Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seçil Kenar, tüketilmesi gereken ekmek miktarı ve fazla ekmek tüketiminin yol açtığı hastalıklar hakkında bilgi verdi.


Günlük enerji gereksiniminin karşılanmasında büyük önem taşıyan ekmek tüketimi, çeşidi ve miktarına dikkat edilmediği takdirde başta; obezite, şeker hastalığı, kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalık oluşma riskini de artırmakta.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seçil Kenar, tüketilmesi gereken ekmek miktarı ve fazla ekmek tüketiminin yol açtığı hastalıklar hakkında bilgi verdi.

DENGESİZ BESLENMEYE YOLAÇIYOR
Ekmek tüketimi ile ilgili yapılan yanlışlardan ilki, tek başına ekmek ağırlıklı beslenmek, vitamin-mineral ve diğer besin gruplarının yeterli alınmasını engellemektedir. Özellikle ekmek ağırlıklı beslenen kişilerde hayvansal protein alımının, meyve ve sebze tüketiminin yetersiz olması sonucunda başta anemi olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir.

KİLONUN BAŞLICA NEDENİ
Özellikle günlük enerji ihtiyacı düşük olan, hareketsiz kişilerde ekmek miktarının fazla alınması, kalori alımının artmasına sebep olacağından obezite ( şişmanlık) oluşma riski de artacaktır. Hareket ve egzersiz seviyesi düşük olan kişilerde, öğünlerde ekmek miktarı tüketimi, 1-2 dilim ile sınırlandırılmalıdır. Ekmek yerine geçen pilav, makarna v.b gıdalar tüketilirken yanında ekmek yenmesi tercih edilmemelidir.

BEYAZ EKMEK YERİNE TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Beyaz ekmek yapımında B2, B6, niyasin, folik asit, çinko miktarları azalmakta ve ekmekteki vitaminler beyaz ekmek olarak işlenme sırasında kayba uğramaktadır. Bu nedenle tam buğday ekmeği tüketimine ağırlık verilmesi gerekmektedir. B grubu vitaminler; enerji üretiminde Beyin fonksiyonları ve sinir sistemi ile cilt sağlığı üzerinde büyük önem taşır. Bu yüzden işlenmemiş ekmek tüketiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

ESMER EKMEK EN İYİSİ
Posa içeren esmer ekmek tüketimi, glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme oranı referansı) değeri beyaz ekmeğe oranla daha düşük olduğu için, şeker hastalığı riskini de azaltacaktır. Glisemik indeksinin düşük olması ve posanın besin hacmini arttırması sonucunda tokluk hissi artar. Bu da, zayıflama ve kilo kontrolünde avantajlıdır. Ayrıca posa, bağırsak hareketlerini ve gaita miktarını arttırması nedeniyle kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 608
favori
like
share
casper Tarih: 11.11.2006 15:35
son iki yıldır sürekli kepekli ekmek yiyorum,fakat arada birkaç gün beyaz ekmeğe dönüyorum çünki sürekli kepekli ekmek kansızlığa ve demir eksikliğine yol açıyor
head Tarih: 11.11.2006 15:20
kepekli ekmek tercih etmek sanırım en doğrusu ama bende onun tadını sevmiyorum

sanki onun icine beyaz un katmiyorlar :20:
guven80 Tarih: 11.11.2006 13:19
beyaz ekmekten uzak durmalıyız :89:
ozlems_o Tarih: 11.11.2006 08:18
kepekli ekmek tercih etmek sanırım en doğrusu ama bende onun tadını sevmiyorum :79:

teşekkürler su perisi
head Tarih: 11.11.2006 05:07
KİLONUN BAŞLICA NEDENİ
Özellikle günlük enerji ihtiyacı düşük olan, hareketsiz kişilerde ekmek miktarının fazla alınması, kalori alımının artmasına sebep olacağından obezite ( şişmanlık) oluşma riski de artacaktır. Hareket ve egzersiz seviyesi düşük olan kişilerde, öğünlerde ekmek miktarı tüketimi, 1-2 dilim ile sınırlandırılmalıdır. Ekmek yerine geçen pilav, makarna v.b gıdalar tüketilirken yanında ekmek yenmesi tercih edilmemelidir.

sadece buna inanirim, ben emek yeniyeli yaklasik 3 hafta oluyor, o haftalar icinded 6 kilo verdim. ayni zamandada firimda calisiyorum ve buradaki uzmanlara gore pide ekmekgi saglik iyimis :20: yanliz pidede daha cok katki var, normal ekmeke bakarak onun icinde ben bu tur seylere fazla inanmam. yanliz burada en onemli sey emekgin ne kadar pismesi. ben herkesin sert ekmek(bayat degil) yemelerini tavsiye ederim cunku onlar yumusak ekmek e bakarak daha cok firinda pisyorlar.