Keşanlı Ali Destanı

Son güncelleme: 23.11.2011 22:26
  • Keşanlı Ali Destanı Dizisi - Keşanlı Ali Destanı Oyuncuları - Keşanlı Ali Destanı Kanal D

    Oyuncular: Nejat İşler, Belçim Bilgin, Hale Akınlı, Mihriban Er, Şamil Kafkas
    Tuğrul Tülek, Algı Eke, Ayberk Pekcan, Beyti Engin, Yavuz Sepetçi

    Yönetmen: Çağan Irmak

    Eser: Haldun Taner
    Plato Dekor Uygulama: Hakan Yarkın
    Sanat Yönetmeni: Murat Güney
    Kostüm Tasarım: Nesrin Ayaz
    Yapım Koordinatörü: Selim Eltaş
    Yardımcı Yönetmen: Günay Günaydın
    Müzik: ARIA - Bora Ebeoğlu, Cengiz Onural, Cenk Erdoğan, Ceyda Pirali
    Görüntü Yönetmeni: Selahattin Sancaklı
    Senaryo: Özen Yula & Özlem Havuzlu
    Uygulayıcı Yapımcı: Emel S. Aksoy
    Dramalar Direktörü: E. Ayşe Durmaz
    Genel Koordinatör: Özge Şen

    noimage

    ALİ
    Kendini bildi bileli Zilha'ya sevdalı Ali'nin en büyük hayali, askerden döner dönmez, anasının itirazlarına rağmen, Çamur İhsan'dan Zilha'yı istemektir. Bu hayal, Çamur İhsan'ın, Ali ve Sipsi'yi bir yarışa sokarak, yüklü bir başlık parası istemesiyle darbe alır. Ali, tüm gücüyle çalışarak başlık parasını toplamaya çalışırken; çocukluktan beri belası olan Sipsi'nin soluğunu sürekli ensesinde hisseder. Tüm sorunlarını geride bırakarak Zilha'sına kavuştuğunu düşündüğü zamanda, şeytani bir kumpas sonucu tuzağa düşürülürek, işlemediği bir cinayetten dolayı hüküm giyer. Saf, iyi niyetli, acemi bir genç olarak girdiği hapishanede yaşadıkları, onu güçlü ve mağrur bir erkeğe, koğuş ağası, anlı şanlı Keşanlı'ya dönüştürür.

    noimage

    ZİLHA
    Tek akrabası dayısı Çamur İhsan'la birlikte yaşayan, güzeller güzeli Zilha'nın en büyük hayali; bir gün sevdalısı Ali ile evlenerek Sineklidağ'dan kurtulmaktır. Başlık parası isteyen dayısı, onu gelin olarak istemeyen Ali'nin anası, kendisine umutsuz bir şekilde aşık Sipsi'nin entrikaları, bu hayalin sürekli ertelenmesine neden olur. Tam umutların yeşerip, kavuşacaklarını düşündükleri zamanda Çamur İhsan'ın cinayete kurban gitmesi, bu cinayetin Ali'nin üstüne kalması Zilha'yı büyük bir çaresizliğin içine iter. Sevdiği adam dayısının katili olarak hapise girerken, kendisi ise bir başına, Sineklidağ'a mahkum olur.

    noimage

    KURŞUNCU HASİBE
    Hayattaki en büyük isteği oğlunu evlendirmek olmasına rağmen, Zilli Zarife'nin zilli kızı Zilha'yı hayatta gelin almam diye tutturarak biricik oğlu Ali'yi çıkmazlara sokan, deli dolu, neşeli, sağı solu belli olmayan Hasibe, mahallenin mistik işlerinden sorumludur. Dökülecek kurşunlar, yazılacak muskalar, çözülecek büyüler ve adanacak adaklar için tüm mahalle oğlunu efsunlayan Hasibe'ye koşar.

    noimage

    ŞERİF ABLA
    Mahallede yaşayanların saygısını ve hürmetini kazanmış, kimseyle bir husumeti olmadığı gibi, sağduyusuyla her zaman mahalledeki dengeleri koruyabilen Şerif abla; kimsesiz Zilha'nın manevi annesi; Kurşuncu Hasibe'nin can arkadaşı, anası ve sevdası arasında sıkışan Ali'nin akıldanesi, mahallenin vicdanıdır.

    noimage

    İZMARİT NURİ
    Ali'nin en yakın dostu, mahallenin çapkını, Fehime'nin uzatmalı nişanlısı İzmarit Nuri, "ömür dediğin bir gündür o da bugündür" felsefesiyle anı yaşayan, tatlı serseri, şeytan tüyü sahibi biridir. Sürekli parasızlığını, işsizliğini, anasını bahane ederek nikahtan kaçan İzmarit Nuri'nin eline yüzüne bulaştırdığı çapkınlık maceraları mahalle kahvesinin eğlencesidir.

    noimage

    SİPSİ SELİM
    İlk gençliğinden beri, Zilha'ya sevdalı, Ali'ye düşman olan Sipsi; içten pazarlıklı, hesapçı kişiliğiyle mahallenin belalısı Manyak Cafer'in işlerini yürütmektedir. Mahalledeki rant paylaşımına ortak olan Teke Kazım ve Çamur İhsan'la olan ilişkileri belirleyen perde arkasındaki kişi olarak, tüm dengeleri idare etmektedir. Askerden dönen Ali'nin, Zilha ile evlenmek için ortaya çıkışı, Sipsi'nin, Çamur İhsan'a Zilha yüzünden taviz vermesine yol açar. Çamur İhsan lehine dengeler değişirken, Manyak Cafer'i kontrol etmekte zorlanan Sipsi; hem Ali'den, hem Çamur İhsan'dan, hem de Manyak Cafer'den kurtulacağı şeytani bir oyuna girişir.

    noimage

    FEHİME
    Zilha'nın en yakın arkadaşı, İzmarit Nuri'nin uzatmalı nişanlısı iyi niyetli Fehime, yıllardır kendisine aynı bahaneleri sıralayarak sürekli nikahı erteleyen İzmarit Nuri'yi sevmekte, inatla birbirlerine kavuşacakları o nikah günlerini beklemektedir. Saflığı ve romantikliği ile bu dünyada yaşamayan Fehime, en zor günlerinde Zilha'nın en büyük destekçisidir.

    İstanbul 1959.. Hikayemiz Sineklidağ isimli bir kenarmahallede geçer. Keşanlı Ali anasıyla yaşayan bir delikanlıdır. Çocukluktan sevdalı olduğu Zilha da dayısıyla bir başına yaşar. Zilha da Ali'ye sevdalıdır ama kader onları bir türlü bir araya getirmez.

    Ali askerden dönüp Zilha'yı dayısından isteyince, Zilha'nın üçkağıtçı dayısı Çamur İhsan ondan yüklüce bir başlık parası ister. Ali, Zilha'yla birlikte olabilmesi için gerekli olan parayı kazanmanın yollarını arar. Zilha'ya talip olan Sipsi'nin ise Çamur İhsan ile arası iyidir. Sipsi mahalledeki Manyak Cafer, Çakal Rüstem ve Teke Kazım'ın çeteleşmesinin de göbeğinde olan, onlara yakın bir isimdir. Sipsi tarafından planlanıp Manyak Cafer'e yaptırılan cinayet bir şekilde Ali'nin üzerine kalır. Üstelik öldürülen kişi Ali'den asla ödeyemeyeceği miktarda başlık parası isteyen Zilha'nın dayısı Çamur İhsan'dır. Böylece katilin Ali olduğu yönündeki şüpheler güçlenir ve Ali suçsuz yere hapse girer.

    Hapisteyken sesini yükseltmedikçe ezildiğini tecrübe eden Ali, insanların etraflarındakileri ezerek saygınlık kazandığını fark eder ve kendisine yapılan haksızlıklara bir son verip yeni bir kişilik kazanır. Ali artık anlı şanlı Keşanlı Ali'dir. Namı hapishaneden mahalleye kadar yürümüştür. Mahalledeki haksızlıklara, zulme karşı bir kahraman arayışında olan halk onun hapishaneden çıkışını beklemektedir. Afla kurtulan Ali'nin mahalleye gelişi herkesin umudu olmuştur. Ali artık eskisi gibi değildir. Karşısında halktan sürekli haraç kesen Çakal Rüstem ile Teke Kazım vardır. Diğer yanda da dayısının katiline sevdalı Zilha'sı. Ali Sineklidağ'da yeni bir düzen kurmaya çalışırken sevdiğini kendine inandırabilecek midir? Eski günlerdeki naif aşkına kavuşabilecek midir?
#23.11.2011 22:26 0 0 0