Zulüm ve Cimrilik

Son güncelleme: 08.01.2007 15:46
  • Kardeşlerim...

    * Cabir [r.a] Bildiriyor :

    * Zulümden sakınıp kaçınınız.Çünkü zulüm, kıyamet gününde zalime zifiri karanlık olacaktır.Cimrilikten de sakınınız.Çünkü cimrilik sizden önceki ümmetleri helak etmiş, onları birbirlerinin haksız yere kanlarını dökmeye, haramlarını helal saymaya sevketmiştir *

    * Açıklamalar
    Zulüm, bir şeyin gereğini değil de zıddını yapmak, hakkı yerli yerine koymamak diye tarif edilir.Zulüm, başkasının hakkı üzerinde haksız bir tasarrufta bulunmak, herhangi bir konuda haddi aşmaktır.Haksız yere başkasının malını almak, ırzına, namusuna sataşmak gibi uygunsuz davranışlar, zulüm diye adlandırılır.
    Hadîs-i şerifte, Peygamber Efendimizin müminlerin sakınmalarını, uzak durmalarını istediği ikinci konu cimriliktir.Cimrilik sebebiyle helak oluş, bu dünyada olabileceği gibi, ahirette de olabilir.Hadisde geçen ve cimrilik diye dilimize aktardığımız şuh kelimesi, şiddetli cimriliği, sadece malda değil, her işte ve her iyilikte cimri davranmayı ifade eder.

    * Hadisten Öğrendiklerimiz
    * 1. Zulümden sakınıp kaçınmak, başkalarını da bu yönde uyarmak görevlerimiz arasındadır.Bu, Allah ve Resulünün emridir.
    * 2. Zulme sebep ve vasıta olmak da aynı şekilde günahtır.
    * 3. Zulüm büyük günahlardandır.Çünkü her zulümde, kulların hakkına tecavüz vardır.Kıyamet günündeki cezası da şiddetli olacaktır.
    * 4. Cimrilikten uzak durmak, sakınıp kaçınmak müslümanlar için bir vecibedir.
    * 5. Zulüm ve cimrilik, haksız yere kan dökmenin, Allahın haramlarını helal saymanın, çeşitli büyük günahların ve dinden sapmaların önde gelen sebeplerindendir.
    * 6. Cimrilik, zulme de kaynaklık eder.
    * 7. Adalet ve cömertlik bir fazilet, bunların aksi olan zulüm ve cimrilik ise alçaklık ve düşüklüktür.

    * Kaynak :
    * Müslim, Birr 56
    * İsra süresi 100
    * İsra süresi 29
#28.11.2006 00:44 0 0 0
  • Zulum deil ama cimriligi bazen yapiyorum sanirim.Mesela hasta oldugumda doktora gitmeyi hic sevmiyorum.Belki cimrilikten belkide baska bir sebepten.
    Sanirim Bazen tasarruf yapayim derken cimrilik yapiyoruz.Allah effeder insallah
#03.12.2006 10:16 0 0 0
  • Emeğine sağlık
#21.12.2006 12:45 0 0 0
  • cimrilik ALLAH dusmanimizin basina bile vermesin
#08.01.2007 15:46 0 0 0