Evrenin sırrı çözülüyor, büyük patlama 2007'de

Son güncelleme: 23.11.2006 14:16
  • Kainatın oluşumuna yol açan Büyük Patlama laboratuvar ortamında yeniden yaratılacak

    İsviçrede Cenevrenin batısından Fransa sınırına kadar uzanan yeraltındaki dev CERN laboratuvarında önümüzdeki mart ayında asrın en iddialı bilimsel deneyi gerçekleştirilecek. 27 kmlik tünele yerleştirilen Dev Parçacık Hızlandırıcı adlı cihazda ışık hızıyla hareket eden protonlar 800 milyon kez çarpıştırılarak "Büyük Patlama" elde edilecek. İşte bu patlama sonunda ortaya çıktığı varsayılan "Tanrının zerrecikleri" böylece ispatlanabilecek.

    AVRUPALI bilimadamları, İsviçre Fransa sınırında inşa edilmekte olan ve gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı sayesinde kainatın oluşumuna yol açan Büyük Patlamayı (Big Bang) laboratuvar ortamında yeniden yaratacak ve Big Bang sonucunda açığa çıktığı varsayılan "Tanrının zerrecikleri"nin (Higgs Boson) sırrını aydınlatmaya çalışacak.

    Cenevre Gölüyle Jura Dağları arasındaki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinde (CERN) görevli personelin yüksek teknoloji ürünü retina tarayıcı cihazlardan geçerek girebildiği bir alanda inşası devam eden Dev Parçacık Hızlandırıcı (Large Hadron Collider - LHC) yerin tam 80 metre altında bulunuyor. LHC şu üç parçadan oluşuyor: 27 metre uzunluğundaki bir tünele önümüzdeki aylarda vinçler vasıtasıyla indirilecek yedi bin ton ağırlığındaki Atlas dedektörü, parçacıkları hızlandırarak ışık hızına yakın bir hıza erişmelerini sağlayacak olan dünyanın en büyük mıknatısı ve dünya çapında her yıl üretilen veriden 150 kat fazlasını işleme kapasitesine sahip bir süper bilgisayar.

    KARA ENERJİNİN İPUÇLARI

    Yaklaşık 8 milyar dolara mal olması planlanan muazzam proje kapsamında gerçekleştirilecek deneyler esnasında minyatür kara deliklerin ortaya çıkması ve evrenin sürekli genişlemesine neden olan "kara enerji"ye dair yeni ipuçlarının elde edilmesi hedefleniyor. Cihaz çalıştırıldığı zaman, mıknatısla tünelde hızlandırılarak yaklaşık ışık hızına ulaşacak protonlar, karşı yönden gelen protonlarla çarpışacak. Bir saniyede 800 milyon çarpışmanın beklendiği deney esnasında her proton, saatte yaklaşık 200 km hız yapan 400 ton ağırlığında bir trenin çarpmasına eşit bir darbeye maruz kalacak. Çarpışma sonrasında ortaya çıktığı öne sürülen Tanrının zerrecikleri (Higgs Boson) tünelin içine yerleştirilen Atlas dedektörü tarafından tespit edilecek. Bu asrın en iddialı bilimsel projelerinden biri olan deneyle ilgili konuşan CERNdeki bilimadamları ekibinin başkanı Jos Engelen, "Tanrının zerrecikleri"nin varlığının ispat edilmesinin, insanoğlunun "Tanrıya muhtemelen en çok yaklaştığı" an olacağını söylüyor.

    Higgs Boson nedir

    Edinburgh Üniversitesi teorik fizikçilerinden Peter Higgsin 60lı yıllarda ortaya attığı Higgs Boson (Tanrının zerrecikleri), Büyük Patlamadan sonra ortaya çıkan parçacıkların adı. Higgse göre kainat, Higgs Alanı adını verdiği bir enerji tarafından yaratıldı. Söz konusu enerji, Büyük Patlama sonrası ortaya çıkan parçacıklarla etkileşime girerek "Higgs Boson" adı verilen zerreciklerin meydana gelmesine neden oldu. Bu zerrecikler maddeye kütle kazandırdı. Higgsin bu teorisi o dönemde "Physics Letters" gibi saygın fizik dergilerinden kabul görmedi.
#21.11.2006 13:10 0 0 0
  • ee ne olucak sonuç neeee
#21.11.2006 14:49 0 0 0
  • Tesekkürler dostum, ellerine saglik
#23.11.2006 14:16 0 0 0