sağlık için mutfak temizliği

Son güncelleme: 03.11.2006 15:16
  • Özellikle evhanımları zamanının büyük kısmını mutfakta geçiriyor. Temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde mutfağınız hastalıkları davet ediyor
    Mutfakta temizliğin ilk ve en önemli şartı ellerin temiz olması. Better Homes ad Gardens Dergisi'nde yer alan habere göre ellerin tam olarak temizlenmesi için en az 20 saniye gerekiyor. Mümkünse sıcak bir su ve sabunla, bilekler de dahil olmak üzere ve parmak aralarını da ovuşturarak yıkamak en doğrusu. Eller mutfağa mikropları taşıyan aracı gibi adeta. Paraya, evin çeşitli bölgelerine, saça, ağıza da dokunduğunuzdan çabuk kirlenir. Bu yüzden özellikle yemek hazırlamaya başlamadan önce, bir yemeği hazırladıktan sınra diğerine geçmeden önce, telefonla konuştuktan sonra tekrar mutfağa döndüğünüzde mutlaka elleri yıkayın. İkinci önemli konu ise mutfaktaki yemizlik bezleri. Bu bezlerin haftada birkez, diğer çamaşırlardan ayrı olarak yıkanması ellerin ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması ve en önemlisi bakteri tutabileceğinden sık değiştirilmesi gerekiyor.
    SICAK SUYLA YIKAYIN
    Et kesmek için kullandığınız tahtayı aynı zamanda ekmek kesmek, sebzeleri doğramak için kullanmayın. İşiniz bittiğinde mutlaka sıcak suyla ve deterjanla yıkayın ve en önemlisi artık üzerinde çizikler oluşmuş olan doğrama tahtanızı kullanmayın. Gelelim yiyeceklere pişirdiğiniz yemekleri oda sıcaklığında bütün gece bırakmayın, yiyecekleri toz ve haşereden korumak için kapalı tutun. Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta gibi besinleri iyice yıkayın. Sebze ve meyveleri toz ve topraklarından, ilaç kalıntılarından temizlemek için bir süre su dolu bir kapta beklettikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkayın.
#03.11.2006 10:29 0 0 0
  • teizlik her yerde şart özelikle bayanalrın çok dikkat etmesi gerek

    teşekkürler casper
#03.11.2006 10:58 0 0 0
  • özellikle mutfakta temizlige ve hijyene çok dikkat etmeliyiz
#03.11.2006 15:16 0 0 0