde bir tas çorba ve sıcak yatak bulacağı iddia edilen Provenzano en önemli yakalanma tehlikesini 1998 yılında
    atlatmıştı. Jandarmanın kaldığı yeri öğrendiğini anlayan mafya lideri, baskından yarım saat önce evden kaçarak esrarını korumayı başarmıştı. Provenzanonun kim olduğu neye benzediği kimse tarafından kesin olarak bilinmiyordu. 73 yaşındaki baba hakkındaki tek ipucu 1963 yılında çekilmiş bir resmi ve Palermoda yaşadığı. Ancak, 40 yıllık süre içinde Provenzano'nun estetik yaptırmış olabileceğini ve kılıktan kılığa girme ihtimalinin yüksekliğini göz önünde bulunduran polisin, 40 yıldır eli kolu bağlıydı. 15 yıl eşi ve çocuklarını bile görmeyen Provenzano ailesiyle haberleşmede telefon yerine mektup kullanıyordu. Sert emirler yerine lütfen ve rica ederim kelimelerini kullanan Provenzano, çok gerekli olmadıkça şiddete ve adam öldürmeye de başvurmuyordu. noimage

    06/03/2004 tarihli ajanslara bir haber düştü. Godfather Berlusconi.. İtalya ile beraber dünya bunu konuşuyordu. Daha önce Berlusconinin İtalyayı yönetmek için yeterli olmadığı yönünde bir manşet yayımlayan İngiliz The Economist dergisi, bu kez de mafya tartışmalarını gündeme getirdi. Dergi, ülkenin 40 yıldır bulunamayan en büyük mafya patronu Bernardo Provenzano imzasıyla geniş bir yazı hazırladı. Bir mafya liderinin yıllık raporu başlıklı yazıda mafyanın son yıllarda faaliyetlerini rahatça yürüttüğü belirtilerek Berlusconiye adeta teşekkür edildi: Berlusconi hükümeti maalesef bütün umutlarımızı gerçekleştirmedi. Ancak iyi şeyler de yaptı. Mali danışmanımız, kara para aklamanın daha kolay olduğunu belirtiyor. Bilançoda sahtekarlık yapmanın suç olmaktan çıkmasından sonra hayali şirketler kurmak kolaylaştı. Berlusconi'nin düşmanca tavırları savcıların otoritesini sarstı... Economist dergisi, analiz yazısında İtalyan mafyasının işlerinin çok iyi gitmesine hükümetin aldığı bazı yasal önlemlerin yol açtığını yazıyordu. İronik bir dille mafya babasının ağzından yazılan sözde yazıda basının mafyanın üzerine artık gitmemesine de değinilmişti. Yeni muhalefet üyesi Luciano Violante de Berlusconi hükümetinin çıkardığı yasalardan sonra en büyük mafya suçlularının bile yargılanmaktan korkmadığını söylüyordu. noimage

    25 Ocak 2005 tarihinde İtalyanın güneyindeki Sicilya Adasında mafyaya karşı düzenlenen operasyonda 46 kişinin gözaltına alındı. Operasyon, polis ve jandarmaya bağlı bini aşkın kişiden oluşan ekip tarafından düzenlendi. Gözaltına alınan kişiler, çeşitli suçlara karışmanın yanı sıra Corleoneli ünlü mafya babası Bernardo Provenzanoya yardım ve yataklık etmek, Cosa Nostra olarak bilinen mafya teşkilatına bağlı olmak, ayrıca cinayet, şantaj, adam kaçırma, uyuşturucu ve silah ticareti yapma gibi muhtelif suçları işlemekle itham ediliyordu. Yazılı açıklamada, ''Sanıklar, kaçak durumdaki Bernardo Provenzanoya lojistik destek vererek, kendisinin mafya teşkilatıyla sürekli iletişim içerisinde kalmasını da sağlamış bulunmaktadırlar deniliyordu. Operasyon çerçevesinde, Palermo ve çevresinde yaklaşık 100 evde arama yapılıyordu.Palermo Mafyayla Mücadele Savcılığının emri üzerine düzenlenen operasyonun amacı ise çeşitli kriminal faaliyetlere son vermek, mafya teşkilatının tehlikeli katillerinin kaçışını önlemek ifadeleriyle özetleniyordu.
    Bazı kaynaklar, operasyonun Palermo Cumhuriyet Savcısı Pietro Grassonun mafya tarafından öldürülebileceğine ilişkin alınan duyumlar üzerine düzenlendiğini ileri sürdü.
    Gözaltına alınan sanıkların yardım ve yataklık etmekle suçlandıkları Provenzano adlı ünlü mafya babası, 41 yıldır kaçak olmakla birlikte, İtalyan güvenlik birimleri tarafından bir türlü ele geçirilemiyordu. noimage


    Aynı Operasyonda Karabiniyeri ismiyle tanınan İtalyan jandarması mafyanın 42 yıllık kaçak lideri Bernardo Provenzanonun muhasebe defteri ele geçiriliyor ve mafya liderinin aylık maaşının 25 bin Euro olduğu ortaya çıkıyordu. Karabiniyerilerin mafya ile mücadele eden birimi Rosun Palermoda yaptığı son operasyonda Provenzanonun klanına bağlı 50 kişi tutuklanıyordu. Ele geçen muhasebe defterinden tam 42 yıldır kimsenin yüzünü görmediği mafya lideri Provenzanonun yılda 1 milyon Euro gelir sağladığı ve bunun sadece dörtte birini yani 300 bin Euroyı kendisine ayırdığı ortaya çıkıyordu. Ayda kendisine 25 bin Euro maaş bağlayan Provenzano, geri kalan miktarı da adamlarına belirli kurallar çerçevesinde maaş olarak dağıtıyordu. Listede ikinci sırayı ise 5 bin Euro ile müebbet hapse çarptırılan Leonardo Greco aldığı ortaya çıkarılıyordu..

    09/03/2005 tarihli haberlerde; İtalyan polisinin yeni çizdirdiği robot resimler sayesinde, 42 yıldır peşinde olduğu mafya babası Bernardo Provenzanoyu yakalamayı umduğu; bu robot resmin, kaçağın 1963te çektirdiği bir fotoğrafın tanıkların ifadesine göre yaşlandırılmış hali olduğu bildiriliyordu. Hayatının yarısını polisten kaçarak geçiren Bernardo Provenzanonun, Sicilya halkının sessiz kalması yüzünden saklanmayı başardığı anlatılıyordu. Ellerinde yakın tarihe ait hiçbir görüntüsü bulunmayan yetkililer, mafya babasının gençliğine ait 2 sabıka resmi de dahil 5 fotoğrafını bilgisayar teknolojisinin yardımıyla güncelleştirdiler. Uzun zamandır hasta olduğu sanılan Provenzanonun prostat ameliyatı için Fransa'nın Marsilya kentindeki bir kliniğe gittiği iddiası üzerine polis operasyon başlatmış, güncelleştirilmiş resim, klinik personeli tarafından teşhis edilmişti. Palermo savcısı, Fransız doktorların resimdeki adamla, Provenzano sanılan hastanın daha ince ve yaşlı gözüktüğünü söylediklerini açıklıyordu. Provenzanonun klinikte, 73 yaşındaki Sicilyalı bir fırıncının adını kullandığı bildirilmişti.
    31.03.2006 tarihinde Avukat Salvatore Traina, La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, mafya patronlar patronu olan müvekkilinin yıllardır polis tarafından boş yere arandığını ifade ediyor, iddiasının sağlam delillere dayandığını anlatıyor, fakat ayrıntıya girmeyeceğini kaydediyordu. Savcılık ise iddialara inanmanın güç olduğunu açıklıyordu.

    11/04/2006 ..VE KAÇINILMAZ SON: BERNARDO PROVENZANO YAKALANDI.
    43 yıldır aranan ünlü İtalyan mafya lideri Bernardo Provenzano Mario Puzonun ünlü Baba romanındakiDon Corleone karakterinin doğduğu kasabada ele geçirildi. Bernardo Provenzano 40 yıldan uzun süredir aranıyordu. 73 yaşındaki Provenzano İtalyada en çok aranan kişiydi ve İnterpolün en ilk 10 Arananı listesinde bulunuyordu. Yeraltı dünyasının güçlü olduğu Corleonede doğan Bernardo Provenzanonun, eski mafya lideri Salvatore Toto Riinanın 1993te Palermoda gözaltına alınması sonrası mafyanın başına geçtiği sanılıyor. İtalyan polisi daha önce defalarca Bernardo Provenzanou yakalamak üzere olduğunu bildirmiş, ancak Provenzano son anda polisten kaçmayı başarmıştı. Provenzano, güvendiği kişilerin taşıdığı yazılı notlar hariç asla dostlarıyla temas kurmayıp, uzun süre kaçmayı başarmıştı. Provenzanonun yakalandığı sırada üzerinde bir süveter ve kot pantolon olduğu, kendisini gözaltına alan yetkililerle konuşmayıysa reddettiği bildiriliyor. Corleonenin Hayaleti olarak da bilinen Provenzanonun yıllardır Sicilyada her gece farklı bir evde konaklayarak gizlendiği açıklandı. Bernardo Provenzanonun lakabı Traktör.
#13.10.2006 23:39 0 0 0
  • Vay be italya yine karismis
#14.10.2006 00:18 0 0 0