2 milyondan fazla koroner kalp hastasi var

Son güncelleme: 22.11.2006 08:49
  • Türkiye'de, 2 milyondan fazla koroner nedenli kalp hastasi bulundugu ve bu hastalara her yil 260 bin kisi eklendigi belirtildi

    Konuyla ilgili açiklama yapan Trabzon Numune Egitim ve Arastirma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Operatör Dr. Sefer Usta, koroner nedenli kalp hastaliklarinin önlenebilir ölüm nedenleri arasinda ilk sirada oldugunu söyledi. Türkiye'de her yil yaklasik 160 bin kisinin koroner nedene bagli kalp hastaliklari teshisiyle hayatlarini kaybettigini kaydeden Dr. Usta, "Sigara içenlerde koroner nedenli kalp hastaligi riski 4 kat daha fazla. Erkekseniz, ailenizde kalp hastaliklari siksa, kan kolesterolünüz yüksekse, kan basinciniz yüksekse, düsük fiziksel aktiviteye sahipseniz, fazla kilonuz varsa, diyabetikseniz, alkol tüketiyorsaniz, sigara içiyorsaniz koroner nedenli kalp hastaligina aday olabilirsiniz" dedi.

    Türkiye'de 2 milyondan fazla koroner nedenli kalp hastasi oldugunu belirten Dr. Sefer Usta, "Bu rakama her yil 260 bin yeni hasta eklenmektedir. Bu hastalarin 85 bini ilk anda olmak üzere 160 bini koroner nedene bagli kalp hastaliklari teshisiyle hayatlarini kaybetmektedir. Akut koroner sendrom olarak tanimlanan bu hastaliklar bütününde, kalp kasi yeteri kadar kanla beslenemedigi için, rahatsizlik kendisini gögüs agrisi basta olmak üzere birçok belirtiyle göstermektedir. Kalp hastaligi belirtisi olabilecek gögüs agrisi genellikle, gögüs üstünde mengeneyle sikistirir tarzda bir basinç hissi verir. Bazi durumlarda omuzlarda ve çenede uyusma, agri buna eslik eder" diye konustu.

    "Koroner kalp hastaligi sadece doktorunuz tarafindan degerlendirilebilecek kan tahlili ve elektrokardiyogram (EKG) gibi tetkiklerle ispatlanir" diyen Dr. Usta, "Modern tedaviler kalbe giden kan akimini sürdürerek, kalbin yeniden beslenmesine imkan saglamasi temeline dayanmaktadir. Bu amaçla kanin pihtilasmasini azaltan (aspirin, tirofiban), koroner damar çapini genisleten (nitrat) ve kalbin üzerindeki pompa yükünü azaltan ilaçlar kullanilmaktadir" dedi.
#21.11.2006 07:07 0 0 0
  • verdigin bilgiler için saol özlem
#21.11.2006 10:16 0 0 0
  • Eline sağlık ....
    Teşekkürler...
#22.11.2006 08:49 0 0 0