Amino Asitler Hangi Gıdalarda Bulunur

Son güncelleme: 17.09.2011 02:51
  • amino asit nedir - glutaminler nedir - aminoasitlerin yapısı - glutamin kullanım alanları - amino asitlerin faydaları nelerdirGlutamin (Gln, Q) proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir.

    Molekül formülü C5H10N2O3'dür ve molekül ağırlığı 146.15 g/moldür. Sistematik adı (2S)-2-amino-4-carbamoyil-butanoik asittir.

    Yan zinciri, glutamik asidin hidroksil yan zincirinin amin fonksiyonel grubuyla değişmesiyle oluşan amit grubudur. Kodu CAA ve CAG şeklindedir.

    Glutamin doğada en çok bulunan ve esansiyel olmayan amino asittir. Kan-beyin duvarını direkt olarak geçebilen tek amino asittir. Kaslarda depolanabilirken, aynı zamanda vücutta dolaşan kanda da bulunur. Hastalık ve yaralanma durumlarında esansiyel bir hal alır ve gıdalarla vücuda almak gerekir.

    Besin Kaynakları

    L-glutamin sığır etinde, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinde, lahana, pancar, ıspanak, fasulye ve maydonozda bulunur. L-glutamin, aynı zamanda sebze sularında ve fermente gıdalarda az miktarda bulunur.


    Fonksiyonları

    Glutaminin bir çok biyokimyasal fonksiyonu vardır:

    DNA sentezinde substrattır.

    Protein sentezinde önemli bir role sahiptir.

    Enterositler (ince bağırsak hücreleri) için birincil yakıt kaynağıdır.

    Hızlı bölünen bağışıklık hücreleri uyarıcısıdır ve böylece bağışıklık sisteminin çalışmasına yardımcı olur.

    Amonyum üreterek, böbreklerde asit-baz dengesini düzenler.

    Beyin için alternatif yakıt kaynağıdır ve kortizol-indüklenmiş protein katabolizmasını durdurmaya katkıda bulunur.

    Heterositler sayesinde sabit bir nitrojen formu olarak, değişmemiş siyanobakteri hücrelerinden fotosintata dönüşür.


    Kullanım Alanları

    Yaralanma ve hastalanma durumlarında, glutamin koşullu esansiyel durumdadır. Ciddi hastalıkların tedavilerinde, yaralanma, travma, yanık ve kanser tedavilerinde kullanılır. Özellikle, hastaların ameliyat sonrası yaralarının iyileşmesinde kullanılır.

    Glutamin aynı zamanda ağırlık kaldırma, vücut geliştirme ve diğer sporlarda kas gelişimi için bir takviyedir ve dayanıklılığı artırır.

    Ayrıca, glutamin beyin fonksiyonlarını geliştirir. Beyinin en önemli iki nörotransmitleri olan glutamik asit ve gamma-aminobütirik asidin yakıtı olarak görev yapar. Nitrojen taşınımına yardımcı olur. Beyinde, amonyağın toksik yapılanmasını azaltır. Böylece, hafıza geliştirmek, zihinsel problemleri olanlarda IQ arttırmak amacıyla ve şizofren ve bunama hastalıklarının tedavilerinde kullanılır.

    ADHD, anksiyete ve depresyon tedavilerinde de kullanılır.

    Aynı zamanda, alkolikleri iyileştirme programlarında vücudun şeker isteği döngüsünü kırmada kullanılır ve diyabetlerde de şeker isteği döngüsü idaresini sağlar.

    Bunların yanında, glutamin, doğuştan gelen bağışıklık sistemi hastalıkları tedavilerinde anti-inflamatuar, yani iltihap önleyici olarak görev yapar. Karaciğerde, glutatin (toksinlerin atılmasında önemli bir rolü vardır) düzeyini korur.


    alıntı
#17.09.2011 02:51 0 0 0