Valve Hammer Editor 4 ızgara yapımı |Resimli anlatım

Son güncelleme: 31.03.2013 00:51
  • Haritalarımızı Hammer Editor programı ile yapacağız. Bunun yanında arasıra VTFedit, Photoshop, Milkshape 3D gibi farklı işlevleri olan programlar da kullanılabiliyor.


    - VTFEdit ile VTF veya VMT formatındaki Half_life oyunlarının ingilizce de "Texture" denilen Türkçesiyle "kaplama"larını istediğimiz şekilde düzenleyebilir ya da yenilerini oluşturabiliriz.
    -Photoshop sayesinde birkaç farklı resmi birleştirip güzel kaplamalar ortaya çıkarabiliriz.
    -Milkshape 3D ise Half-Life 2 oyunlarının modellerini yapmamıza yarayan program.


    Ama bizim anlatacağımız konu ise harita yapma. Bu yüzden Hammer Editor'u öğreneceğiz.


    Öncelikle Valve şirketi Hammer Editor Programını sadece orijinal oyunu olanlara Steam üzerinden ücretsiz dağıtıyor. Bu yüzden orijinal oyunun olması önemli.
    Eğer orijinal oyunumuz varsa Steam üzerinden "Tools" sekmesine geliyoruz ve Source SDK'yı kuruyoruz. Resimde görüldüğü gibi:

    noimage

    Kurulum ve Update bittikten sonra Source SDK'nın karşısında %100 Ready yazısı çıkar. Artık başlayalım öyleyse...


    Source SDK'ya çift tıklıyoruz. program karşımıza küçük bir ekranla çıkıyor. Aşağıdaki örnek resimdeki gibi:


    noimage

    Şimdi burada en altta iki seçenek var. bunlardan üsttekini "Half-Life 2:Episode One" alttakini de "Counter-Strike:Source" olarak seçiyoruz. Yalnız CSS'yi seçebilmemiz için CSS oyunun orijinali olması gerekir. Eğer ki Half-Life 2 varsa sadece o zaman sadece Half-Life 2 haritaları yapabilirsiniz ki bu pek fazla tutulmuyor.


    Daha sonra her ihtimale karşın bir defalığına "Reset Game Configurations" seçeneğine tıklıyoruz. Bir ekran gelecektir "Reset" seçiyoruz. Şimdi Hammer Editor ayarlarını sıfırlamış bulunuyoruz.


    /////////////Hammer Editor ile başlıyoruz./////////////


    Artık Hammer Editor seçeneğine tıklayabiliriz.
    Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

    noimage

    Burada şimdi bütün tuşlar kapalı. Çünkü yeni bir haritaya başlangıç yapmadık. Başlamak için yukarda sol köşede "File" sekmesinden "New" seçiyoruz. Karşımıza şimdi böyle bir ekran gelecektir.


    noimage

    Şimdi sıra ile tuşları tanıyalım )




    TUŞLAR VE İŞLEVLERİ

    noimage

    1. Selection Tool - Seçme Aracı = Çizmiş olduğumuz herhangi bir bloku seçmek istediğimizde bunu kullanıyoruz.


    İpucu: CTRL tuşu basılı tutarak birçok blok seçebiliriz.


    2. Magnify - Büyüteç = Izgara olarak gözüken 3 pencereye yaklaşmak istersek kullanıyoruz.


    İpucu: Fare imlecini ilgili pencereye getirip Faredeki Scroll-Roll'u kullanarak da yakınlaşıp uzaklaşabilirsiniz.


    3. Camera - Kamera = herhangi bir yere gitmek, bakmak, olası hataları gözlemlemek için harita üzerinde gezinmemize olanak sağlayan araç. WASD tuşları ile ileri geri sağ sol gidebiliriz.


    4. Entity Creation Tool - Entity Oluşturma Aracı = En önemli Araçlardan 2.cisidir. Sağ taraftaki Entity Seçme aracı ile birlikte kullanılır. Önce bu araca tıklayıp daha sonra sağ taraftan istediğimiz entity'i "objects"ten seçeriz.


    5. Block Creation Tools - Blok Oluşturma Aracı = Blok oluşturmadan bir harita yapmamız söz konusu olamaz. bu yüzden en önemli araç budur. Bu aracı seçip Izgaralı 3 ekrandan birinde blok oluşturabiliriz. Bunun için istediğimiz uzunlukta ve yükseklikte bir blok çizip sağ tıklayıp "Creat Block" deriz. Böylece blok oluşturmuş oluruz.


    6. texture Application Tools - texture uygulama/düzenleme Aracı = Bu araç ile istediğimiz bloğa istediğimiz texture'u veririz. Bu araç da sap üst kısımdaki "Kaplama seçim alanı" ile kullanılır. kaplama seçmek için Browse tuşuna bastığımızda karşımıza tüm kaplamalar gelir.


    İpucu: İstediğiniz kaplamayı daha çabuk bulmak istiyorsanız alt taraftaki "filter" kısmına door, glass, metal, wood, train vs gibi kelimeler yazarak zamandan tasarruf edersiniz.

    7. Aplly current texture to selection = Az çok adından da anlaşılacağı üzere geçerli olan( sağ üst köşede görülen texture) texture'u seçili olan yüzeye uygular. pek kullanılmasa da pratik özelliktir.


    8. Apply Decal= Decal denilen kaplamalar bildiğimiz Png formatlı resimler gibidir. arka kısım saydam önde herhangi bir texture vardır. ve hangi duvara kulanırsanız sadece öndeki texture gözükür. yerlere kan izleri falan bununla koyulur. Texturelar içinde bulmak için filter kısmına "Decal" yazmanız yeterli.


    9. Apply Overlay= overlay'de Decallar gibidir. Ne farkı var aralarında çözemedim. Ama az çok aynı şeyler.


    10. ClippingTool = Bildiğimiz makas denilebilir. bir bloğu ikiye ayırmak için kullanılır. Hammer editor yüzey kuralları dışına çıkmadığınız sürece çapraz, düz, yatay, dikey nasıl kestiğiniz hiç farketmez.


    11. Vertex Manipulation = Vertex manipulation ile herhangi bir bloğu bir ucundan tutup konkav veya konveks(sanırım böyledi ) blok haline getirebilirsiniz. Ama her konveks veya konkav şekilde kalan bloğunuzu mutlaka ama mutlaka işiniz bitince ClippingTool ile her biri normal olacak bloklara ayırın. yoksa hammer editor hata verecektir. Daha önce bahsettiğim yüzey kuralları işte bunun gibi kurallara sahiptir


    Izgara seçim alanı = ızgarayı düzenlememizi sağlar... ızgara resimde 64 piksel görülüyor. o zaman benim en küçük çizebileceğim blok 64x64x64 pikselli bir blok olabilir. yani 64ün altına inemez. bir insanın boyu HammerEditor'da yaklaşık 70-72 gibidir.

    File Sekmesi = Burada genel seçenekler bulunur. haritayı kaydet, Aç, farklı kaydet gibi...


    Burada en önemlisi "Run map" seçeneğidir. Bununla haritalarımızı VMF(valve map file) formatından BSP formatına çeviririz. Bu çevirme işlemine de "Compile"(kompayl) deriz. Compile yaparken bize üç seçenek sunar. VBSP, VVİS, VRAD seçenekleri. bu seçeneklerin altında da üçer seçenek bulunur.


    VBSP= VMF formatını BSP formatına çevirme işlemini yapar. Harita hiçbir zaman VBSP "no" seçeneğiyle compile edilemez. çünkü bsp dosyası yaratılamaz. onun için mutlaka ve mutlak her zaman "Normal" seçeneğinde durmalıdır.


    VVIS= Vvis ile haritanın bir yerinde durarken ne kadar fazla blok ekrana yansıtılır bunu hesaplar. Ayrıca başka küçük işlevleri de vardır. En uzun süren araçtır. Onun için haritayı oyunda sadece gezerek hataları bulmak için compile edecekseniz o zaman "fast" seçeneğini seçin. "tamam haritamı bitirdim" derseniz o zaman son compile'ı yaparken bu seçeneği "normal" yapın.


    VRAD= vrad haritamıza ışık kaynaklarımız koyarak hesaplamalar yapar. Mesela bir "light" entity'si koydunuz. bu entity nereleri aydınlatabilir onları hesaplayan araçtır. Yine haritaya gözlem için girecekseniz bu seçeneği "fast" yapmanız en iyisi. ya da hiç yapmakdan da girebilirsiniz haritayı deneme amaçlı. tercihinize kalmış. Arasıra mutlaka haritamda ışıklandırma nasıl oldu diye bu seçeneği " normal" yapın. en son "haritam bitti" dediğinizde yine "normal" seçeneği ile compile edin.


    Ayrıca VRAD'ın sağ tarafında HDR seçeneği vardır. Haritaya HDR eklediyseniz bu seçeneği açık tutmalısınız.


    İpucu: Compile esnasında bilgisayarda başka işlerle uğraşmazsanız compile daha hızlı olacaktır.

    NOT: Her hakkı http:wwwpoagaming.com'a ve HolyZombie'ye aittir. Bu yazıyı başka forumlarda altında "www.poagaming.com'dan alınmıştır. HolyZombie'ye teşekkür ederiz. " ibaresi ile yayınlayabilirsiniz!
#18.10.2011 18:45 0 0 0
  • ya ben frmtr de de aynı şeyi gördüm benim hammerda da aynı sorun var apatmak ne ya zaten her gün yaptığım iş bunu yazmak için üye oldum meğer bildiğim şeymiş acil yardım edebilirmisiniz
#09.05.2012 12:00 0 0 0
  • crazyossie bakarmısın ya burda bişey soruyorum noolur baksan
#10.05.2012 11:44 0 0 0
  • kardesim cok onemlı lazım resımı yenılermısınız
#31.03.2013 00:51 0 0 0