Ağrı bir sinyaldir

Son güncelleme: 22.11.2006 08:45
  • Bugüne kadar aranızda hiç hasta olmayan, hiç ilaç kullanmayan, hiç doktora ya da eczaneye gitmemiş olanınız var mı çok merak ediyorum! Aslında sormak istediğim şey aramızda ağrı ile tanışmayan, ağrı çekmeyen var mı?

    Ağrı insanlık var olduğundan bu yana var olan bir duyumdur. Ağrı nedir diye sorarsak, bir semptomdur (hastalık bulgusu), bir hastalıktır, bir algıdır ve en önemlisi vücudun bir savunma mekanizmasıdır.


    Peki ağrı nasıl oluşur? Herhangi bir travma varlığında (çarpma, vurma, kesi, bakteri, yakıcı madde, ısı, asit, yanık) oluşan yangı (enflamasyon) reaksiyonunda açığa çıkan maddeler sinir sisteminin çeşitli yapılarını uyarır. Ve ağrı bu uyarı ile merkezi sinir sistemi tarafından tanımlanan bir duyu olarak karşımıza çıkar.


    Ağrının o kadar çok sınıflaması vardır ki kaynağına göre, süresine göre, şekline göre, oluş mekanizmasına göre Ama ağrı çeken için önemli olan tabii ki sınıfı değil çektiği ızdıraptır. Bu sebeple hemen ağrıyı dindirme yolları aranır. Malesef hemen her evde bulunan, hatta bakkallarda bile satılan ya da komşumuza iyi gelmiş olan ağrı kesici ilaçlardan alınır. Bu baş ağrısı, diş ağrısı, kol ağrısı, bacak ağrısı, karın ağrısı hiç fark etmez, bir ağrı kesici alınır.

    Oysa akut ağrılar yani bir anda ortaya çıkan ağrılar ya da vücudunuzun yeni tanıştığı ağrılar çok önemlidir. Çünkü ağrı bir işarettir. Ağrı "Vücudunda yanlış giden bir şeyler var!" anlamına gelen bir sinyaldir. Bu sinyal bir hekim tarafından değerlendirilmelidir mutlaka! Değerlendirme sonrası gerek halinde hekimin verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Hatta tamamlayıcı tıp yöntemleri ile çoğu zaman ilaca da gerek kalmamaktadır.

    Mide ağrısı için ağrı kesici bir ilacı rasgele kullanan hastalar gördüm. Olmaz! Çünkü zaten pek çok ağrı kesici ilacın yan etkisidir mide ağrısı. Söylemeye çalıştığım şey özellikle ağrı varlığında bilinçsizce ilaç kullanıyoruz. Lütfen herhangi bir yeriniz özellikle ilk defa ağrıdığı zaman bedeninize kulak verin. Çünkü bilin ki bedeniniz size önemli bir şeyler söylüyor.
#17.11.2006 20:24 0 0 0
  • biyoloji agrı çektiğiniz için şükredin derddi agrı vücutta ki bi anormalliğin habercisidir. agrı çekmezseniz sorunun ne olduğunu bilemeyiz derdi çok doğru

    teşekkürler su perisi
#18.11.2006 07:12 0 0 0
  • COK DOĞRU..AMAN NASILSA GEÇER DİYEREK ÖNEMSEMİYORUZ BİR ÇOK AĞRIYI..OYSA DAHA SONRA BAŞIMIZA DAHA BÜYÜK DERT ACABİLİYOR...TSKLER SU PERİSİ
#19.11.2006 14:23 0 0 0
  • Eline sağlık ....
    Teşekkürler...
#22.11.2006 08:44 0 0 0
  • Eline sağlık ....
    Teşekkürler...
#22.11.2006 08:45 0 0 0