NASA'nın telsizine giren Türk kadını

Son güncelleme: 23.11.2006 14:18
  • Türkiyenin amatör kadın telsizcisi Gülay Başak, NASAnın milyarlarca dolara kurduğu haberleşme sistemine, Mecidiyeköydeki evinden girmeyi başardı.


    Uzay istasyonu astronotu McArthura çağrı gönderen Başak Aman Tanrım Türkiyeden bir kadın yanıtını aldı

    Sürekli cızırtılı sesiyle birçok insan için sinir bozucudur telsizler. Ancak bu sesler PTT emeklisi Gülay Başak (48) ve eşi Mehmet Başakın (51) yaşamlarının temelini oluşturuyor. Onlar uluslararası telsiz ehliyetine sahip bir çift... Ve telsiz merakları 'Brek, brek arkadaş arıyorum repliğini çoktan aşıp, uzaya kadar ulaştı. Mehmet Başakın telsiz aşkı 15 yaşında bulduğu Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyetine ait dergiyi karıştırmasıyla başladı.

    TELSİZ KODU: YANKİ BRAVO

    MEHMET Beyin merakı 1979da evlendiği Gülay Hanıma da yansıdı. Gülay Başakın uluslararası telsiz kodu TA1YB, açılımı Tango Alfa One Yanki Bravo... 25 yılını telsiz başında bu anonsla geçiren Gülay Hanım evini bile telsize göre seçti. Ulusta baktıkları dairede frekans uymayınca Mecidiyeköy deki bir apartmanın çatısı bacası akan dairesine yerleştiler.

    DEPREMDE İLETİŞİMİ SAĞLADI

    TELSİZ ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Gülay Başak, afet anlarında görevlendirilmek üzere İstanbul Valiliğine bağlı çalışıyor. 17 Ağustos felaketinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile donanma komutanlarının görüşmesini sağlayan Gülay Hanım, Endonezyadaki tsunami ve Afganistan depremi sonrası haberleşme desteğinde görev aldı.

    HAZAR DENİZİNDE YAKALADI

    GÜLAY Başak hayatının görüşmesini ise Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotu Bill McArthurla yaptı. Kendileri gibi amatör telsizci olan astronotu takibe alan Başak çifti, uzay istasyonunu Hazar Denizi üzerinde yakaladı. Saatler gece yarısını gösterdiğinde 350 kilometre yükseklikteki istasyona ilk mesajı yolladı. O andan sonra yaşananları Başak şöyle anlattı:

    ANTENLER HAREKETLENDİ

    YUKARIDAKİ adamlar dünyadan gelen çağrılara aslında pek yanıt vermiyorlar. Uzay istasyonu dünya etrafında günde 16-17 kez dönüyor. Şansımı denedim. Çatıdaki antenlerim o geçince dönmeye başladı. Avrupadaki istasyonla görüşmeye başlayınca çağrı yolladım.

    İSTANBULA DAVET ETTİ

    ASTRONOT McArthur Ooo Türkiye... Aman tanrım bir kadın telsizci diye cevap verdi.Merhaba ben Gülay nasılsınız. Yukardasınız tanrı sizi korusundedim. O da Teşekkür ederim dedi. İstanbula davet ettim. Üç-dört dakika süren görüşmemiz bitti. NASA bana bir süre sonra görüşme yaptığıma dair bir kart gönderdi.

    BU BİR HASTALIK

    GÜLAY Hanım hayatını adadığı telsiz merakını Bu bir hastalık diye tanımlıyor ve nedenini şöyle açıklıyor: Çağrı işaretimiz değişecek diye evimizi bile taşımıyoruz. Koltuk almak yerine cihaz alıyoruz. Amatör telsizcilik artık Türkiyede yasal. Olağanüstü hallerde resmi otoritelerle çalışıyoruz. Maddi beklentimiz yok. Afetlerde insanların yanında olmak yetiyor.

    Zirveye tercüman oldu

    BAŞAK Ailesinin kızları Neslihan annesinin Astronot McArthur ile sohbeti sırasında uyuyordu. Gürültüye uyanan 26 yaşındaki Neslihan Benim niye normal bir ailem yok diye söylenip yeniden uyudu. Neslihan, Yıldız Teknik Üniversitesi fotoğraf-video bölümünden mezun oldu. Eğitim gördüğü Maçka Akif Tuncel Meslek Lisesinde öğretmenlik yapıyor.

    NESLİHAN, NATO Zirvesi nedeniyle Türkiyeye gelen ABD Başkanı George Bushun eşi Laura Bushun katıldığı Boğaz turunda görev aldı. İstanbul Valiliği Basın Müdürlüğünde çalışırken resmi görevli olarak katıldığı turda Emine Erdoğan, Neval Güler ve Laura Busha çeviri yaptı. Neslihan, Bayan Bushu Sürekli gülümseyen, politik biri olarak tanımladı.
#18.11.2006 14:39 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#20.11.2006 15:15 0 0 0
  • Tesekkürler dostum, ellerine saglik
#23.11.2006 14:18 0 0 0