İspanya'da imar skandalı!

Son güncelleme: 13.11.2006 14:43
  • Avrupa Birliği ülkeleri içinde imar rantıyla ilgili skandalların en yoğun olarak görüldüğü İspanya'da, futbol kulüplerinin de bu ranttan çok büyük kazançlar sağladığı ortaya çıktı.

    Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais'in bugün yayınladığı bir araştırma haberde, İspanyol futbol kulüplerinin belediyelerden imar hakkı alarak elde ettikleri toplam rantın 1 milyar Avro'yu aştığı ifade edildi.

    En fazla rant gelirine sahip futbol kulübünün Real Madrid olduğu iddia edilirken, 1960 yılında Madrid Belediyesi'nin futbol sahaları inşa etmesi için Real Madrid'e ucuz bir fiyata sattığı şehir merkezindeki 141 bin 961 metrekarelik alanın geçmişteki farklı yönetimlerce imara açılıp, kulübe toplam 501 milyon Avro'luk gelir sağlandığı belirtildi.

    Real Madrid'in futbol sahaları yapması gereken yerlerde şu anda her biri 50'şer katlı 250 metrelik 4 kule bulunduğu ve bu kulelerin Espacio, Repsol, Vallehermoso ve de la Mutua olarak adlandırıldıkları hatırlatıldı.

    Real Madrid'in elde ettiği 501 milyon Avro'luk rant gelirinin 2000 yılından bu yana transfer edilen Figo, Zidane, Ronaldo ve Beckham için harcanan paraya eşit olduğu kaydedilirken, esprili bir dille bu kulelerin adlarının aslında Figo, Zidane, Ronaldo ve Beckham olması gerektiği yazıldı.

    Araştırmada, Real Madrid dışındaki birçok kulübün de toprak rantıyla kendilerine büyük bir kazanç sağladığı dile getirilerek, Murcia kulübünün de belediyeden aldığı stadyum ve alış veriş merkezi inşa etme izniyle 200 milyon Avro'luk rant geliri elde ettiği vurgulandı.

    Belediyelerden kopartılan özel izinlerle Valencia kulübünün 180 milyon Avro, Levante'nin 52 milyon Avro, Valladolid'in 26 milyon Avro, Sevilla'nın 25 milyon Avro, Real Betis'in 25 milyon Avro, Real Zaragoza'nın 20 milyon Avro ve Osasuna'nın da 20 milyon Avro rant geliri elde ettiği ve bu şekilde bütçelerini düzelttikleri bildirildi.

    İspanya'da son dönemlerde başta turistik yerleşim yerleri olmak üzere imar rantıyla ilgili arka arkaya skandallar ortaya çıkartılırken, son olarak Kanarya Adaları'ndaki Telde Belediyesi'nde başkan ve meclis üyeleri istifa etmek zorunda kalmıştı.
#13.11.2006 13:54 0 0 0
  • demekki her yerde haksız kazanc warmış.. ßide bizim ülkedeki haksız kazancLar ortaya cıkarılsa iyi olcak
#13.11.2006 14:43 0 0 0